U ekološkoj akciji na jezeru prikupljeno više od 500 džakova komunalnog otpada

Postavljeno: 08.03.2021

Lepo vreme u nedelju poslužilo je ljubiteljima prirode da daju svoj doprinos njenom očuvanju i zaštiti. U organizaciji Opštine Brus , tamošnje Turističke organizacije i MZ Zlatari na obalama jezera Ćelije organizovana je ekološka akcija sakupljanja otpada. I ovoga puta najveći deo otpada su činile plastična ambalaža i kese a bilo je i drugog raznovrsnog otpada koji je prekrio obale

Sakupljen otpad odlagan je u džakove koji su kamionom JKP “Rasina“ izvezeni na deponiju na Slavi. Učešće u akciji uzelo je više od 50 ekologa iz bruske opštine a za Ivana Đokića, pomoćnika predsednice Opštine Brus, ovo je najbolji način da se ličnim primerom ukaže na potrebu očuvanja prirode i apeluje na stanovništvo da zaštiti i čuva prirodne vrednosti i lepote u svom okruženju.

Upravo zahvaljujući neprocenjivim prirodnim vrednostima i lepoti, još uvek, uglavnom, očuvanoj prirodi i potencijalima koji su ovde veoma izdašni, jezero Ćelije sa svojom okolinom poseduje sve predispozicije za razvoj turizma tokom cele godine, čemu će se TO Brus posvetiti u narednom perodu, rekla nam je v.d. direktora Jelena Radulović, koja je takođe učestvovala u akciji.

Za lokalnu samoupravu od decembra meseca ovo je treća ekološka akcija što je dovoljan pokazatelj opredeljenja da se stane na put neodgovornom ponašanju pojedinaca, stvaranju divljih deponija i odlučan korak ka zaštiti i očuvanju životne sredine.

Krajem decembra i protekle sedmice dve akcije prikupljanja otpada sa obala Rasine i njenih pritoka organizovane su u Brusu i Razbojni, a današnjom, najbrojnijom, sa obala jezera je uklonjeno više od 500 džakova otpada.

Akcije ovoga tipa biće organizovane i u narednom periodu, poručuje Đokić najavljujući ne samo nova okupljanja već i povećanje broja učesnika i širenje terena što će, tvrdi, uticati na podizanje ekološke svesti, stvaranje pozitivnih navika i usvajanje kulture ponašanja kojim ćemo zaštiti i očuvati ono što nam je priroda podarila.

N.M.

Ostale vesti

back-to-top