„Transsibir“ Gordane Vlahović pred Kruševljanima

Postavljeno: 14.04.2022

Nova knjiga Gordane Vlahović „Transsibir“ predstavljena je kruševačkoj publici u Beloj sali Kulturnog centra. O putopisu koji je nastao nakon uzbudljivog putovanja Transsibirskom železnicom od Moskve pa do Tihog okeana, govorila je autorka, ali i kritičarka Milanka Milosavljević Milosavljević i urednica književnog programa Kulturnog centra, Jelena Protić Petronijević. Ljubitelji lepe reči uplovili su u neobičnu „književnu vožnju“ slušajući odlomke ovog putopisa i gledajući slike i videe sa ovog putovanja

-Ono što najviše volim i iz čega je proizašla ova knjiga jesu putovanja, vozovi, ali i književnost. U podnaslovu Transibira stoji „put kojim me pisci vode“, tako da sam ja gde god smo stajali tražila neka obeležja vezana za poznate likove iz književnosti i to sam u svom neobičnom putopisu i opisala– kaže književnica Gordana Vlahović, za KruševacGrad.

Vlahovićka se pre dve godine otisnula na put vozom koji je trajao 24 dana, od Beograda, preko Moskve pa sve do Vladivostoka i tako ostvarila svoj životni san.

-Da mi neko plati ja bih opet. To je meni bio životni san. Kada sam pročitala Andreja Makina, „Dok Amor teče“ ja sam tokom noći slušala krckanja santi koje su se odvajale i išle jedna preko druge, a momci iz tog mesta Koždaja gledali Transibirca kako prolazi i želeli Evropu. Ja od tada žudim da vidim Amorski zaliv, reku Amor i uopšte taj deo Sibira– navodi ona.

„Autorka ove knjige neumorni je otkrivalac, istinski pasionirana književnom prošlošću Rusije, omiljenim ruskim piscima i ličnostima koje joj pri svakom susretu sa novim gradom oživljavaju pred očima…“ stoji na koricama knjige Transsibir.

-Ovo je prvi putopis Gordane Vlahović, koja se sada upisala u nažalost, nevelik broj putopisaca naše književnosti. Ovo je jedno divno književno putovanje željeno od ranog detinjstva u kome se rukovodi piscima iz ruske književnosti. Ona je putujući transibirskom železnicom, menjajući vremenske zone, proživela život tih ljudi i donela mnogo podataka o njima, o divnim, beskrajnim prostorima, šumama, brezama, vodama, o svemu onome što čini jedan putopis, a oni najintimnija književna vrsta, jer svaki putopisac na drugačiji način doživljava prostore i ljude, način života i kulture- navodi kritičarka Milanka Milosavljević Milosavljević.

Knjige Gordane Vlahović odlikuje autentičnost u stilsko-jezičkom oblikovanju teksta, u živosti jezika između savremenog i arhaično-tradicionalnog. Putopisnom prozom Transsibir nastavljaju se njena konkretna istraživanja fenomena putovanja iz zbirke priča-eseja „Vozovi, snovi, sećanja“.

-Ova knjiga predstavlja poziv za putovanje za čitaoca koji ume da prepozna atmosferu koja se od samog početka nadvija na ovom spisateljskom avanturom u kojoj je na trenutke teško razlučiti ko je putnik, ko pripovedač, a ko čitalac-rekla je Jelena Protić Petronijević, dok su se sa projektora smenjivale slike koje je književnica Gordana Vlahović načinila na svom neobičnom i dalekom putovanju.

U umetničkom delu programa nekoliko kompozicija na gitari izveo je Ivan Miladinović.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top