SNS reagovanje: Razvoj izletišta Jastrebac – oživljavanje, a ne nasilna urbanizacija

Postavljeno: 14.11.2020

Donošenje Plana generalne regulacije je pratila i strateška procena uticaja Plana na životnu sredinu, a nacrt izmena i dopuna Plana generalne regulacije ne predviđa značajno uvećanje, zbog čega je Gradska uprava donela odluku da za ovaj dokument nije potrebna posebna strateška procena uticaja Plana na životnu sredinu. Ovo je odgovor koji je potpredsednik GO SNS u Kruševcu, Predrag Vukićević, dao na konferenciji za novinare organizovanoj kao reakcija na zahtev Stranke slobode i pravde da se ponovi uvid u ovaj planski dokument, te da se uradi Strateška procena uticaja planiranih izmena

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vukićević je rekao da je Plan generalne regulacije donet na Skupštini u decembru 2017. godine, da je područje koje je zauzimao iznosilo je 102 hektara, a da je u predloženim izmenama i dopunama Plana uvećano je na 117 hektara. Prema Vukićevićevim rečima, procenat izgradnje turističko smeštajnih objekata uvećan za 4, a ugostiteljskih 3,3 odsto, što nisu površine koje zahtevaju novu stratešku procenu. 

Plan razvoja turizma grada Kruševca od 2015 do 2024. godine kao jednu od pet ključnih tačaka podrazumeva razvoj izletišta Jastrebac uz očuvanje ekosistema gde se posebno radi na oživljavanju a ne nasilnoj urbanizaciji – rekao je Vukićević. 

Što se saobraćajne infrastrukture tiče, ona će, rekao je Vukićević, biti građena prema zakonu – Povećanje širina saobraćajnica radiće se u skladu sa zakonom, kao i trotoari za pešake – rekao je Vukićević i dodao da glavna saobraćajnica ostaje ista, a da će sve ostale biti pristupne. 

Vukićević je inače, svoje izlaganje počeo predavanjem o brojevnoj pravoj kako bi iskazao svoje mišljenje o aktuelnoj opoziciji koja je, kako je rekao, označena negativnim brojevima.

Držeći se brojki kao paralele, Vukićević je rekao da „nula označava ukupan broj glasova koje ujedinjena opozicija može da dobije kod građana Kruševca“, da je za nju nedostižan „magičan broj 5“ jer on znači forimiranje odborničke grupe, kao i da „nemaju pravo da kreiraju bilo kakve planove oni koji su sva blaga Srbije uništili“ i da je „veći deo blaga završio u njihovim džepovima“. 

Prema njegovim rečima, politika SNS kao najznačajniju tačku podrazumeva dinamičan razvoj celokupne infrastrukture, hotelijerstva i podizanje ekološke svesti. 

Komentarišući saopštenje SSP-a on ga je nazvao „više nego smešnim“, ali je zaključio i da građane Srbije „plaši da ti i takvi prave i dan danas neke planove govoreći o nekom katasrofalnom stanju za koje su upravo oni zaslužni“.

Dodao je i da danas Jastrebac posećuje veliki broj građana ne samo iz Kruševca, a da „u njihovo vreme ljudi nisu imali bukvalno ni za gorivo da tradicionalno odu do Jastrepca na prvomajski uranak“.

Vukićević je ocenio i da se u saopštenju SSP-a ponižavaju meštani podjastrebačkih sela i građani Kruševca.

Mislite li da su građani Srbije kratkog pamćenja i da su zaboravili kakva je katastrofa ostala posle vaše vlasti. Pri tom govorite građanima Srbije da su nepismeni i da ne znaju šta je gradilište. Građani Kruševca naročito znaju šta je gradilište od 2012. godine, a kada ste vi bili na vlasti znali su samo šta je rušilište – poručio je SSP-u i kruševačkoj opoziciji.

Na kraju konferencije potpredsednik kruševačkih naprednjaka pokazao je fotografiju jednog smetlišta u gradu koje, kako je rekao, datira iz perioda prethodne vlasti, a na panou je priredio i izložbu fotografija Jastrepca nekad i sad, od vremena kada je SNS preuzela vlast. 

SSP je na nedavnoj konferenciji za novinare upozorio da je Izmenama PGR-a  koje su nedavno bile na javnom uvidu, predviđena „izgradnja velikog broja objekata smeštajnog kapaciteta, kao i objekata poslovno uslužnih delatnosti na izletištu Jastrebac, koja bi narušila prirodnu ravnotežu ekosistema i biodiverziteta“.

Zatražili su da se ispoštuje zakonska procedura, izradi Strateška procena uticaja na životnu sredinu te da se pomenute Izmene ponovo stave na javni uvid i tada sprovede javna rasprava.

Inače, Nacrt izmena i dopuna Plana generalne regulacije u ovom trenutku nije dostupan na sajtu Grada Kruševca. Na ovu primedbu Vukićević je rekao da će proveriti šta se dogodilo i da će, ako nije, ovaj dokument ponovo biti dostupan. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top