Kruševac, galerija na otvorenom: Radovi školaraca na autobuskim stajalištima

Postavljeno: 20.12.2022

Izložba originalnih dečijih radova okupljenih pod sloganom „Najmlađi poručuju“ otvorena je u foajeu Kruševačkog pozorišta, a ovi isti radovi, u nešto većoj rezoluciji, ukrasili su brojna autobuska stajlišta našeg grada. Veselim koloritom i različitošću motiva deca su još jednom uspela da unesu vedrinu na ulice grada i prenesu svoje plemenite ideje.

-Nacrtala sam Zmaja od Jastrepca i on je sada na autobuskoj stanici. Meni je učiteljica Marija rekla da crtam zmaja jer zna da umem da ih crtam. Na radionicama je bilo zanimljivo, upoznala sam i drugu decu koja su crtala i lepo smo se družili svi zajedno – kaže Maša Milosavljević, učenica 2. razreda OŠ „Nada Popović“.

Svog zmaja nacrtala je drvenim bojicama, a on se našao na autobuskom stajlištu kod pijace.

 

-Videla sam svoj rad i osećaj je bio neoverovatan, plakala sam od sreće kad sam videla jer mi se ostvarila želja – navodi ova mala slikarka.

Veljko Ilić, učenik sedmog razreda OŠ “Dragomir Marković“, za ovu priliku je nacrtao dva rada. On je do sada tri godine zaredom učestovao u ovom konkursu.

-Nacrtao sam mural o očuvanju prirode, koji kaže da je trebamo zaštiti, a ne uništavati. Inače volim da crtam, želim da budem arhitekta, obožavam tehničko i matematiku, a kad sam svoj rad video osećaj je bio neobičan, svi su mi čestitali i rekli da nastavim sa radom –kaže Veljko, čiji su radovi osvanuli na autobuskim stajalištima u Koloniji i Staroj čaršiji.

Radove svojih đaka, Marija Ćirić, predsednica Udruženja ljubitelja umetnosti „BukvART“, tokom noći je postavljala na autobuska stajališta kako bi se grad probudio sa novom izložbom, u duhu legendarnih „buđenja“ Duška Radovića.

-Prethodnih godina organizovali smo izložbe sa novogodišnjim motivima, a ovaj put smo želeli da vidimo šta su mladi hteli da poruče sugrađanima i izložbu smo nazvali „Najmlađi poručuju“. Na radovima su se našle brojne poruke: „Čuvajmo prirodu, budi kreativan, magija je u osmehum, bajke postoje…“ i sve one oslikavaju dečiji pogled na svet i pokazuju koliko deca brinu za prirodu i životinje, ali i koliko im je važan društveni trenutak – navodi Ćirićka.

Tokom radionica kod dece je razvijana mašta, motorika, održavanje koncentracije, a od prvog časa su upućeni u osnove crtanja, likovno opismenjavanje.

-Trudili smo se da motivi na autorskim crtežima budu njihovi, izložba u pozorištu nam je pokazala koliko su oni mali ozbiljni umetnici, nadamo se da će se dosta njih odlučiti za ovaj poziv – ističe ona.

Šarengradska slikaonica jedinstvena je u svetu.

-Ovo je osma izložba po redu tokom četiri godine, koju koristimo za izlaganje na javnim prostorima našeg grada. To je sve bilo u cilju brendiranja Kruševca kao najveće galerije u Srbiji i šire. Proverili smo, nigde u svetu ne postoji da grad podržava dečije mladalačko stvaralaštvo – navodi Marija Ćirić sa osmehom.

 

Inače, izložba je realizovana u sklopu Lokalnog akcionog plana za decu za 2022. godinu. Nastala je uz podršku Udruzenja ljubitelja umetnosti BukvArt, a partneri na projektu su bili Kancelarija za mlade, Kruševačko pozorište, OŠ „Dragomir Marković“, u kojoj su se leti održavali časovi. Pomogli su i JKP i Grafički studio INArT.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top