+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » Izložba “75 / 50 / 10” u Umetničkoj galeriji

Izložba “75 / 50 / 10” u Umetničkoj galeriji

U Kruševačkoj umetničkoj galeriji otvorena je izložba pod simboličnim nazivom “75 / 50 / 10”. Izložba predstavlja radove 39 umetnika članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Kruševca, i organizovana je povodom jubileja ova dva udruženja: 75 godina postojanja SULUV-a, 50 godina rada Galerije SULUV i 10 godina aktivnosti ULUK-a

Saradnja dva udruženja u okviru zajedničke izložbe, čija je selektorka Biljana Grković istoričarka umetnosti-muzejska savetnica, predstavlja pogled na kruševačku likovnu scenu i upoznavanje sa novosadskom i vojvođanskom scenom, kao i promovisanje pojedinačnih poetika u svoj različitosti medija od crteža i grafike, preko slika i skulptura do video radova.

– Ovo je izuzetno značajna izložba, ovo je podrška Galeriji, udruženjima, umetnicima, a jednako i savremenoj umetnosti koja nastaje u novim okolnostima, posebno u vreme epidemije kojoj prilagođavamo naše programe – kaže Biljana Grković.

U katalogu koji je ovim povodom Grković napisala stoji da ova izložba predstavlja jedan od mogućih uvida u vojvođansku likovnu scenu, a misiju udruženja promoviše prevazilazeći geografska određenja. Na ovaj način se kroz ostvarenu saradnju dva udruženja daje mogućnost, u okviru zajedničke izložbe nepretencioznog koncepta, selektorskog pristupa na otvorene konkurse, za međusobna susretanja, sučeljavanja i povezivanja, ali i promovisanja pojedinačnih pristupa i poetika u svoj različitosti medija.

Na ovoj izložbi našli su se radovi 15 članova ULUK-a (Udruženja likovnih umetnika Kruševca), i 24 člana SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine). Kruševački umetnici prisustvovali su otvaranju izložbe, a očekuje se i poseta članova SULUV-a, ako se epiedmiološka situacija popravi.

– Moja dugogodišnja želja je bila da napravimo saradnju sa SULUV-om, jer sam ja novosadski student, vežu me lepe uspomene za taj grad. Ideja je nastala 2019., a već naredne godine mi smo se predstavili u Novom Sadu veoma uspešno. Prvobitno, ovo je trebalo da bude uzajamna poseta, ali smo zbog jubileja došli na ideju da napravimo zajedničku izložbu – kaže Matija Rajković, član ULUSa- i jedan od osnivača ULUK-a.

Rajković je na ovoj izložbi predstavio jednu svoju digitalnu grafiku, koja je nastala kao odgovor na trenutnu epidemiološku situaciju. Isti motiv inspirisao je i Dejana Aksentijevića, vizuelnog umetnika iz Kruševca.

– Rad je bez naziva i metaforično pokazuje situaciju u kojoj se trenutno svi nalazimo. Drago mi je da se moj rad našao na ovoj izložbi, jer ona je zaista izuzetna i svi ljubitelji umetnosti treba da dođu da je pogledaju – navodi on za KruševacGrad.

Jovanka Rašović Joka, svoj rad rađen u tehnici ulje na platnu nazvala je “Još jedan okret”.

– Ovaj rad je nastavak moje samostalne izložbe “Priča o biciklima”. Ovom slikom sam iskazala svoju nadu da će se preokrenuti sadašnja situacija, da će se brzo završiti i da ćemo se okrenuti boljim stvarima – objašnjava ona.

Iako pandemija korona virusa ne jenjava, čini se da umetnost ipak opstaje.

– Drago mi je što je izložba realizovana i saradnja sa SULUV-om ostvarena i pored svih ovih mera i neprilika, koje umetnost prate. Izložba je kvalitetna, izloženi su radovi značajnih imena srpske umetničke scene, pa zato pozivam sugrađane da dođu i uživaju u njoj – kaže jedan od izlagača, Nemanja Panić.

Izložba je otvorena do 14. aprila i svi ljubitelji likovne umetnosti izložbu mogu posetiti uz poštovanje propisanih mera Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, što podrazumeva, nošenje zaštitnih maski, održavanja bezbedne razdaljine i ograničen broj osoba u izložbenom prostoru.

M.S.

Udruženje likovnih umetnika Kruševac (ULUK)

Postoji od 2011. godine, a izložbe udruženja čine jedan od mogućih preseka savremenog izraza umetnika koji svojim postojanjem i stvaranjem potvrđuju pripadnost gradu Kruševcu i Rasinskom okrugu. Udruženje je tokom protekle decenije organizovalo brojne izložbe kroz razmene ULUK-a sa drugim udruženjima i ustanovama kulture, potom samostalne izložbe svojih i gostujućih autora, likovnih kolonija i predavanja na kojima je učestvovalo više od stotinu umetnika iz različitih oblasti.

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV)

Postoji od 1946. godine i tokom svoje bogate i kontinuirane istorije delovanja, Udruženje je realizovalo veliki broj značajnih događaja, samostalne i kolektivne izložbe svojih članova i gostujućih umetnika, izložbe u drugim republičkim centrima i u inostranstvu, kao i promocije, seminare i kongrese i predavanja, koji su učestvovali u stvaranju i beleženju aktuelnih trenutaka kroz istoriju likovne kulture u Vojvodini i u Novom Sadu. Udruženje danas broji 578 članova.

U Kruševačkoj umetničkoj galeriji otvorena je izložba pod simboličnim nazivom “75 / 50 / 10”. Izložba predstavlja radove 39 umetnika članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Kruševca, i organizovana je povodom jubileja ova dva udruženja: 75 godina postojanja SULUV-a, 50 godina rada Galerije SULUV i 10 godina aktivnosti ULUK-a Saradnja dva udruženja u okviru zajedničke izložbe, čija je selektorka Biljana Grković istoričarka umetnosti-muzejska savetnica, predstavlja pogled na kruševačku likovnu scenu i upoznavanje sa novosadskom i vojvođanskom scenom, kao i promovisanje pojedinačnih poetika u svoj različitosti medija od crteža i grafike, preko slika i skulptura do video…

Review Overview

Rejting korisnika 4.7 ( 3 glasova)
x

Proveri i

Neočekivani poraz Trajala od Radničkog

U 27. kolu Prve lige Srbije, „gumari“ doživeli i 12. poraz ove sezone, od ekipe sa začelja tabele za koju ...

Preminuo kompozitor Zoran Simjanović

Čuveni srpski kompozitor preminuo je u 75. godini od posledica korona virusa, objavila je Jugoslovenska kinotekaPo mišljenju mnogih, najveći savremeni ...

Radionica NVO “Lokalna kuća razvoja Brus” – obuka za aktivno građansko društvo

Radionica je deo projekta “Zajedno za aktivno građansko društvo-ACT” koji “Lokalna kuća razvoja Brus” realizuje od prvog oktobra prošle godine. ...

Knjige koje svi treba da pročitamo

I ovog vikenda predstavljamo vam prikaze tri knjige po izboru Vesne Pešić, profesorke srpskog jezika i književnosti1. Ivo Andrić – ...

Počinje TIN FEST

U ponedeljak u 19 sati, u Beloj sali Kulturnog centra, biće otvoren četrnaesti Festival srednjoškolskog teatra TIN FEST.Ovogodišnji festival odlikuje ...