Rasina – spas u letnjim mesecima

Postavljeno: 31.07.2021

Tokom vrelih letnjih dana Kruševljani spas od vrućine traže na nekoliko poznatih kupališta u okolini grada. Pored Morave, jezera Ćelije, gradskih bazena, kao i banja, Rasina je svakako ako ne najbolji, onda najekonomičniji način rashlađivanja

Godinama, na potezu od mudrakovačkog do parunovačkog mosta, Rasina ugosti i po nekoliko hiljada kupača dnevno. Istina, duž obale reke ne postoji uređen sistem plaža i propratnog sadržaja, ali to svakako ne obeshrabruje sugrađane da od ranih jutarnjih časova tu provode vreme.

Do plaža se dolazi pešaka, već dobro poznatim putevima, oni uporniji stižu i automobilima, biciklima i motorima. Pojedini koriste i popularni „Kolibri“, koji u okviru svoje ture saobraća tim delom.

Oko Pokrovske crkve, na delu gde je kej sređen, najpopularnije je mesto ispod drveća, u hladu. Na tom potezu primetno je prisustvo kako najstarijih sugrađana tako i porodica sa decom, zbog nešto manje dubine vode, kao i blizine hladne, pijaće vode u crkvi.

U pravcu Mudrakovca, pored kupača, značajan je broj ribolovaca. Na kamenim plažama uglavnom su mladi, jer je reka na tom delu dublja. Uz muziku, hranu i piće na tom mestu provode i po nekoliko sati svakoga dana.

Pun potencijal Rasina pokazuje vikendom. Kada je vreme toplo obale su prepune kupača.
Penzioneri, bračni par, Slobodanka i Milorad, svakodnevno dolaze na reku.

Živimo u blizini, ovo nam je najbliže kupalište. Imamo mali suncobran, ponesemo peškire i ništa nam više nije potrebno – kaže Milorad.

Slobodanka navodi da su tu godinama dovodili unuke.

– Sada imaju svoje društvo pa nekad navrate sa njima – objašnjava ona..

Uz reku je i dosta pasa. Tu su, osim lutalica, ljubimci koje kupači neretko sa sobom dovode kako bi ih rashladili.

– Njemu je teže nego meni. Svaki put kada dolazim na reku ili idem na jezero vodim i psa. Osvežimo se malo, posle budemo u hladovini. Ne bih mogao da ga držim zatvorenog po ovakvim temperaturama. On obožava ljude, pa mu ovakve gužve prijaju, svakom se umiljava i svako ga pomazi – kazao je jedan od kupača koji je poveo svog ljubimca.

Iako je plaža u stanju koje je daleko od idealnog utisak je da to ljudima ne predstavlja prepreku. Uz manju improvizaciju svako za sebe obezbedi mesto za sunčanje i uživanje. Sliku kvare otpad duž cele obale – papir, kese, flaše i limenke razbacani su tamo gde nema kanti za smeće te visoko rastinje. Verujemo da nije potrebno mnogo truda ni finansija da bi se ti neodostaci uklonili, a plaže na Rasini, dok se ne napravi uređeno kupalište, bile još prijatnije odredište za sugrađane.

S.M.

 

Ostale vesti

back-to-top