Skupština Grada odlučuje o novcu za puteve, spomeniku Biničkom, kontroli vazduha, promenama u pravobranilaštvu i Muzeju

Postavljeno: 08.06.2022

Završni račun budžeta, postavljanje spomenika Stanislavu Biničkom, donošenje odluka kojima se povećavaju sredstva za održavanje ulica i puteva, pokretanje koncesije za javni prevoz, usvajanje Programa kontrole vaduha, neke su od četrdesetak tačaka dnevnog reda koje će se naći pred odbornicima Skupštine Grada na zasedanju zakazanom za četvrtak, 9. jun.

Na dnevnom redu zasedanja su i usvajanje Plana detaljne regulacije Starog aerodroma, Izmene plana detaljne regulacije Trga Kosturnice, izveštaji o radu javnih preduzeća u prvom kvartalu, te kadrovska rešenja koja donose promene na čelu Muzeja te na mestu javnog pravobranioca.

Budžet Grada Kruševca, prema podacima iz završnog računa, je u 2021. godini imao tekuće prihode i primanja u iznosu od 4,5 milijari dinara te nešto više od 382 miliona dinara prenetih prihoda iz prethodne godine. Izdaci i rashodi u 2021. godini iznosili su oko 4,4 milijarde dinara, odnosno u budžetu je ostalo skoro 480 miliona dinara.

Četiri od pet javnih preduzeća je u prvom kvartalu ove godine poslovalo pozitivno, pokazuje Izveštaj, koji odbornici takođe na sutrašnjoj sednici usvajaju.

Problem u poslovanju je konstatovan u Gradskoj toplani, a u izveštaju piše da preduzeće ne može u utvrđenim rokovima da izmiruje obaveze prema dobavljačima, da je problem delimično rešen kreditom od 500 miliona dinara, podignutim prošle godine, ali da se, „ukoliko Skupština Grada ne preduzme mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetano funkcionisanje preduzeća“, dovodi u pitanje stalnost njegovog poslovanja.

Poslovni centar je, prema tim podacima, redovno izmirivao obaveze, a u narednom periodu će „aktivirati sva raspoloživa zakonska sredstva naplate“. Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje je, kako je navedeno, realizovalo veći deo poslovnih aktivnosti za potrebe osnivača i trećih lica te maksimalnom racionalizacijom rashoda postiglo ravnotežu. JKP je, prema navodima Nadzornog odbora, ostvarilo pozitivan finansijski rezultat, a prioriteti su racionalizacija troškova, poboljšavanje naplate potraživanja te redovno izmirivanje obaveza. Vodovod je, kako piše u Izveštaju, prethodno tromesečje zavšio uspešno, naročito u pogledu vodosnabdevanja, uz napomenu da nije bilo poskupljenja usluga. To će, kako je navedeno, razmatrati u zavisnosti od kretanja cena repromaterijala i energenata, ali „samo ako sve mere na smanjenju troškova i povećanju naplate ne budu dale rezultate“.

Pred odborncima Skupštine Grada naći će se i aneksi ugovora o javno-privatnim partnerstvima bez elemenata koncesije za održavanje lokalnih puteva, ulica i nekategorisanih puteva, kojima je predviđeno povećavanje godišnje naknade „Tehnogradnji“ sa 120 miliona dinara na 156 miliona dinara, sa PDV-om,  te „Kruševacputu“ sa 144 miliona dinara na 180 miliona dinara, sa PDV-om.

Grad će, ukoliko odbornici tako odluče, pokrenuti postupak koncesije za poslove gradskog i prigradskog javnog prevoza.

Odlučivaće se i o Programu kontrole kvaliteta vazduha u ovoj i sledećoj godini, kojim je predviđeno, uz postojećih 11 mernih mesta uvođenje još jednog, na Trgu Kosturnica. Uvodi se i merenje koncentracije PM10 i PM2,5 čestica, a to će početi, kako je navedeno, nakon potpisivanja ugovora sa ovlašćenim licem, odnosno nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Odbornici će se izjasniti i o podizanju spomenika i biste Stanislavu Biničkom, povodom 150 godina od njegovog rođenja. Spomenik bi, prema tom predlogu, trebalo da bude podignut na platou ispred Doma sindikata, a bista će biti postavljena u dvorištu osnovne škole u Jasici, koj nosi njegovo ime.

Na mesto gradskog pravobranioca bi, umesto Vesne Đurković, kojoj je istekao mandat, trebalo da dođe Jasmina Babić, diplomirana pravnica, koju je za tu poziciju predložilo Gradsko veće. Za njenu zamenicu je predložena Jelena Cvetanović, takođe diplomirana pravnica.

Takođe, ukoliko se odbornici slože, umesto Gorana Vasića na mesto vd direktora kruševačkog Narodnog muzeja doći će Nikola Pantelić, koji trenutno kao profesor istorije radi u OŠ „Dragomir Marković“.

Pred odbornicima će se naći i više imovinsko pravnih rešenja.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top