Mali sajam sporta za buduće velike uspehe 

Postavljeno: 01.10.2020

Đaci kruševačkih škola danas su se, uprkos lošem vremenu i epidemiji korona virusa, družili sa predstavnicima petnaestak ovdašnjih sportskih klubova i vršnjacima koji u njima treniraju

Na Mičetovom stadionu, u okviru manifestacije Mali sajam sporta, pred školarcima i zainteresovanim sugrađanima trenirali su mladi sportisti, koji su, zajedno da svojim trenerima, posetiocima i objašnjavali zbog čega je važno baviti se sportom. Predstavila su se deca koja treniraju badminton, stoni tenis, tenis, košarku, odbojku, fudbal, atletiku, mladi planinari, članovi auto moto, paintball kluba i drugi. 

Redovni trening su u okviru Malog sajma sporta održali i mladi fudbaleri kluba Trajal – Knez Lazar u kome, u okviru nekoliko grupa, trenira više od 130 polaznika, uzrasta od šest do 19 godina. 

– Baviti se sportom znači biti zdrav, to treba da bude način života. To može da bude fudbal ili neka druga sportska igra, rekreacija kroz brzo hodanje ili šetnja, važno je da deca budu aktivna, da ih izvučemo iz kuće jer je hipokinezija bolest ovog veka – napominje Saša Stojanović, jedan od trenera u fudbalskom klubu Trajal – Knez Lazar, inače profesor fizičkog vaspitanja. 

On podseća da se još pre nove ere znalo koliko je bitna fizička aktivnost te da  je Hipokrat govorio „trči da budeš lep, trči da budeš snažan, da budeš jak, hrabar“. 

Da država i resorno ministarstvo ulažu u sport i rade na njegovoj afirmiciji kaže pomoćnik ministra omladine i sporta Uroš Pribićević, koji je svečano otvorio današnji Sajam. 

– Zajednički cilj nam je zdrava Srbija, prepuni tereni, igrališta, ljudi svih generacija na trim stazama, u teretanama na otvorenom. Godinama radimo na uključivanju što više dece u besplatne programe školskog sporta, da sport bude izbor svakog deteta – navodi Pribićević. 

Pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport Vladimir Petrović napominje da je zbog korona virusa Sajam održan uz potrebne mere zaštite i manje učesnika i nada se da će naredne godine manifestacija biti masovna kao što je bila prethodnih godina. 

Mali sajam sporta organizovali su Ministarstvo sporta, Sportski savez Srbije, Grad Kruševac, ovdašnji Sportski savez i Sportski centar. Prema podacima Sportskog saveza Srbije ova manifestacija je do sada održana u 60 gradova i opština, a zahvaljujući njoj različite sportove je probalo više od 200 hiljada mladih u Srbiji. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top