Sve više posla za zanatlije

Postavljeno: 20.11.2022

Zbog manjka zanatlija, mnogi i nakon odlaska u penziju nastavljaju da majstorišu. Vodoinstalater Vladimir Stojanović ima 71 godinu i radi svakodnevno. Kaže da je majstora malo a potrebe velike, te da bi bilo i lepše i lakše da ih je više

Zovu me ljudi non stop, zbog dotrajalih slavina, instalacija, ventila… Dođem, zamenim. Nekada smo imali kvalitetne proizvode, sada je mnogo više proizvođača ali je kvalitet lošiji  i zato svima savetujem da vode računa prilikom kupovine. Što zbog dotrajalosti, što zbog lošeg kvaliteta, posla ima koliko hoćete- kaže Vladimir.

Ističe da se nikada nije pokajao što je kao đak Škole učenika u priverdi, odabrao zanimanje vodoinstalatera.

Ni posle pet decenija bavljenja ovim poslom, nisam se pokajao. Nekada sam radio u sada već bivšem Građevinskom preduzeću Jastrebac, azahvaljujući znanju i umeću, radio sam i u Libiji i Rusiji.Bilo je to zlatno doba nekadašnjeg giganta građevinarstva iz grada pod Bagdalom – priča Vlada.

Zanatlije su, kako kaže, uvek bile i biće potrebne i nikada nije na odmet imati neki zanat u rukama.

Potrebni smo svakoj kući,bilo u selu ili gradu i ne možemo svuda da stignemo.Da nas je više,svima bi bilo lepo. Savetujem mladima, čime god da se profesionalno bave, da nauče makar jedan zanat – uverava ovaj majstor.

Svaki slobodan trenutak Vlada provodi sa najbližima, u svojoj vikendici gde ima i voćnjak. Srećan je i zadovoljan kad uspešno završi posao ljudima koji ga pozovu da im nešto odradi ali je, kako kaže, najsrećniji kada u slobodno vreme uživa sa porodicom.

Lj. Marković

 

Ostale vesti

back-to-top