Šta predviđa nova pomoć države prema najavi predsednika Vučića

Postavljeno: 27.01.2021

Dva puta po 30 evra, tri puta po pola plate, penzionerima i dodatnih 50 evra, a privredi veći garantni fond – ukratko je novi paket pomoći države privredi i građanima koji je na nedavnom gostovanju na RTS-u najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Vučić je na nacionalnom servisu najavio novi set mera za pomoć privredi koji bi mogao da startuje već u martu, uz još jedan “krug” linearne pomoći građanima.

Novi paket pomoći privredi, kako je rekao Vučić, biće raspoređen u četiri grupe mera.

– Direktna podrška privatnom sektoru – idemo na tri puta po 50 odsto minimalne zarade, od 1. marta, a da od 1. aprila bude isplata za preduzetnike, za mikro, mala i srednja preudzeća, postoji dilema za velika preduzeća – rekao je on, objašnjavajući prvu grupu.

Druga mera se, po njegovim rečima, odnosi na autoprevoznike koji će dobiti po 600 evra po autobusu.

Treća mera odnosi se na povećanje potrošnje – u maju i novembru svi građani Srbije, koji se budu prijavili, dobiće po 30 evra, dok će penzioneri dobiti još 50 evra, pa će tako penzioneri dobiti ukupno 110 evra.

U okviru paketa, prema najavama predsednika, država će “proširiti garantnu shemu” za još 500 miliona evra, kako bi se očuvala likvidnost privrednog sektora.

Na pitanje odakle novac za te mere, Vučić je odgovorio da su to “srpske pare, iz srpske kase, iz ozbiljne srpske države”.

Naglasio je da zbog tog ekonomskog paketa država neće imati probleme i dodao da javni dug Srbije neće preći 61 odsto.

Izvor: Bizlife, Beta
Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top