Predstavljanje antologije „Iz voza u priču“

Postavljeno: 14.12.2023

U E-čitaonici Narodne biblioteke Kruševac autorka Gordana Vlahović i književnik Veselin Mišnić predstavili su knjigu pod nazivom „Iz voza u priču“ koja obuhvata skup tekstova 35 znamenitih srpskih autora o ovom prevoznom sredstvu i putovanjima, a publikovana je od strane izdavačke kuće „Agora“

Gordana Vlahović je nakon bogate karijere u prosveti počela da se bavi spisateljskim radom, tako da je danas autor više naslova i brojnih priloga u časopisima, piše recenzije, zapise i književne prikaze, dobitnik je Svetosavske povelje 2008. godine, a neka od njenih najpoznatijih dela su: „A vozovi su prolazili davno“, „Sa Sarom uz knjigu“, „Razodevanje“, „Trans Sibir“ itd.

– O vozovima sam pisala od početka, živela sam uz vozove, sanjala ih i putovala od kako se prvi pisak voza u mojoj glavi uvezao u melodiju koja traje. U knjizi je zastupljeno tačno 35 dobrih domaćih autora čije su priče nastajale u vozu i na putovanjima. Tekstovi iz romana su izostavljeni, ima ih bezbroj poput Nušićevih, Ćosićevih, Kiševih i slično, oni bi obogatili knjigu, ali to nije bio predmet mog kazivanja ovaj put. Mogućnost za drugi deo, odnosno nastavak, uvek postoji, a i svi drugi koji žele mogu da rade na romanesnoj priči o ovoj lutajućoj čergi na točkovima – ističe Gordana Vlahović, autorka knjige.

Osnovno obeležje knjige jeste tematska obuhvatnost vozova i odbeglih uspomena, kao i opisivanje ovog prevoznog sredstva u kome su se nekada rađale nade za susretima, dešavala uzaludna, beskrajna čekanja, dolazilo do zagrljaja i ponovnih viđanja, ali i rastajanja.

Neki od autora čiji su se tekstovi našli unutar ovog dela su Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Rastko Petrović, Tišma, Danilov, Vujinović i slično.

– Kritikom se bavim iz zadovoljstva, ne iz nužde, pišem i pričam samo o delima koja mi se posebno dopadaju, a ovu autorku sam prventstveno sretao po književnim časopisima gde sam odmah video da se radi o vrlo pismenoj ženi i odličnom piscu. Ona je radeći na ovom antologijskom zborniku upakovala mnogo dela različitih autora, ali u njoj nema one Gordane koju poznajemo kao pisca iz drugih tekstova jer je sada napravila sabirnik svojih razmišljanja o vozovima i misteriji nepoznatog čemu nas vodi svako putovanje – objašnjava Veselin Mišnić.

J. S.

Ostale vesti

back-to-top