Sa biroa na besplatnu obuku, pa na posao

Postavljeno: 28.09.2021

Onlajn obuku za vođenje poslovnih knjiga, koju je u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj“ organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ, uspešno je završilo 200 nezaposlenih građana

Kurs su prošla nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. O ogromnoj motivisanosti polaznika svedoči i činjenica da je prosečna ocena na kraju kursa bila 4.73 od najviše 5.

– Završena obuka za poslove računovodstva i knjigovodstva mnogima je ubrzala put od biroa do radne knjižice. Tome u prilog govori i činjenica da je u prva dva meseca nakon sticanja sertifikata čak 49 polaznika pronašlo zaposlenje, što govori i o dobrom izboru predmeta obuke. Zanimanje knjigovođe je deficitarno na tržištu rada, a s obzirom na uslove i način poslovanja, ovaj posao se obavljao nesmetano i za vreme pandemije korona virusa – navodi se u saopštenju Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru.

Teorijski i praktični deo obuke, u ukupnom trajanju od 120 časova, obavljeni su na daljinu što je nezaposlenim licima iz cele Srbije omogućilo da usred pandemije iz svojih domova prisustvuju nastavi i sticanjem novih veština povećaju šanse za zaposlenje.  Obuku je obezbedila Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Programa „Migracije za razvoj“. Globalni program „Migracije za razvoj” deo je šire inicijative „Povratak u nove šanse“, koju finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Srbiji sprovodi  GIZ.

Za realizaciju kursa bio je zadužen Narodni univerzitet Niš, a imajući u vidu uspeh programa,odlučeno je da se u narednom periodu održi i dodatni krug obuka za vođenje poslovnih knjiga, koji će obuhvatiti još jedan broj nezaposlenih lica sa biroa.

Ostale vesti

back-to-top