Na vakcinu po pozivu – znatno manje vakcinisanih nego prethodnih dana

Postavljeno: 27.01.2021

Prvog dana nakon što je Vlada aktivirala pravilo po kome se masovna vakcinacija sprovodi po pozivu, odnosno na nju dolaze građani koji su se prijavili preko eUprave, a potom i dobili poziv u Kruševcu je vakcinu primilo znatno manje ljudi

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje u našem gradu je 25. januara vakcinisano 1.403 lica, dok je dan kasnije, nakon vraćanja pomenutog pravila, vakcinu primilo 489 osoba.

– Sada vakcinišemo samo one koji su zakazani, odnosno koji su se prijavili i pozvani su preko eUprave. Takođe, vakcinišemo sve starije od 65 godina koji dođu, bez obzira da li su se prijavili i da li su pozvani. Obavlja se, po grupama i vakcinacija zdravstvenih radnika. Čekamo dalje instrukcije, sigurno je da ćemo dobiti uputstvo da nastavimo da vakcinišemo prosvetne radnike, policiju, komunalne službe, ona lica iz tih oblasti koja se nisu do sada vakcinisala – kazao je za naš portal dr Predrag Pavlović, direktor ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje.

Osim vakcinacije obavlja se i organizuje i revakcinacija za sugrađane koji su primili prvu dozu vakcine. Dr Pavlović objašnjava da se doze za revakcinaciju planiraju u okviru količina koje svakodnevno stižu u ovdašnji Zavod, odnosno da su nadležni u startu ukupan broj doza podelili na dva dela kako bi oni koji su primili prvu nakon tri nedelje dobili i drugu dozu.

– Revakcinacija kod ruske i Fajzer vakcine je 21. dana, a kod kineske posle dve do četiri nedelje. Dogovoreno je da se, zbog organizacionih razloga, revakcinacija kod sve tri vakcine obavlja 21. dana – objašnjava on.

Kod nas se masovna vakcinacija sprovodi u Hala sportova koja je preuređena i u kojoj istovremeno radi sedam improvizovanih ordinacija. Shodno broju zainteresovanih menjalo se i njeno radno vreme, te je umesto od 8 do 18 časova, koliko je radila tokom prvih dana, sada otvorena od 8 do 15 časova jer se vakcinišu isključivo pozvani građani.
Vakcinacija se obavlja i u Dijagnostičkom centru gde se radi imunizacija zdravstvenih radnika.

Bilo je najavljeno i otvaranje vakcinalnih punktova u pet seoskih i četiri gradske ambulante, ali do toga za sada nije došlo.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu je do sada vakcinisano 8.018 ljudi. Za vakcinaciju je jutros na raspolaganju bilo 1.311 doza.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top