„Rtaći iz Kićblona osvajaju Gnezdo“

Postavljeno: 20.12.2022

U prostorijama Alternativnog kulturnog centra „Gnezdo“ u Bivolju, na konferenciji za medije predstavljen je novi projekat „Rtaći iz Kićblona osvajaju Gnezdo“ koji zajednički sprovode UG „Fakiri sa juga“ i neformalna omladinska grupa „Rtaći iz Kićblona“. Ideja projekta je uspostavljanje i promovisanje modela Gnezda kao društvenog servisa pomoću kojeg se mladi podstiču i osnažuju da artikulišu svoje potrebe, aktivno sudeluju u upravljanju i odlučivanju, kreiraju i realizuju programe koje sami iniciraju, kao što su festivali, radionice i aktivnosti za slobodno provođenje vremena

Kroz projekat će se šira zajednica upoznati sa mogućnostima korišćenja Gnezda kao resursa što će dovesti do proširenja zajednice korisnika/ca, naročito među mladima, i biti put ka održivosti prostora, koja vodi ka trajnoj održivosti rada organizacija koje deluju u oblasti savremenog, kulturnog i umetničkog stvaralaštva, društvenog aktivizma i omladinskih politika.

-Naziv naše grupe potiče iz serije Otvorena vrata i znači „ortaci iz bloka“, a mi smo se udružili oko prvog projekta „Anime kviz“. Kod mladih je popularna anime subkultura pa smo formirali i anime klub koji i dalje radi i koji je veoma uspešan. Ovaj novi projekat „Rtaći iz kićblona“ će trajati 5 meseci i naš cilj je da napravimo neku vrstu brošure ili pravilnika „Gnezda“ koji bismo kasnije predstavili kulturnim zajednicama u Beogradu. Tokom projekta održaćemo večeri društvenih igara, Neo fest i jednu radnu akciju-kaže Katarina Dragonjić iz ovog udruženja.

Pored nje, među „rtacima“ su se našli i Marija Trifunović, Aleksandra Veljković, Mateja Milosavljević, Milica Milenković i Aleksandar Milenković.

-Mlade ćemo upoznati sa modelom rada „Gnezda“, održaćemo deset sastanaka i potrudićemo se da što više mladih ljudi uključimo u projekat– kaže Aleksandra Veljković.

U „Gnezdu“  se često organizuju otvoreni sastanci, koje redovno posećuju mladi, puni ideja o svirkama, izložbama i događajima koje bi u ovom prostoru hteli da organizuju.

-Naš kulturni centar dosta radi sa mladima i primetili smo da postoji nedostak mogućnosti da se mladi uključe u sadržaje i u donošenje odluka vezanih za programe koji se na njih odnose. Obrazovanje je važno i želimo kao „Gnezdo“ da postanemo deo obrazovanja mladih u Kruševcu, sa idejom da se kroz programe u ovom prostoru razvijaju, uče i šire vidike– kaže Katarina Dimitrijević iz AKC „Gnezdo“.

Inače, projekat finansira Evropska Unija, a sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, grupa 484 i Fondacija Jelena Šantić.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top