SSP: “Godina borbe za prava najugroženijih”

Postavljeno: 29.12.2019

– Mi u ovih godinu dana nismo uz sebe imali resurse državnih institucija i medija, ali se ponosimo rezultatima koje smo ostvarili, a koji jasno definišu naše opoziciono delovanje. Ono što smo uradili možda nije toliko vidljivo, ali tome je kriv medijski mrak koji je, takođe, jedna od stvari protiv kojih se SSP bori, stremeći ka drugačijem gradu i drugačijoj Srbiji – rekao je Ivan Mandić, član predsedništva SSP-a sumirajući rezultate jednogodišnjeg rada Inicijativnog odbor stranke u Kruševcu

Ocenjujući da je SSP već nakon osnivanja postao najjača opoziciona snaga u Kruševcu i stožer opozicionog delovanja, Mandić je  rekao da su stranački aktivisti sve vreme bili svuda gde su prava građana ugrožena, pomagali građanima i borili se protiv tiranije stranke na vlasti.

Zajedno sa saradnicima, članicama Saveza za Srbiju i drugim opozicionim strankama i organizacijama, aktivno smo učestvovali u građanskim protestima koji su ove godine organizovani u preko stotinu gradova – rekao je Mandić zahvaljujući se pre svega Narodnoj stranci, Demokratskoj stranci, Pokretu Dveri i sindikatu Sloga koji čine Savez u Kruševcu, a zatim i Pokretu slobodnih građana, Dosta je bilo i pokretu Metla u Kruševcu te brojnim udruženjima građana. 

Dodao je da je SSP u Kruševcu bila je uz opljačkane radnike, na sastancima kada su prodavana ovdašnja preduzeća, da su aktivisti obišli više od 20 kruševačkih sela, da su bili uz seljake koji su krčili svoje voćnjake i niive jer nisu mogli da žive od svog rada, a da je ovu godinu obeležila iskrena borba da se radnicima Apoteke Kruševac isplate zaostale zarade i reše problemi koji muče ovu ustanovu u kojoj zaposleni praznike dočekuju sa isplaćenom februarskom zaradom. 

Bili smo uz najugroženije, pomagali koliko smo mogli, često bezuspešno ali čista srca. Borili smo se protiv iskorišćavanja manjina u političke svrhe, na ulici tražili donošenje zakona Roditelj – negovatelj, zalagali se za izgradnju ili renoviranje objekata za decu i bolesne, borili se za bolje grejanje, za dostupno i besplatno lečenje. Kritikovali smo zatvaranje seoskih apoteka, poskupljenje goriva i osnovnih životnih namirnica – sumirao je Mandić. Rekao je i da je osmeh je najlepša stvar koju možemo pružiti jedni drugima, ali da Kruševljani nisu imali mnogo razloga za smeh, te da ih je 6800 napustilo Kruševac u poslednjih godinu dana. 

Istinom smo se borili protiv laži, mahinacija i zloupotreba, protiv privatizacije svih gradskih dobara, od Jastrepca, preko Pionirskog parka, skrnavljenja Kosturnice i Slobodišta, do privatizacije gradskih preduzeća i institucija. Naravno, nismo u tome uspeli jer je kod njih „i nož i kolač“.  SSP planira da taj „nož“ vrati institucijama koje će vlastodršcima suditi za sve loše što su uradili u toku svog mandata, a kolač svim građanima – rekao je još Mandić koji je zaključio da danas nema gotovo ničega u Kruševcu što je u vlasništvu građana, već da je čitav grad postao posed jedne stranke, odnosno nekoliko porodica koje je vode. 

Dok su se Naprednjaci i pored silnih afera borili da sačuvaju vlast, SSP se zajedno sa saradnicima iz Saveza za Srbiju i drugih opozicionih stranaka borila da sačuva obraz, dostojanstvo i čast građana Kruševca i Srbije. Od tog puta borbe, promena i ubijanja ovog parazitskog sistema, nećemo odustati ni naredne godine. 

Mandić je podsetio na program SSP, a to su antikorupcijski zakon, zakon o poreklu imovine, besplatni udžbenici i užine za sve školarce, borba protiv javnih izvršitelja i protiv agencijskog zapošljavanja. Poručio je da je SSP svim srcem uz porodicu otete devojčice Monike Karimanović za čijim otmičarem potraga još traje, a institucijama da razmotre sistem u kome se ljudi poput Monikinog otmičara mogu tako lako naći na slobodi.

Ponovio je da ova stranka, kao ni  Savez za sbiju neće učestvovati na izborima koje je nazvao farsom, a građanima je čestitao predstojeće praznike.   

N.B.

Ostale vesti

back-to-top