Tribina o učešću građana u donošenju političkih odluka 

Postavljeno: 21.11.2019

Načini na koje građani mogu da učestvuju u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou predstavljeni su na prezentaciji u kruševačkoj Gradskoj upravi. Cilj skupa, održanog u okviru Evropske nedelje demokratije na lokalnom nivou, koju organizuje Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, bio je sagledavanje interesa javnosti, uključivanje građana u donošenje odluka, njihovo proaktivno učešće, a sve kako bi se što više ispoštovala volja gradjana

Sekretar Skupštine Grada Maja Cuckić je na prezentaciji govorila o programima namenjenim građanima koje finansira lokalna samouprava. Podsetila je da Grad Kruševac ima odluku koja podrazumeva održavanje javnih rasprava za niz odluka koje donosi lokalna samouprava napomenuvši da su te odluke već kao nacrti dostupne na portalu Gradske uprave Kruševac.

Kazala je da se to, za sada, uglavnom radi preko mesnih zajednica te da učestvovanje građana nije na zadovoljavajućem nivou, ali da mogućnosti postoje. 

– Cilj ovakvih tribina jeste upravo da se građani animiraju da više učestvuju u procesu donošenja odluka – kazala je ona. 

Ona je najavila da će uskoro početi da radi lokalni budžetski portal na kome će građani na dnevnom niovu moći da prate raspolaganje budžetskim sredstvima.

Predsednik Skupštine Grada Živojin Miloradović govorio je o učešću građana u procesu donošenja odluka, strategija i drugih opštih akata koje donosi Skupština grada Kruševca, dok je o Građanskom vodiču kroz Odluku o budžetu govorila zamenica gradonačelniceVesna Lazarević. 

Zaključujući skup gradonačelnica Jasmina Palurović je govorila o transparentnosti i dostupnosti akata Grada Kruševca, koji su bitni za građane te o mehanizmima učešća građana u donošenju važnih odluka. 

N.G. 

Ostale vesti

back-to-top