Tableti uručeni osnovcima romske nacionalnosti

Postavljeno: 01.10.2020

Romski đaci Osnovne škole “DragomirMarković” od danas mogu da prate nastavu i online, pošto su im uručeni tableti u okviru projekta “Podrška učenicima romske nacionalnosti u prevazilaženju posledica pandemije COVID-19 u obrazovanju”. Osim tableta učenici su dobili i besplatan internet koji mogu da koriste do kraja školske godine i pakete školskog pribora

– Nisam baš imala kako da pratim nastavu na proleće. Sad kad sam dobila tablet mogu više da se potrudim – kaže Martina, učenica petog razreda.

Njena drugarica iz klupe, Veselinka, srećna je što je dobila tablet jer će na taj način moći aktivno i redovno da uči: – Ja sam mnogo oduševljena i bilo me malo strah petog razreda, ali sad mogu lepo da pratim sve nove predmete koje smo dobili.

OŠ “Dragomir Marković”, jedna je od devet škola u Srbiji koje učestvuju u ovom projektu. Po rečima Saše Jevtića, direktora, kriterijum za realizaciju ovog projekta bio je broj romskih učenika, a u ovoj školi ih ima 95.

– Mi smo škola koja je blizu romskog naselja i ovo je bila dobra prilika da učestvujemo i da se organizuje online nastava i za najugroženije kategorije stanovništva. Što se tiče dodele tableta, birali smo situacije gde je najpotrebnije, kao i porodice sa više dece pa smo na taj način pokrili veći broj učenika iako imamo 30 tableta – rekao je on.

Mami Bilji, veoma je drago što su njena deca dobila tablet koji će zajedno da koriste:
– Starija ćerka mi je osmi razred, a mlađa treći. Značiće im da uče i rade, posebno ako sve bude online. Za vreme karantina nismo mogli da priuštimo i nekako smo se snalazili, ali eto sad su one dobile tablet. Mislim da će starijoj da služi više jer je ona osmi razred, ima prijemni i mora da uči.

Podsećamo, prva faza ovog projekta obuhvatala je letnju školu, na kojoj su učenici nadoknađivali propušteno gradivo, a druga faza podrazuma obuku za korišćenje opreme za online učenje.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top