Počinje još jedno novo suđenje za napad na Stefanovića i Jovanovića

Postavljeno: 12.05.2021

Novo sudjenje Marku Živkoviću, Danijelu Gmijoviću i Milošu Šaponjiću, optuženima za krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a poslednji i za napad na službeno lice, počinje sutra, 13. maja, pred Višim sudom u Kruševcu

Reč je o događaju koji se odigrao krajem novembra 2018. godine, pred početak tribine Saveza za Srbiju, ispred mesne zajednice Rasadnik, kada su povređeni Borko Stefanović, tadašnji lider Levice Srbije i jedan od osnivača tog Saveza, a danas potpredsednik Stranke slobode i pravde te njegov tadašnji i sadašnji stranački kolega, Kruševljanin Boban Jovanović, kao i policajac Dejan Palibrk, koji je intervenisao na licu mesta.

Do ponovljenog suđenja dolazi nakon što je sredinom aprila odlukom kragujevačkog Apelacionog suda poništena prvostepena presuda Višeg suda u Kruševcu od 17. septembra 2020.godine kojom su Živković i Gmijović za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu bili osuđeni na po tri i po godine zatvora, dok je Šaponjić bio osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog tog krivičnog dela i krivičnog dela napada na službeno lice.

Inače, prvo suđenje za pomenuti događaj počelo je u septembru 2019. godine i potrajalo je do kraja te godine, jer je, u trenutku kada je trebalo da budu saslušani svedoci, zajednički branilac trojice optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić, zatražila izuzeće postupajućeg sudije, Biljane Tošković Surle, što je uvaženo. Sudjenje, koje je vodio novi sudija, Dragan Zdravković, počelo je u martu prošle godine, a završeno pomenutom presudom 17. spetembra.

Podsetimo da su tokom ta dva suđenja punomoćnik oštećenih Stefanovića i Jovanovića kao i oštećeni, više puta tvrdili da je reč o pokušaju ubistva, kao i da je napad bio politički motivisan, dok su okrivljeni su tokom postupka ceo slučaj opisivali kao neku vrstu “tuče”.

Odmah nakon napada, prvo u Kruševcu, a onda i u više gradova u zemlji, počeli su protesti “Stop krvavim košuljama”, koji su se ubrzo transformisali u skupove pod nazivom “Jedan od pet miliona”, koji su potom trajali mesecima.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top