“Skrovišta Slobodišta” na FeŠT-u

Postavljeno: 12.05.2021

Drugog dana Festivala školskog teatra učenici OŠ “Sveti Sava” Čitluk, izveli su predstavu “Skrovišta Slobodišta”, koja je autorski projekat đaka 8/1 i 8/2, u režiji Sandre Maksimović, njihove nastavnice srpskog jezika i književnosti. “Projekat A.N.A. – Skrovišta i Slobodišta“ je dokumentarna, edukativna i angažovana predstava, zasnovana na tromesečnom istraživačkom čitanju i (re)interpretaciji knjige „Dnevnik Ane Frank“

– Projekat je nastao prošle godine, učenici su najpre čitali Dnevnik Ane Frank, a zatim pisali svoje dnevnike. Na taj način, oni su iz današnje perspektive ušli u dijalog sa Anom i tražili svoje prostore slobode, promišljali o temama koje su mladima važne kao što su nasilje, odnos prema društvu i roditeljima. Na osnovu učeničkih tekstova nastala je pozorišna predstava. U Beloj sali Kulturnog centra smo oformili scenski pokret. Prošlogodišnja izolacija prekinula je probe, ali su za to vreme učenici snimali video dnevnike, čije smo isečke uneli u predstavu – kaže Sandra Maksimović za portal KruševacGrad.

U radu na predstavi su kombinovane tehnike teatra senki, fizičkog i procesnog teatra, dokumentarnog pozorišta, a sam performans prati izložba slika, fotografija i beležaka koje prikazuju etape koje su prolazili učesnici. U pripremanju predstave učestovalo je 40 učenika, ali se samo osmoro našlo na pozornici zbog epidemioloških mera. Ostali su prisutni preko video snimka.

Aleksa Milinčić, učenik 8/2, kaže da mu mnogo znači što je dobio priliku da glumi u ovakvoj predstavi.

– Srećan sam što sam deo ovakvog kolektiva i ponosan sam na nas, jer smo naporno radili kako bismo pokazali šta za nas predstavlja sloboda. Za ovu predstavu sam pisao o tome kako u današnje vreme treba sprečiti nasilje, jer ono ništa ne rešava. Današnji tinejdžeri su zbog puberteta vrlo besni i osećanja im se lako menjaju – objašnjava on.

Njegova drugarica iz odeljenja, Mina Kostić, slobodu vidi u ljubavi prema životinjama.

– Pokušala sam na što bolji i lepši način da doživim ulogu Ane Frank. Pisala sam o svojoj slobodi, svom skrovištu, a to su moje životinje. Planiram da se bavim veterinom i životinje su moja sloboda, najsigurnija sam sa njima – kaže ova učenica.

Martinu Tomiću ovo nije prva predstava jer je član dramske sekcije od 5. razreda.

Volim srpski jezik, glumu i recitovanje. Pošto bih voleo da nastavim time da se bavim, upisaću filološko odeljenje. Uživao sam u pripremanju ove predstave, a za mene je sloboda to kad svako može da ima svoje mišljenje i da ga slobodno podeli sa drugima – ističe on.

U plavoj haljini i sa fenjerom u ruci, Iva Mitrović, učenica 7/1, našla se u ulozi “Slobode”.

– Glumim vrstu slobode, koja je tu tokom cele prestave, nekad na sceni, nekad iza platna. Nije mi prva predstava i nije mi bilo teško da se spremim. Zanimljive su mi naše probe, volim da provodim vreme sa društvom i nastavnicom, koja nam daje puno korisnih saveta i pomaže nam da prebrodimo tremu – navodi ona.

Osmak Vuk Marković u svom dnevniku je opisao je kakav je bio doživljaj slobode nekada, a kakav sad.

– Pokušao sam da pronađem sličnosti i razlike između tadašnjeg i današnjeg stanja i taj deo se našao u predstavi. Za mene je sloboda sloboda govora, mišljenja i osećanja – kaže on.

Ova predstava treba da nas navede da postavimo pitanja: Šta je sloboda danas? Koje granice još uvek ne uspevamo da pređemo? Šta smo naučili i učimo iz prošlosti?

– Krenuli smo od ideje gde se sada krijemo, koji su prostori i mogućnosti da ostvarimo slobodu i kako mi danas možemo da nađemo prostor slobode. Ana sve vreme priča o slobodi i uspela je da je nađe u zatvorenom prostoru u otežanim okolnostima. Imamo ideju da naš projekat završimo odlaskom svih učenika na Slobodište, gde bismo i izveli predstavu. Nadamo se da će epidemiološka situacija to dozvoliti – navodi Sandra Maksimović.

Predstavu “Skrovišta Slobodišta” pratila je izložba i promocija časopisa, koji je napisan povodom ovog projekta. Tokom rada na projektu učenici šestog razreda su se priključili kao novinarski tim (pisali su obaveštenja, vesti, intervjue), što je rezultiralo formiranjem inspirativne i bogate zajednice – svojevrsnog Slobodišta ideja, razmene i dijaloga.

M.S.

Uloge

Naratori: Anastasija Stojković, Nađa Sošić, Vuk Marković, Martin Tomić, Miloš Marinković. Ana Frank – Mina Kostić. Koreografija – Iva Mitrović. Vojnici: Viktor Milunović, Miroslav Mirić, Đorđe Pantelić, Ognjen Karajović, Mateja Lukić, Aleksa Milinčić. Žrtve:Antonija Antić, Katarina Topličanin, Milica Filipović, Martina Ivanović Vojnici, učenici: Mladen Vukićević, Pavle Vučićević, Ana Dimitrijević, Arzija Dimitrijević, Helena Dragomirović, Dimitrije Zdravković, Hristina Kovačević, Luka Milićević, Lazar Popović, Marina Simić, Marko Stefanović, Đorđe Todosijević, Teodora Tomašević, Luka Bićanin, Pavle Zdravković, Marko Ivanović, Milica Janković, Anastasija Kitanović, Nevena Mladenović, Stevan Pavlović, Lena Smiljković, Lidija Urošević, Lukas Urošević

Ostale vesti

back-to-top