Za javne radove iz budžeta Grada četiri miliona dinara

Postavljeno: 12.05.2021

Grad Kruševac će za javne radove, jednu od mera koja treba da pospeši zapošljavanje, izdvojiti četiri miliona dinara. Sporazum o realizaciji programa javnih radova, kako je saopšteno iz Gradske uprave, danas su potpisali gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković

– Ova mera realizuje se u cilju očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i ostvarivanja određenog društvenog interesa. Javni rad sprovodi poslodavac koga određuje NSZ, a može uključiti nezaposlene koji pripadaju teže zapošljivim kategorijama definisanim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja. Prioritet imaju lica koja se prvi put angažuju na javnim radovima – saopšteno je iz Gradske uprave.

Grad Kruševac i NSZ će raspisati Javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposleni. Precizirano je da je četiri meseca maksimalna dužina javnog rada te da se oni mogu sprovoditi u oblastima: socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i zaštite životne sredine i prirode te drugim oblastima.

Grad Kruševac i NSZ u sprovođenju aktivnih mera zapošljavanja sarađuju od 2012. godine.
Inače, u toku su programi aktivnih mera zapošljavanja koje sprovodi NSZ, a za koje su konkursi raspisani početkom aprila. Takođe, očekuje se potpisivanje sporazuma NSZ i lokalnih samouprava za sprovođenje ostalih mera aktivne politike zapošljavanja.

Podsetimo da je uz aktivne mere zapošljavanja, sprovedene u Rasinskom okrugu tokom 2020. godine, do posla za stalno ili neke vrste radnog angažovanja, poput javnih radova, privremenih i povremenih poslova ili stručne prakse, došlo ukupno 889 nezaposlenih sa tog područja. Po programima NSZ sredstva je koristilo ukupno 550 lica, dok su ostali, njih više od 330, koristili programe koje su podržale lokalne samouprave na čijem području žive, odnosno posluju. Podaci ovdašnje filijale NSZ pokazuju da je na kraju prošle godine u Kruševcu bilo 9.989 nezaposlenih, a u Okrugu 19.506, a da ih je na kraju marta ove godine bilo 10.199 u Kruševcu, odnosno 20.418 u Okrugu.

J.B.

foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top