+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Raskid ugovora sa Toplanom – komplikovana i skupa procedura!

Raskid ugovora sa Toplanom – komplikovana i skupa procedura!

Da biste se isključili sa sistema daljinskog grejanja potrebno je da ispunite brojne uslove, a kompletne troškove isključenja, od radnika, preko  materijala, građevinskih i ostalih dozvola, te idejnih projekata i elaborata za čiju se izradu moraju angažovati stručna lica, snosićete sami

“Pravilnik o uslovima za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije”, koji je Nadzorni odbor kruševačke

Toplane  doneo polovinom 2017. godine, pred vlasnike stanova koji više ne žele  da budu korisnici usluga koje pruža to javno preduzeće, stavio je niz komlikovanih i skupih zahteva.

Naime, građani koji razmatraju mogućnost da se isključe sa sistema daljinskog grejanja, suočiće se sa komlikovanom i skupom procedurom. Za početak, uz pisani zahtev za obustavu isporuke toplotne energije i dokaz o vlasništvu nad stanom,  moraće da prilože i pisanu saglasnost Skupštine stambene zajednice za obustavu toplotne energije, te dokaz o izmirenju svih finansijksih obaveza prema Gradskoj toplani.

Takođe, ukoliko se odluče na ovaj korak, moraće da  podnesu i dokaz da postoje tehničke mogućnosti za potpunu isporuku toplotne energije susednim stanovima, a što se dokazuje izradom idejnog projekta, saglasno Zakonu o planiranju i izgradnji.

Kako se navodi u Pravilniku, od podnosioca zahteva za isključenje sa sistema daljinskog grejanja  očekuje se i to da idejnim projektom predvidi i obezbedi rekonstrukciju mašinskih instalacija ili podstanice tako da se zadovolje određeni  tehnički uslovi – od izmeštanja iz stana svih delova mašinskih instalacija za grejanje, preko rekonstrukcije zidova ka svim susednim stanovima, do rekonstrukcije međuspratnih konstrukcija prema susednim stanovima.

Uz elaborat o energetskoj efikasnosti rekonstruisanih zidova i međuspratne konstrukcije, za čiju je  izradu takođe potrebno angažovanje stručnih lica, pre početka izvođenja radova potrebna je i građevinska dozvola, a koja se dobija na osnovu idejnog projekta.

Pravilnik definiše i to da podnosilac zahteva “snosi kompletne troškove radova i svih materijala nastale prilikom isključenja sa sistema daljinskog grejanja, u skladu sa idejnim projektom”, kao i to da je nakon završetka radova dužan  da sačini izveštaj Skupštini stambene zajednice. Ukoliko se idejnim projektom predviđa i izmeštanje cevne mreže iz stana, uz sve navedeno, potreban je i hidraulički proračun cevne mreže.

U Pravilniku je ostavljena i mogućnost da podnosilac zahteva ne preduzima sve napred navedene radove, ali je u tom slučaju u obavezi da plaća fiksni deo troškova tokom cele godine. U ovom trenutku to je 42 dinara po kvadratnom metru stana, što znači da će vlasnici dvosobnog stana nakon što se isključe sa sistema daljinskog grejanja svakog meseca na račun kruševačke Toplane uplaćivati oko 2.500 dinara.

Obustava toplotne energije, kako predviđa Pravilnik, ne može se izvršiti dok traje grejna sezona, odnosno, građani se sa sistema centralnog grejanja mogu isključiti u periodu od 10. maja do 20. avgusta.

Inače, “Pravilnik o uslovima za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije”,  lokalna je odluka u skladu sa članom 361 Zakona o energetici, u kome se navodi da jedinice lokalne samouprave svojim propisom, između ostalog, “utvrđuju i uslove za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije”.

Da biste se isključili sa sistema daljinskog grejanja potrebno je da ispunite brojne uslove, a kompletne troškove isključenja, od radnika, preko  materijala, građevinskih i ostalih dozvola, te idejnih projekata i elaborata za čiju se izradu moraju angažovati stručna lica, snosićete sami “Pravilnik o uslovima za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije”, koji je Nadzorni odbor kruševačke Toplane  doneo polovinom 2017. godine, pred vlasnike stanova koji više ne žele  da budu korisnici usluga koje pruža to javno preduzeće, stavio je niz komlikovanih i skupih zahteva. Naime, građani koji razmatraju mogućnost da se isključe sa sistema daljinskog…

Review Overview

Rejting korisnika 2.86 ( 8 glasova)

6 komentari

 1. Ovo nema ni u Tunguziji.

 2. Jednostavnije je izgleda da prodamo stanove. Lepo su uredili ovaj pravilnik, da nas jašu do mile volje a mi sve to da trpimo jer teško da neko danas ima novca da sprovede ceo ovaj postupak. Pre ćemo uspeti da sagradimo kuću nego da se odjavimo sa centralnog grejanja. Sramota!!!

