Sednica lidera gumarske industrije na Jastrepcu

Postavljeno: 24.09.2021

Trajal korporacija bila je domaćin sednice Grupacije proizvođača gume i gumarskih proizvoda na kojoj su najkrupniji predstavnici ove grane industrije imali priliku da iskažu svoje preferencije, predstave se međusobno i nastave zajedničku uspešnu saradnju. Gumarska industrija jedna je od najjačih industrija u Srbiji, a u prvih sedam meseci ove godine zabeležen je rast od 26,7 odsto

– Kao generalnom direktoru Trajala posebno mi je zadovoljstvo da smo domaćini jednog ovakvog skupa. Porast proizvodnje guma je bitan, kako za Srbiju tako i za individualne proizvođače, a saradnja među njima je dobar primer kako i druge firme treba da sarađuju, iako smo konkurenti na određenim tržištima uspevamo da nađemo zajednički jezik – rekao je Miloš Nenezić, predsednik Grupacije proizvođača guma i gumarskih proizvoda u okviru Privredne komore Srbije.

U Srbiji ima blizu 80 proizvođača i kompanija koje se bave proizvodnjom guma, a današnjoj sednici prisustvovali su i predstavnici najpoznatijih svetskih kompanija iz ove oblasti poput „Toyo Tires“, „Cooper Tires“ odnosno „Goodyear“, „Tigar“ odnosno „Michelin“ i mnogi drugi.

Investitori dolaze u Srbiju iz više razloga, prvi je zato što imamo uređen politički sistem i izuzetno razvijenu infrastrukturu. Imamo tradiciju u proizvodnji guma i kvalifikovanu radnu snagu koja daje izuzetan doprinos i, ono što je investitorima bitno, sve to po mnogo nižim cenama nego što bi imali u nekim razvijenijim zemljama –  napomenuo je on.

Da je gumarska industrija jedna od najjačih grana u Srbiji istakao je Dragan Stevanović, sekretar udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije. On je dodao da nakon prošlogodišnje stagnacije, izazvane pandemijom korona virusa, proizvodnja guma u prvih sedam meseci ove godine beleži rast od 26,7 odsto.

Nastavljamo tendenciju rasta kako bismo dostigli jedan odsto ukupne svetske proizvodnje guma, jako smo blizu toga. I pored toga što su sirovine znatno poskupele, naročito u martu ove godine, a i njihov transport je takođe otežan, beležimo rast proizvodnje. Očekujemo da Srbija bude ozbiljna tačka na svetskoj mapi proizvođača gumenih proizvoda i pneumatika – kazao je on.

Gumarska industrija ima veliki udeo u procesu zelene tranzicije, naime ova industrija godišnje generiše preko 20 hiljada tona otpada koji ostaje kao proces proizvoda sa isteklim rokom i vrlo je važno voditi računa o životnom ciklusu gume nakon što se ona skine sa automobila.

Veoma se trudimo da obezbedimo reciklažu, osnovno načelo kojim se rukovodimo je da se životni ciklus gume ponovo vrati u upotrebu. Srbija reciklira blizu 20 hiljada tona guma koje se kasnije koriste u proizovdnji u cementnoj industriji, kao novi proizvod u putogradnji ili u  proizvodnji izolacionih materijala – istakao je Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top