Raste broj pregleda u Kovid ambulanti

Postavljeno: 28.07.2021

U kruševačku Kovid ambulantutokom protekle dve nedelje dnevno se javlja između 30 i 40 pacijenata, znatno više nego u prethodnom periodu kada je bilo samo nekoliko pregleda dnevno. Najviše je pacijenata između 30 i 50 godina starosti, a uglavnom se javljaju građani koji su se vratili sa letovanja

Broj pacijenata koji dolaze u Kovid ambulantu počeo je da se povećava već u prvoj polovini jula kada je na pregled dolazilo između 20 i 30 ljudi.

U periodu kada je epidemiološka situacija bila mirna bilo je po dva, tri pregleda dnevno i uglavnom su to tada bile prehlade – kažu u toj ambulanti.

Pacijenti koji dolaze na pregled imaju više udruženih simptoma, s tim da nisu svi koji dođu i kovid pozitivni.

Curenje iz nosa, glavobolja, malaksalost i temperatura ne veća od 38, simptomi su sa kojima nam se javljaju kovid pozitivni pacijenti. Od ukupnog broja testiranih PCR i brzim antigenskim testovima, pozitivnih na kovid je oko deset odsto – navode u ambulanti.

Objašnjavaju i to da su kod većeg broja pacijenata curenje iz nosa, glavobolja i bol u grlu posledica prehlade, te apeluju na građane da ukoliko borave u klimatizovanim prostorijama vode računa da temperatura u istim ne bude niža od osam stepeni u odnosu na spoljašnju.

Kovid ambulanta radi svih sedam dana u nedelji, od 7 do 17 časova, a nakon tog vremena pacijenti koji imaju simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, treba da se jave Službi hitne medicinske pomoći.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top