Radionica „Mlado pozorište u pokretu“

Postavljeno: 12.05.2021

Dramsko obrazovna radionica pod nazivom „Mlado pozorište u pokretu“ održana je danas u okviru ovogodišnjeg Festivala školskog teatra. Radionicu namenjenu pedagozima te nastavnicima dece koja učestvuju na Festivalu realizovao je Dečji kulturni centar Beograd

– Ideja radionice je iskoristiti dramsku pedagogiju, odnosno pozorišnu improvizaciju i kreativni pokret kao sredstva za bolje učenje i za bolje samoizražavanje dece i mladih. Metodologija je uobličena kroz vežbe i kroz istraživanja koja su radili stručni saradnici Međunarodnog konzorcijuma – rekao je Dalibor Stojanović iz Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Metodologija radionice je takva da može da se primeni kako na stvaralaštvo tako i na učenje.

– Misija projekta je da izađe van okvira Beograda i da metodologiju namenjenu pedagozima koji rade sa decom prenese dalje. Oni koji se njome budu malo više bavili u nekom momentu moći će da je primene i u oblasti savladavanja gradiva – istakla je urednica manifestacije „Radost Evrope“ Ivana Tabori Obradović.

Urednica Festivala Glumijada Tijana Kesić Stamenković dodala je da igre iz radionice mogu da se primene na sve predmete u osnovnoj i srednjoj školi.

– Znamo da je nekada teško izaći iz okvira i šablona koje nam daje škola, ali se nadam da će učesnici radionice uspeti da na kreativan način primene ono što su naučili – rekla je ona.

Realizacije radionice „Mlado pozorište u pokretu“ prvi je korak u saradnji između Kulturnog centra Kruševac i Dečjeg kulturnog centra Beograd.

– Mnoge predstave sa našeg Festivala su putovale po Srbiji, što su prepoznali naši današnji gosti. Sigurna sam da će ova radionica dati podršku nastavnicima u radu sa decom. Verujem da će nastavnici umeti da svoja pozitivna iskustva prenesu na učenike kako bi još više razvili ljubav prema pozorišnoj kulturi u našem gradu koji je poznat kao rasadnik glumačkih talenata – kazala je direktorka Kulturnog centra Kruševac Violeta Kaplarević.

Radionica pozorišne improvizacije kreativnog pokreta realizuje se u okviru Međunarodnog projekta „Mlado pozorište u pokretu“ koji je finansiran sredstvima fonda Kreativna Evropa i podržan od strane Ministrastva kulture Srbije.

D. M.

Ostale vesti

Komentari

1 thought on “Radionica „Mlado pozorište u pokretu“

Comments are closed.

back-to-top