Sava Poljanski postao dopisni član SAIN

Postavljeno: 26.05.2021

Sava Nikolić Poljanski, samouki autentični slikar naivac iz Župe dobio je značajno priznanje za 50 godina umetničkog rada i stvaralaštva – postao je dopisni član Srpske akademije inovacionih nauka

Sava Nikolić Poljanski iz Raklje kod Aleksandrovca, svojim prirodnim talentom i radom očarao je brojne ljubitelje umetnosti i stručnjake iz Srbije i inostranstva. Već pola veka samosvojnom tehnikom stvara čudesne mozaike od slame.

– Od svog rođenja pa do danas on u slami nalazi smisao svoga života i stvaralaštva, jer je punih 50 godina ugrađuje u slike i na autentičan način slika svoju Župu i potkopaonički kraj. Njegov talenat i umetničko stvaralaštvo autentičnom tehnikom mozaičkog slaganja žitne slame, jedinstvene u svetu, doveli su ga do velikih galerija i muzeja širom Srbije, regiona i sveta i do prestižnog priznanja Srpske akademije inovacionih nauka – izborom za dopisnog člana Akademije – rekao je profesor dr Marko Todorović, predsednik Akademije, koji je Poljanskom uručio ovo priznanje.

Župski umetnik, iako uzbuđen, zahvalio se biranim rečima:

– Ova nagrada je prijatna, jer su mi je dodelili ljudi koji su prepoznali moju muku, moj trud i moj rad. Oni danas sa ponosom mogu da veruju u moju budućnost da ću im sigurno pružiti mnogo više, jer oni to i zaslužujuju, zaslužuje pre svega Srbija, zaslužuje i moja vinorodna Župa, zaslužuje i moja Raklja. Jer stvarati pet decenija može nekom biti i čudno, a treba verovati da se čuda ne događaju, ona se stvaraju.

Svečanost na kojoj mu je priznanje uručeno, organizovana je nedavno, kao deo Noći muzeja u Aleksandrovcu, a uveličali su je članovi kulturno-umetničkih društava iz tog grada. Direktor Muzeja vinarstva i vinogradarstva Župe Ivan Milićević uručio je tada prigodne poklone predsedniku SAIN dr Marku Todoroviću i originalnom župskom i srpskom umetniku Savi Nikoliću Poljanskom.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top