+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » U VP domu obeležen Međunarodni dan deteta

U VP domu obeležen Međunarodni dan deteta

Povodom Međunarodnog dana deteta, štićenici i štićenice Vaspitno popravnog doma u Kruševcu  izveli su predstavu „O bogovima, herojima i ostalim vitezovima“. Predstava je nastala u okviru  radionica kreativnog pisanja, organizovanih u sklopu programa resocijalizacije štićenika kroz interakciju sa psima, a koje su finansijski podržali misija OEBS , NVO „Help“ i delegacija Evropske unije u Srbiji

Rezultati višemesečnog kreativnog rada u okviru projekta resocijalizacije štićenika kroz interakciju  sa psima, predstavljeni su u ovoj vaspitno popravnoj ustanovi na Međunarodni dan deteta, u prisustvu brojnih gostiju.

Nakon što su štićenici koji su prošli desetonedeljnu obuku za dresuru pasa, pokazali šta su  napuštene četvoronošce naučili za samo nekoliko meseci, prisutni su imali prilike da pogledaju  i murale na Domu kulture koje je zajedno sa štićenicima oslikao umetnik grafita Bojan Vuković, a na kojima dominiraju motivi prirode, Šumadije, dečijih bajki i priča. 

Rad  na kreativnim radionicama, rezultirao je na kraju i predstavom „O bogovima, herojima i ostalim vitezovima“, u kojoj glume štićenici i štićenice koji su grčku tragediju pretvorili u priču sa srećnim krajem, uključujući modernu tematiku koja je bliska njihovim vršnjacima.

Da je za ovaj projekat resocijalizacije štićenika  ideja preuzeta iz KPZ Sremska Mitrovica, gde se pomenuti program uspešno sprovodi  od 2017. godine i gde se u njihovom slučaju on realizuje sa punoletnim osuđenim licima, podsetio je Miloš Ristić, upravnik VP doma u Kruševcu.

Na početku smo nailazili na određene probleme, ali smo zajedničkim radom i zalaganjem uspeli da ih prevaziđemo. Kada kažem zajedničkim, mislim pre svega na pomoć naših prijatelja iz KPZ Sremska Mitrovica, kao i na pomoć NVO „Help“ i Misije OEBS u Srbiji – kazao je on.

Ristić je rekao da su zaposleni u VP domu odmah prepoznali značaj ovog projekta, te da se sa velikim entuzijazmom pristupilo njegovoj realizaciji.  

Prepoznali smo koliko je ovaj program bitan za resocijalizaciju ovih mladih ljudi, kao i naša pomoć koju im dajemo, da nakon izlaska iz ove ustanove ne odu u neku sličnu ustanovu, već da isprave greške koje su činili u prošlosti i  postanu korisni članovi društva – poručio je upravnik VP doma.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, kazao je da je obaveza svih koji su u ovom sistemu da štićenicima pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku da im je stalo do njih i da im je njihova dobrobit itekako važna.

Tu poruku ne možemo da pošaljemo samo rečima, potrebna su dela. Ministarstvo pravde je u proteklih nekoliko godina više od 38 miliona dinara uložilo u poboljšanje uslova smeštaja i  boravka naših štićenika, a znatna sredstva ulažemo na podizanje kapaciteta za školovanje i obuku naših štićenika.Trudimo se i da kreiramo programe, da ih obučavamo za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada,  da bi kada izađu odavde mogli što lakše da nađu posao što bolji posao. A pošto nije sve u životu rad i učenje, trudimo se da im život ovde obogatimo i nekim drugim sadržajima, pre svega sportskim i kulturnim. Deo toga mogli smo da osvedočimo i danas, kroz ove radionice kreativnog pisanja, divne murale, kroz program zbrinjavanja napuštenih pasa , kroz predstavu – kazao je Carević.

Projekat resocijalizacije štićenika kroz interakciju sa psima, sprovodi se pod pokrovitelsjtvom Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, uz finansijsku podršku misije OEBS i organizacije „Help“. Kao podrška programu , kroz organizaciju radionica kreativnog pisanja,  uključila se i Marina Kovačević, direktorka Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad u Beogradu.

Proces stvaranja na radionicama, rad sa psima i slikanje murala biće predstavljeni u dokumentarnom filmu Marine Kovačević, čija premijera će biti u martu naredne godine. 

D.P.

 

Povodom Međunarodnog dana deteta, štićenici i štićenice Vaspitno popravnog doma u Kruševcu  izveli su predstavu „O bogovima, herojima i ostalim vitezovima“. Predstava je nastala u okviru  radionica kreativnog pisanja, organizovanih u sklopu programa resocijalizacije štićenika kroz interakciju sa psima, a koje su finansijski podržali misija OEBS , NVO „Help“ i delegacija Evropske unije u Srbiji Rezultati višemesečnog kreativnog rada u okviru projekta resocijalizacije štićenika kroz interakciju  sa psima, predstavljeni su u ovoj vaspitno popravnoj ustanovi na Međunarodni dan deteta, u prisustvu brojnih gostiju. Nakon što su štićenici koji su prošli desetonedeljnu obuku za dresuru pasa, pokazali šta su  napuštene četvoronošce…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Ministar zdravlja u oktobru obećao nove kadrove za Dom zdravlja, a pojačanje stiglo nedavno

Iz resornog ministarstva bilo je najavljeno zapošljavanje troje novih lekara i pet medicinski sestara, a konkurs se, ipak, raspisuje samo ...

Svetosavska nagrada Mariji Urošević

Na večerašnjoj Svetosavskoj akademiji (25. januar) biće dodeljena 16. po redu Svetosavska nagrada kojom Kulturni centar Kruševac tradicionalno nagraćuje pojedince ...

Pšenica ne voli “golomrazicu”

Niske temperature i nedostatak padavina tokom januara nepovoljno utiču na stanje pšenice, navode u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi ...

Među 19 preduzeća u Grupaciji odbrambene industrije – Tri fabrike iz Rasinskog okruga

Nedavno formirana Grupacija je, nakon što je Vlada donela Uredbu, saopštila da se udruživanjem stvaraju uslovi da fabrike odbrambene industrije ...

Koncert Dečijeg hora Kulturnog centra – od Mokranjca do manga

Treću godinu rada Dečiji hor Kulturnog centra pod vođstvom profesorke Violete Jovanovski, obeležio je celovečernjim koncertom pod nazivom “Tamo gde ...