Test na antitela na koronavirus: Desetak dnevno na lični zahtev

Postavljeno: 26.06.2020

Građani koji sumnjaju da su preležali korona virus, test na antitela mogu da urade u laboratoriji Doma zdravlja, u zgradi Dijagnostičkog centra. Cena testa je 1.200 dinara i uplaćuje se na namenski račun RFZO. Dnevno se u ovoj laboratoriji uradi 50-tak testova na antitela, od čega desetak na lični zahtev

Prema rečima doktorke Vesne Marković, načelnice Laboratorijske službe Doma zdravlja, testirawe se vrši svakog radnog dana u periodu od 10 do 12 časova, a rezultati stižu istog dana.

– Test je dosta pouzdan, senzitivnost  je 90 do 95 odsto, a preporuka je da se testiraju oni koji su bili u kontaktu sa obolelima od korona virusa ili su imali neke simptome respiratorne infekcije- kaže doktorka Marković, dodajući da za testiranje na korona antitela nije potrebna posebna priprema, te da se sprovodi  tako što se krv uzima iz vene.

Prema njenim rečima, u ovoj laboratoriji uradi se pedesetak testova dnevno, od čega desetak na lični zahtev.

Od pacijenata koji su na lični zahtev radili prisustvo antitela, kod oko 20 odsto  utvrđeno je prisustvo IgG antitela, što znači da su imali neki oblik bolesti, koji može biti i asimtomatski. Kod ostalih pacijenata kojima je test rađen (zdravstveni radnici, pacijenti koji se u upućuju u bolnicu ili na neku dijagnostičku proceduru), procenat dokazanih IgG antitela je znatno manji – kaže ona.

Uplate za testiranje na antitela na korona virus moguće je izvršiti na namenski račun RFZO-  840-17750-34, a u polju poziva na broj potrebno je upisati jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Istovremeno, na lični zahtev, građani se mogu testirati i na korona virus. Ovaj test košta 6.000 dinara,  uplata se vrši na isti žiro račun, a brisevi uzimaju u laboratoriji Centar za humanu mikrobiologiju  pri kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, radnim danima od 8 do 10 časova. Dnevno se javi petnaestak građana koji žele da  provere da li su kovid pozitivni, a uglavnom su to lica koja su došla iz inostranstva, stavljena su u kućnu izolaciju od 14 dana i žele da skrate period izolacije.

Inače, pravo da se besplatno testiraju na korona virus i dalje imaju svi građani koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Takođe, ovo testiranje besplatno je za maloletna lica i studente koji putuju u zemlje u kojima nije dozvoljen ulaz bez prethodne urađenog PSR testa. Za hospitalizaciju ili neku dijagnističku proceduru sada se radi prisustvo antitela na SARS-CoV-2, pa ukoliko se dokaže prisustvo IgM antitela, onda se prisustvo virusa dokazuje PSR testom.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top