Reč epidemiologa: Daleko smo od imunološke barijere!

Postavljeno: 31.07.2021

– Sa oko 40 odsto vakcinisanih u Rasinskom okrugu ne možemo mirno da čekamo jesen i najavljen novi epidemiološki talas. Ako se tome doda da se propisane mere u borbi protiv korona virusa skoro uopšte više ne poštuju, sasvim je izvesno da će u periodu koji je pred nama biti sve više obolelih – kaže epidemiolog Predrag Pavlović, direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Za razliku od prethodnog perioda kada smo dnevno imali jednog, dvoje ili nijednog novoobolelog u Okrugu, od druge polovine jula situacija se polako menja.

– Do nedavno smo imali ozbiljan pad novoobolelih i izuzetnu mirnu epidemiološku situaciju, da bi od druge polovone jula počeli da se vraćamo na nivo koji je bio sredinom maja. Samo u prethodnoj nedelji registrovana su 44 nova slučaja obolevanja, što jeste daleko manje nego, na primer, u decembru prošle godine, ali mnogo više nego pre samo mesec dana – kaže Pavlović.

Kao razloge za pogoršanje epidemiološke situacije, Pavlović navodi nedovoljan procenat vakcinisanih, novi soj virusa koji se mnogo lakše i brže širi, te potpuno opuštanje građana po pitanju poštovanja protivepidemijskih mera.

– Malo je onih koji nose masku u zatvorenom prostoru, krenulo se i sa organizovanjem raznih proslava na kojima se okuplja veći broj ljudi, a na pogoršanje epidemiološke situacije sigurno je uticalo i to što je mnogo građana ovog leta putovalo u inostranstvo. Ako se tome doda da se delta soj virusa mnogo lakše širi a da mi u ovom trenutku u Kruševcu imamo 44,8 odsto vakcinisanih sa obe doze, odnosno, 41,7 na nivou Okruga, sigurno je da ne možemo mirno čekati jesen i novi talas – ocenjuje naš sagovornik.

Uz podsećanje da je korona planetarno prisutna i konstaciju da ćemo svi u jednom trenutku doći u kontakt sa ovim virusom, Pavlović poziva sve građane da se što pre vakcinišu.

– Vakcina vas možda neće zaštititi od zaražavanja, ali sigurno hoće od teških formi bolesti i smrtnog ishoda. Ne postoji drugi način da se sačuvamo, osim da se vakcinišemo – ističe on.

O soju virusa koji je trenutno dominantan, Pavlović kaže da iako to još uvek nije zvaničan stav, utisak je da je forma bolesti blaža.

– I naredne mutacije koje očekujemo idu u smeru lakšeg prenosa, ali u blažoj formi. Međutim, ovaj virus je već pokazao da je nepredvidiv, pa se ne može tvrditi da će tako i biti – ocenjuje on.

Inače, glavni vakcinalni punk je iz Hale sportova početkom jula premešten u Dijagnostički centar. Da prime vakcinu građani mogu svakog radnog dana od 07 do 18 časova, subotom od 08 do 14 časova.

– Trenutno su na raspolaganju Sinofarm i Fajzer vakcina. Ko želi da primi Fajzer vakcinu ne bi trebalo da dolazi pred kraj radnog vremena jer za razliku od kineske vakcine, Fajzer ampula ima šest doza koje bi trebalo da se rasporede na isto toliko ljudi , pa ukoliko neko dođe kasno, ostalih pet se baca – napominje doktor Pavlović, dodajući da bi uskoro trebalo da stignu i nove količine ruske vakcine.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top