 3. Nikakav ugovor sa toplanom nisam potpisao. Voleo bih da vidim na kom sudu bi ovo prošlo, odnosno da mi ne dozvole da raskinem ugovor koji nisam ni potpisao.

  • Tačno. Sve Toplane u Srbiji su imale obavezu da do decembra 2016.godine sklope pojedinačne ugovore sa korisnicima. Kruševačka Toplana, koliko ja znam, to nije učinila. Dakle, nisu nas ni pitali da li hoćemo da budemo njihovi korisnici. S obzirom na aktuelnu situaciju sa grejanjem, odnosno, negrejanjem, ja ću da prestanem da plaćam račune. Pa da vidimo onda kako će da prođe ono njihovo „zakon je na našoj strani, morate da platite sve račune“. Šta da platimo, hladne radijatore? Sram ih bilo, svesvno su ušli nespremni u sezonu, zato nam i nisu uveli kalorimetre… kao oni su hteli, ali mi nismo hteli. A ko nas je pitao uopšte da li hoćemo? Njima odgovaralo tako, jer da smo ugradili kalorimetre tačno bi se znalo da nas nisu grejali pa ne bi imali šta ni da nam naplate. Ovo je dno dna, čist kriminal.

   • Tako Vam je to kada postave totalno nesposobne partijske lopurde. Gledaju samo kako da ukradu što više. Oni veze sa toplovodima nemaju, a još manje sa racionalnim raspolaganjem resursa i sredstava. Pa zar zeca koji se toliko nakrao dok je bio predsednik opštine, postave za direktora toplane ?!?!?!?!? Problem je što ova banda (sns/sps/js) nema stručne, pametne i školovane ljude, takvi im ni ne trebaju, njima trebaju poslušni klimoglavci. Da je takav, stručan, čovek/profesionalac na mestu ovoga, toplana bi bila sasvim druga priča, ali onda ne bi mogli da kradu, tu je problem. Ni ja nisam sklopio nikakav ugovor sa njima, i baš da vidim po kom osnovu će da me tuže ! Od ovog meseca im ne plaćam račune, osim ako ih ne umanje za barem 50% za ovih par meseci smrzavanja. Neka im razliku plate opštinari od svojih plata, ionako sede jedni drugima na glavu i ubijaju se od dosade, botuju i jedu sendviče dok putuju autobusima ! NapreDNO, nema šta !

 4. Varaju se ako misle da sam budala

  Neću ni ja od ovog meseca da plaćam račune koje šalje Toplana. Prosto mi nije normalno da plaćam uslugu koju ne dobijam. Ako već treba da dam dobrovoljni prilog, onda je bolje da pomognem nekom gladnom detetu. Ovi što mi šalju račune su se već ionako dovoljno najeli.

x

Proveri i

Teleskopska oprema za osnovce

Svim kruševačkim osnovnim školama svečano su uručeni setovi teleskopske opreme koje je obezbedilo Astronomsko udruženje “Eureka” u okviru projekta “Formiranje ...

GO SRS: „Nejasno kako se sredstva u budžetu prepakuju?“

– Gradonačelnica Jasmina Palurović je u izjavi za medije kazala da je gradski budžet uvećan i da su uspeli, kako ...

Danas stiže vakcina!

Prvih 13.070 doza vakcine protiv sezonskog gripa stiže danas i odmah će biti raspoređe domovima zdravlja u Rasinkom okrugu. Reč ...

Podrška romskim đacima za onlajn učenje

Kruševačka OŠ “Dragomir Marković” jedna je od devet škola koje su krajem avgusta organizovale desetodnevnu nastavu za učenike romske nacionalnosti ...

Jesen stigla a Kruševac još uvek ne miriše na pečene paprike

Generacijama unazad ajvar je u Srbiji nezaobilazni deo trpeze, a sa njegovom pripemom kreće se u septembruOktobar se bliži, a ...