+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Stara čaršija i dalje najzagađeniji deo Kruševca

Stara čaršija i dalje najzagađeniji deo Kruševca

Praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Kruševca pokazalo je da je nedozvoljena  koncetracija čađu u vazduhu zabeležena u drugoj polovini decembra, u Staroj čaršiji. Najveća zabeležena vrednost iznosila je oko 150 mikrograma čađi po metru kubnom,  tri puta više od graničnih vrednosti. Ovakvo stanje trajalo je samo jedan dan

Povećane koncetracije čađi u vazduhu karakteristične su za zimski period i, kako kažu u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, prve veće vrednosti i ove godine zabeležene su u oktobru.

U oktobru je povećana koncetracija čađi zabeležena  tri dana u mesecu na svim mernim mestima osim u Mačkovcu , a u novembru samo jedan dan i to u Staroj čaršiji. Vrednosti veće od dozvoljenih beleže se i u drugoj polovini decembra, tokom nedelju dana, gde je u najveća zabeležena vrednost iznosila  150 mikrograma po metru kubnom, od dozvoljenih 50. U ostalim danima sa povećanim vrednostima, prosek je bio oko 70 mikrograma-  kaže načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju, doktorka Vesna Marić.

Merenja aerozagađenja vrše se na šest lokacija u gradu, na Trgu mladih, u Staroj čaršiji, na Jasičkom putu, u Bivolju, kod Bolnice i u Mačkovcu. Merenja se vrše svakodnevno,  tokom cele godine, a pored koncetracije čađi u vazduhu, meri se i koncetracija azota i sumpor dioksida.

Za razliku od ranije, kada smo imali jaku industriju, koncentracija azota i sumpor dioksida je godinama unazad daleko ispod graničnih vrednosti.  Na području grada Kruševca ne vrši se merenje koncetracije mešavine dima, prašine i čađi – PM 10, kao i suspendovanih čestica PM 2, 5 , tako da nemamo podatke o tome da li je njihova koncetracija povećana, s tim da se redovno prati koncentracija čađi koja nije drastično povećana-  objašnjava doktorka Marić.

Prema njenim rečima, aerozagađenje svakako ima uticaja na ljudsko zdravlje, pre svega na respiratorni i kardiovaskularni sistem, a najosteljiviji deo populacije su deca, starije osobe, trudnice i hronični bolesnici.

Preporuka je da osobe koje spadaju u osetljive kategorije, u jutarnjim i večernjim satima ograniče boravak na otvorenom. Kada je zdrava populacija u pitanju, preporuka je da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja, fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom  prostoru- savetuje naša sagovornica.

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja uticaja zagađenosti vazduha na zdravlje ljudi, Zavod za javno zdravlje, lokalnoj samoupravi redovno upućuje i predloge mera koje se, između ostalog, odnose na bolju regulaciju prohodnosti saobraćaja, komunalnu higijenu, izgradnju saobraćajnih zaobilaznica i osavremenjivanje postojećih gradskih saobraćajnica , kontrolu izduvnih gasova iz motornih vozila prilikom tehničkih pregleda, formiranje zaštitnih zelenih pojaseva između industrijskih zona i gradskog područja, te zabranu transporta otpadnih materija gradskim ulicama koje mogu negativno uticati na zagađenost vazduha.

O stanju kvaliteta vazduha tokom cele godine, građani se mogu informisati na sajtu Grada Kruševca,  u izvešajima koje svakog meseca podnosi Centar za higijenu i humanu ekologiju, kruševačkog Zavopda za javno zdravlje. 

Inače, najčešći zagađivači vazduha su ložišta na fosilna goriva i izduvni gasovi automobila. Na  trajanje i koncetraciju čestičnog zagađenja utiče i sušno vreme bez kiše i vetra, sa niskim pritiskom koji dim i prašinu spušta u donje delove atmosfere. Ovakvi atmosferski uslovi najčešći su u ranim jutarnjim i u večernjim satima.

D.P.

Praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Kruševca pokazalo je da je nedozvoljena  koncetracija čađu u vazduhu zabeležena u drugoj polovini decembra, u Staroj čaršiji. Najveća zabeležena vrednost iznosila je oko 150 mikrograma čađi po metru kubnom,  tri puta više od graničnih vrednosti. Ovakvo stanje trajalo je samo jedan dan Povećane koncetracije čađi u vazduhu karakteristične su za zimski period i, kako kažu u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, prve veće vrednosti i ove godine zabeležene su u oktobru. - U oktobru je povećana koncetracija čađi zabeležena  tri dana u mesecu na svim mernim mestima osim u Mačkovcu , a u…

Review Overview

Rejting korisnika 1.88 ( 3 glasova)

Komentari

Vaš email neće biti vidljiv javno.

x

Proveri i

Među 19 preduzeća u Grupaciji odbrambene industrije – Tri fabrike iz Rasinskog okruga

Nedavno formirana Grupacija je, nakon što je Vlada donela Uredbu, saopštila da se udruživanjem stvaraju uslovi da fabrike odbrambene industrije ...

Koncert Dečijeg hora Kulturnog centra – od Mokranjca do manga

Treću godinu rada Dečiji hor Kulturnog centra pod vođstvom profesorke Violete Jovanovski, obeležio je celovečernjim koncertom pod nazivom “Tamo gde ...

SSP : “Zašto ste državi dali Rosulje i Apoteku?“

„Stranka slobode i pravde želi da zna šta su radili i za koji posao su godinama primali plate direktori i ...

Viši sud u slučaju napada na Borka Stefanovića izuzeo sudiju

Viši sud u Kruševcu doneo je odluku o izuzeću postupajućeg sudije u predmetu napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde ...

SNS: „Aerodrom Rosulje i ponude za „Apoteku“ novi uspesi vlasti“

Pohvalama na račun vlasti za više projekata koji već početkom nove godine daju rezultate i kritikom, kako je navedeno „bahate ...