Da li je vazduh u Kruševcu zagađen?

Postavljeno: 05.02.2022

Na društvenim mrežama ovog popodneva kruži informacija da je u Kruševcu vazduh ekstremno zagađen PM česticama. Kao izvor podataka navodi se sajt Klimerko koji je nastao kao projekat u kome građani sami postavljaju merne instrumente. I na sajtu AccuWeather stoji da je kvalitet vazduha u Kruševcu „slab“, ali su podaci o količini suspendovanih čestica dosta razlikuju. Sajt  IQair pak, pokazuje da je kvalitet vazduha u našem gradu odličan.

Prema karti sajta Klimerko, u Kruševcu su postavljena dva instrumenta koje su građani sami izradili: u Rasadniku i u Lazarici i oni pokazuju da je nivo suspendovanih PM 10 čestica u vazduhu u ovom trenutku (oko 17 sati) 188, odnosno 281 mikrogram po kubnom metru, što je tri puta veća koncentracija od dozvoljene. Takođe, stoji na sajtu i PM2,5 čestice beleže drastično povećanje na oko 240. Sajt pokazuje da je ovako visok nivo zagađenja zabeležen u čitavoj centralnoj i istočnoj Srbiji, dok je u Bogradu zagađenje PM10 čestica na granici dozvoljene koncentracije. Podataka o drugim zagađivačima nema.

Sajt AccuWeather takođe beleži da je zagađenost vazduha u našem gradu povećana i konstatuje da vazduh nije zdrav za osetljive grupe, te savetuje grđanima da provode kraće vreme napolju ako osećaju simptome kao što su teško disanje ili iritacija grla. Prema podacima sa ovog sajta, međutim, nivo PM 10 čestica je 71, a PM2,5 97 mikrograma po kubnom metro. Ostali zagađivači su daleko ispod dozvoljene granice.

Prema podacima sajta IQair, pak, vazduh u Kruševcu je odličnog kvaliteta.

Inače, Agencija za zaštitu životne sredine kvalitet vazduha označava sa pet boja i toliko različitih klasa u zavisnosti od vrednosti koncentracija pojedinih zagađujućih materija.

Kvalitet vazduha može biti odličan, dobar, prihvatljiv, zagađen i jako zagađen i označava se zelenom, plavom, žutom, crvenom i ljubičastom bojom.

Ljubičasta je namenjena jako zagađenom vazduhu, dok se zelenom označava vazduh odličnog kvaliteta.

Treba objasniti i šta su PM 10 i PM 2.5 supstidarne čestice. Reč je o suspendovanim česticama, odnosno čvrstoj materiji koja se nalazi u vazduhu. U pitanju su takozvane lebdeće čestice ili, kako se to često naziva – „sitna prašina”. Weno poreklo može biti prirodno ili izazvano aktivnostu ljudi- U ovom drugom slučaju uglavnom je reč o posledicama sagorevanja fosilnih goriva, uglja, drva, ali i dizela. Brojčana oznaka pokazujeveličibnu takvih čestica, pa PM2,5 predstavlja čestice koje su manje od 2,5 mikrometara, a PM10 manje od 10 mikrometara. Što su sitnije, čestice su opasnije jer dublje prodiru u organizam.

Prema direktivama Evropske unije  koncentracija PM čestica ne bi trebalo da bude veća od 50 mikrograma po kubnom metru, a prekoračenja ne bi smela da traju duže od 35 dana godišnje.

N.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Pera Ložač kaže:

    Na Bagdali je svaki drugi treci dan PM 2.5 iznad 200. Prečišćivač vazduha koji koristim u kuci meri laserskim senzorom PM 2.5 cestice, kad otvorim vrata ili prozor terase za manje od minuta ide iz zelene u narandzasto ili crveno. Astmaticar sam i kasljem dosta kad je vazduh loseg kvaliteta. Ovaj sajt koji kaze da je vazduh odlican podatke dobija od drzavnih organa, mene zanima gde su njihovi merni instrumenti za Kruševac? Znam da su najbliži u Nišu i ima u nekom mestu izmedju jagodine i Paracina. Pored nas koji imamo kućne merače nisam upoznat da imamo zvanicnu mernu stanicu u Kruševcu.

1 thought on “Da li je vazduh u Kruševcu zagađen?

Comments are closed.

back-to-top