OŠ “Stanislav Binički”: Testiranje motoričkih sposobnosti đaka

Postavljeno: 12.11.2022

Prvo ovogodišnje testiranje motoričkih sposobnosti đaka koje organizuje Sportski savez grada Kruševca, realizovano je u OŠ “Stanislav Binički” u Jasici, za učenike petog razreda te škole.

Testiranje koje će se do kraja ove godine organizovati u osam kruševačkih osnovnih škola za po jedno odeljenje, pokazaće stanje motoričkih sposobnosti učenika petog razreda.

Na osnovu dobijenih pokazatelja sprovešće se mere za unapređenje motoričkih sposobnosti, zdravlja i fizičkih aktivnosti učenika , a uradiće se i programi koji će uticati na njihov razvoj, te predlozi za dalje sportsko usmerenje đaka.

U Sportskom savezu navode da se za praćenje fizičkog rasta i sastava tela minimalan broj informacija dovoljnih za objektivnu analizu dobija na osnovu visine i mase tela, te masnih komponenti telesnog sastava (indeks telesne mase).

test čunasto

trčanje 4 h 10 metara,

test čunasto

trčanje 4 h 10 metara,

Za praćenje  razvoja motoričkih sposobnosti vrši se test agilnosti – čunasto trčanje 4 puta 10 metara, za procenu mišićne snage test skok u dalj iz mesta i bacanje medicinke težine 2 kilograma, a za procenu izdržljivosti u mišićnoj snazi – test ležanje –sed za 30 sekundi.

Sportski savez formirao je bazu podataka testiranih đaka iz 2018. i 2019. godine, na osnovu koje je urađen model sa pokazateljima koji će biti dopunjen rezultatima testiranja u ovoj godini.

– Cilj realizacije programa testiranja je permanentno dijagnostifikovanje i prepoznavanje funkcionalnih i morfoloških pokazatelja stanja motoričkih sposobnosti đaka na osnovu kojih će biti urađeni programi za poboljšanje i razvoj motoričkih sposobnosti đaka, programi za selekciju i sportsko usmerenje talentovanih đaka u adekvatne sportske grane, što zajedno predstavlja jedinstven projekat ove vrste u Srbiji – navode u Sportskom savezu grada Kruševca.

Inače, projekat je 2018. i 2019. godine realizovan u 17 osnovnih škola na teritoriji grada Kruševca, a nakon pauze u ovoj i prethodnoj godini zbog pandemije korona virusa, nastavljeno je sa testiranjem.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top