Sa promocije nove knjige Gordane Vlahović “Kud nestade nebo Rosulje”

Postavljeno: 27.10.2021

U  Udruženju književnika Srbije u Beogradu, u okviru programa „Tribina Francuska 7“ predstavljena je knjiga „Kud nestade nebo Rosulje“ Gordane Vlahović, književnice iz Kruševca

 Novi prozni rukopis Gordane Vlahović je porodična priča koja otvara vrata jednoj potresnoj i egzistencijalnoj drami, roman o sudbinama onih koji su se, ne svojom krivicom, našli pod teretom istorije, rata i onih životnih iskušenja koja surovo razaraju sve – identitet, porodicu, ljubav, život.

Roman „Kud nestade nebo Rosulje“ Gordane Vlahović objavljen je pandemijske 2020. godine u izdanju zrenjaninske „Agore”, uvažene izdavačke kuće sa kojom književnica ima višegodišnju saradnju. Predstavljanje romana, upravo iz pandemijskih razloga, održano je tek protekle nedelje. To nije sprečilo  nekoliko desetina ljubitelja književnosti i poštovaoca dela Gordane Vlahović da čuju impresije kritičara i pisaca o ovom štivu.

Urednik programa Udruženja književnika Srbije Vidak Maslovarić istakao je da Gordana Vlahović spada u red naših najznačajnijih pripovedača, a da se za to mesto izborila svojim raskošnim darom i posvećenim radom.

Ovaj roman je primer takvog delanja autorke, koja je uspela da pronike u jezik i mentalitet krajeva koje opisuje i dočara porodični narativ  i istorijski kontekst na  prostoru od Metohije do Crne Gore u rasponu od nekoliko decenija – naglasio je Maslovarić.

Književnik Radomir Stojanović, koji upravo vodi poreklo  iz kraja u kojem se odigrava pripovest romana „Kud nestade nebo Rosulje“, posebnu pažnju posvetio je  jeziku romana:

Gordana Vlahović pripovedački vešto vodi nas kroz porodičnu priču u geografski različitim krajevima i znalački prati i predstavlja tu nit u jeziku dela, kombinuje ijekavicu sa ekavicom, što daje poseban kvalitet romanu. Stilsko-jezička autentičnost oblikovanja teksta kvalitet je koji krasi Gordanu Vlahović kao književnicu.

Veselin Mišnić, književnik i esejista, u svom nadahnutom i iscrpnom izlaganja osvrnuo se na prethodni roman autorke, „Razodevanje“, kojim je privukla njegovu pažnju, kao i na preporuke književnicima i ljubiteljima pisane reči, koji dele  pozitivne utiske o“Razodevanju“ kao o književnom biseru.

Nažalost najšire čitalačke publike i meni nejasne izdavačke  politike najvećih izdavača i knjižara ovaj roman „izbegao“ je vrtoglavi tiraž i popularnost. Jedno izuzetno delo književne vrednosti nije dobilo odovarajuću reklamu za razliku od mnogih bezvezarija u koricama – naglasio je Mišnić i sa nesmanjenim žarom se posvetio anlizi romana „Kud nestade nebo Rosulje“.

U epicentru ovog romana, kao i prethodnog, je sudbina jedne žene.  Njena  stalna borba  da očuva dom i porodicu u stalnom je sukobu sa sredinom, običajima, događajima i sudbinom. Gordana sve to maestralno opisuje, od unutrašnjeg sveta glavne junakinje, lokalnih običaja, do velikih istorijskih lomova. Ekonomišući reči, svedenim stilom, autorka ima dar da  u nekoliko rečenica mnogo kaže i opiše, toliko verno da čitalac stiče utisak da je u sred boja na Mojkovcu ili desetinama metara ispod zemlje u rudniku. Nadam se da će književni opus Gordane Vlahović zasluženo naći „pod reflektorima“ uticajnih izdavača – istakao je Mišnić.

Autorka Gordana Vlahović posebno se zahvalila  članovima svoje porodice, imajući u vidu da je ideja za roman potekla iz porodičnog nasleđa i uspomena, dok je inspiraciju za glavnu junakinju Smiljanu imala u svojoj svekrvi. Posebno je naglasila da je u pripremi njen novi rukopis i izrazila nadu da će uskoro biti povoda za novo književno veče.

Poseban šarm ovoj književnoj večeri dao je Uroš Dojčinović, profesor gitare, koji je izvodio muziku na zavičajne teme, u skladu sa temom romana „Kud nestade nebo Rosulje“.

Nenad Vučetić

Foto: privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top