Skupštinsku odbor za privredu zasedao pred lokalnim privrednicima

Postavljeno: 13.02.2017

– Država će u ovoj godini kroz 34 programa sa ukupno 18 milijardi dinara podržati preduzetnike i privednike, a ovom godinom počinjemo Deceniju preduzetništva – izjavio je danas u Kruševcu državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović.

On je to rekao obraćajući se preduzetnicima i privednicima i predstavnicima lokalnih samouprava Rasinskog okruga, koji su prisustvovali današnjoj sednici Odbora privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije, koja je van sedišta održana kako bi se od privrednika saznalo koji su njihovi svakodnevni problemi i kako instutucije mogu da im pomognu.

Stevanović je podsetio da je 2016. bila godina preduzetništva, da je za različite programe podrške privredi država bila predvidela 16 milijardi dinara, ali da je iskorišćeno 12 milijardi te da je nakon otga doneta odluka da se narednih deset godna proglasi Decenijom preduzetništva.

Stevanović je napomenuo da su učinjene izmene kako bi podsticaji po novootvorenom radnom mestu bili dostupniji domaćim privrednicima te je predvidjeno da pravo na to imaju oni koji otvore deset radnih mesta, dok investicija mora da iznosi 100 hiljada evra.

Govoreći o privredi Kruševca kao najveće izazove pred kojima se našlo Ministarstvo Stevanović je naveo Fabriku maziva i Trajal korporaciju, u kojima se sada sprovode Unapred pripremljeni planovi reorganizacije.

Očekuje da će nakon završetka UPPR-a to biti zdrava preduzeća koja će država ponuditi na prodaju. Pred ministarstvom je, dodao je, da reši pitanje IMK „14.oktobar“, fabrike koja je iz stečaja već četiri puta nudjena na prodaju kao celina, ali interesenata nije bilo.

– Čekamo da Agencija donese odluku o promeni metoda prodaje, odnosno slobodnoj pogodbi. Imamo zainteresovanog kupca, koji je ranije pominjan, razgovaramo, tražimo da nam da čvrste garancije o razvoju fabrike. Sa takvim rešenjem onda treba da se saglasi i Odbor poverilaca – objasnio je Stevanović.

Kao pozitivan primer uRasinskom okrugu on je naveo „Prvu petoletku“, preduzeće koje proteklih godinu dana radi i plaća radnike i obaveze, odnosno u koje država više „ne baca novac“.

Upravo je Petoletku naveo kao jedan od primera izlaska države iz privrede, dodavši da je država jasan stav o tome pokazala i kada je broj preduzeća koja su se nalazila na spisku Agencije za privatizaciju sa oko 540 svela na 160, koja sada posluju bez zaštite države.

Te podatke je naveo odgovarajući na diskusiju narodnog poslanika i člana skupštinskog Odbora za privredu, Branislava Mihajlovića, koji je rekao da je stagnacija najblaža dijagnoza stanja spske privrede poslednjih nekoliko decenija, te da su eliminacija politike iz privrede i usaglašavanje onoga što je na papiru – u zakonima i uredbama, i stvarnosti, preduslovi za oporavak privrede.

Govoreći o trenutnoj situaciji u kruševaačkoj privredni predsednik Regionalne privredne komore Kruševac, Predrag Vukićević, je podsetio da u Kruševcu uspešno posluje nekoliko stranih kompanija – „Kuper tajer“, „Henkel“, „DS Smith“, da uskoro počinje gradnja fabrike „Kromberg i Šubert“ te da broj privrednih subjekata, preduzeća i preduzetnika, u Rasinskom okrugu tokom prošle godine sa 8.800 porastao na 9.396. Predsednik Skupštine preduzetnika u Privrednoj komori Srbije, inače preduzetnik iz kruševca, Mirko Miladinović napomenuo je da se u Kruševcu radi na uvodjenju dualnog obrazovanja, da su pojedina preduzeća već potpisala ugovore sa školama te da su lokalne institucije uključene u taj proces.

Naprodni poslanik, Dragomir Karić, je govoreći o oporavku privrede u Rasinskom okrigu najavio da kompanija „Braća Karić“ planira da u okruzima u Srbiji izgradi milion kvadrata poslovnog i stambenog prostora, od čega 200 hiljada kvadrata u Kruševcu, odnosno Rasinskom okrugu.

– Hoćemo da primenimo novu tehnologiju gradnje koju već radimo u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji i drugim zemljama. Na taj način dobijamo mogućnost otvaranja fabrika za proizvodnju tih materijala jer oni su habasti, nisu rentabilni i pogodni za transport – objasnio je on.

Skupštinski Odbor za privredu je na današnjoj sednici razmatrao mogućnosti za unapredjenje investicionog i poslovnog ambijenta i korišćenje sredstava namenjenih za podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Osim članova Odbora sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza, Grada Kruševca, Rasinskog upravnog okruga, opština Rasinskog okruga, lokalnih institucija te dvadesetak privrednika iz celog Okruga.

Članovi odbora su bili jednoglasni u stavu da od privrednika iz lokalnih sredina treba da čuju o konkretnim problemima, zakonskim nejasnoćama, nedostacima, o tome šta muči privrednike, koje su im nepoznanice…

Inače, sednica Odbora van sedišta je podržana projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine, druga faza“, koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodna Skupština, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju

Ostale vesti

back-to-top