Sa skupštinskog zasedanja: Za prvih devet meseci budžet grada prihodovao 2,8 milijardi dinara

Postavljeno: 19.11.2019

Skupština grada usvojila je danas Izveštaj o realizaciji budžeta za devet meseci ove godine. Od 3,84 milijardi dinara, koliko je nakon rebalansa i nekoliko rešenja Gradskog veća planirano da gradski budžet prihoduje u 2019. godini, za prvih devet meseci ostvareno je 2,78 milijardi dinara ili 72,73 odsto. Za isti period ostvaren je budžetski rashod od 2,17 milijardi ili 53,6 odsto od plana. Budžet za ovaj period beleži suficit od 214,5 miliona dinara

Ove podatke saopštila je odbornicima na današnjem skupštinskom zasedanju gradonačelnica Jasmina Palurović. Ocenjujući da je reč o dobro planiranom i racionalno trošenom budžetu, ona je najpre naglasila da je ovo prvi budžet bez kreditnih zaduženja. 

2012. godine smo preuzeli budžet od 2,5 milijardi i sa njim kreditna zaduženja od 700 miliona dinara. Građani se sećaju kakav nam je bio grad 2012., a mi se nismo dodatno zaduživali već radili i gradili i građani to prepoznaju kao odgovorno vođernje grada. To su prepoznali i strani investitori – rekla je Palurovićka, dodajući da je i u ovom trenutku 10 aktivnih gradilišta u Kruševcu.

Podsetila je na izgradnju velikih infrastrukturnih objekata , pre svega Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, zamenu ulične rasvete LED ostvetljenjem, organizovanje  iznošenja smeća sa celog područja grada, kompletnu rekonstrukciju saobraćajnica, škola, domova kulture, razvoj turističkih potencijala, unapređenje zdravstvene zaštite…

Takođe je dosta govorila i o dobroj saradnji grada sa republičkim institucijama i nabrojala petnaestak projekata za koje su u grad sredstva stigla od različitih ministarstava.

Nakon njenog izlaganja usledila je rasprava u kojoj je jedini opozicioni odbornik, Milomir Marinković (DS) pohvalio ulaganje u infrastrukturne radove i ocenio da Kruševac u tome prednjači u odnosu na druge gradove. Kao preporuku za izradu predstojećeg budžeta za 2020. godinu predložio je da se više sredstava planira za subvencije za zapošljavanje, kao i za mere kojima bi se povećala prosečna zarada u našem gradu, uključujući i privlačenje IT kompanija. Takođe je kostatovao i da se više ne pominje regulacija toka Rasine kao kapitalni projekat.

Gradonačelnica je objasnila da je regulacija Rasine počela još prošle godine kada je urađen segment od parunovačkog mosta do hotela Golf, da je projekat kupališta na Rasini predat Kancelariji za javna ulaganja, te da je program samozapošljavanja iskoristilo više od 250 ljudi i da taj trend raste sa povećanjem budžeta.

U nastavku rasprave, odbornici vladajuće koalicije su hvalili izvršenje budžeta, ali i unapređenje grada koji je, kako su svi oni ocenili, ponovo jedan od najrazvijenijih u Srbiji. O tome su govorili šefovi odborničkih grupa: SNS Predrag Vukićević, Socijalističke partije Vladimir Tasić i Jedinstvene Srbije Žarko Anđelković, te još nekoliko odbornika Srpske napredne stranke.

U njihovim izlaganjima koja su dosta podsećala na predizborne govore, uz ponovljene činjenice o finansijskoj stabilnosti, infrastrukturnim projektima, kapitalnim ulaganjima i novim radnim mestima, ponavljana je i zahvalnost Aleksandru Vučiću i Bratislavu Gašiću kao najzasluižnijima zapostignute rezultate.  

Konsolidovali smo grad, njegov budžet i rast, i najveću zaslugu za to nosi Bratislav Gašić. I pokojni gradonačelnik Nestorović nastavio da razvija grad i taj razvoj uočljiv je i pod vlašću Jasmine Palurović. Kruševac je danas četvrto gradilište u Srbiji, posle Beograda, Novog Sada i Novog Pazara – rekao je Vukićević koji je, između ostalog, najavio i novih 1000 radnih mesta u novoj Kuperovoj fabrici.

Posle 15 godina stagnacije na svim poljima Kruševac je pokrenuo obnovu svih potencijala sa kojima grad raspolaže: privrede, kulture, zdravstva… Konstatujemo da je Kruševac danas opet među vodećim gradovima u Srbiji. Svrstava se u najrazvijenije sredine kada je reč o kulturi, sportu i zdravstvenoj zaštiti – ocenio je Vladimir Tasić koji je poželeo predsedniku Srbije brz oporavak. 

U poslednjih 20 godina nije više urađeno nego sada. Mnogo je Kruševljana iz politike ranije bilo u Beogradu, ali nije radilo za Kruševljane već za sebe. Sada imamo dobar tim na čelu sa Bratislavom Gašićem koji rade za svoj grad – konstatovao je Žarko Anđelković.

Ostalih tridesetak tačaka dnevnog reda uglavnom je usvojeno bez skupštinske rasprave. 

Inače, osim devetomesečnog izvršenja budžeta, odbornici su danas usvojili odluku o utvrđivanju procečnih cena kvadrata nepokretnosti kao osnovice za utvrđivanje poreza na imovinu za sledeću godinu, odluku za obavljanje delatnosti zoohigijene u našem gradu, izmene i dopune odluke o obrazovanju Komisije za planove, kao i odluku o osnivanju Saveta roditelja grada Kruševca.

Na dnevnom redu bilo je i više planova detaljne regulacije, među kojima su područja Istok3, groblje u Trebotinu, Pionirski park, izmene i dopune planova  delova stambeno poslovnih kompleksa Centar 2, Centar 4 i Centar 6, kao i više odluka o izmeni sastava pojedinih školskih odbora.

Među tridesetak tačaka dnevnog reda je i petnaestak rešenja o prodaji gradskog građevinskog zemljišta licitacijama i slobodnim pogodbama. Najveće izlicitirane površine kao najpovoljniji ponuđači kupili su BG produkt i Čoče doo. 

Po hitnom postupku u dnevni red je uvršten i predlog odluke o javno privatnom partnerstvu  na izgradnji javne garaže na Trgu kosovskih junaka. Hitnost stavljanja ovog predloga na dnevni red obrazložena je potrebom da se unapredi saobraćaj i parkiranje u centru grada. U ime predlagača, Saveta za bezbednost saobraćaja, ovaj predlog odbornicima je obrazložio je načelnik Gradske uprave Ivan Anđelić. 

Na početku skupštinske sednice konstatovan je prestanak odborničkih mandata Jovani Dunjić i Zoranu Vuliću sa odborničke liste Srpske napredne stranke. Dunjićki je mandat prestao danom imenovanja za vd direktorku Centra za socijalni rad, a Zoranu Vuliću pošto je podneo ostavku.  Umesto njih, novi odbornici vladajućeg odborničkog kluba su Bojan Vasiljević, hemijski tehničar iz sela Gari i Zoran Krstić, poljoprivrednik iz Ljubave.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top