Radnici Toplane zabrinuti zbog ostavke direktora

Postavljeno: 23.01.2019

– Sindikati ne prihvataju ostavku direktora Dragana Azdejkovića i zahtevaju širi sastanak sa Gradom kao osnivačem, kako bi se pronašlo pravo rešenje koje će biti povoljno i za ovo javno preduzeće i za korisnike usluga – poručili su predstavnici oba reprezentativna sindikata JKP “Gradska toplana” na  danas održanoj konferencije za novinare u tom preduzeću

Dragiša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću, kazao je novinarima da se sindikati ne slažu sa ostavkom direktora jer , kako je rekao, ta ostavka  povlači sa sobom million problema u narednih 82 dana, koliko je još ostalo do kraja ove grejne sezone.

– To povači strah kod naših dobavljača, razne blokade, neprimanje plata i demoralisanje radnika koji su bez obzira na sve probleme, do sada bili jedinstveni. Probleme koje trenutno imamo mi prevazilazimo i ovom halabukom se ništa ne rešava. Radimo sa velikim naporom, uslovi su katastrofalni, na 60 stepeni se ulazi u otvorenu cevku. Radi se i prekovremeno, u noćnim satima, bez ikakve nadoknade, sve kako bi se kvar što pre otklonio i sistem normalizovao – rekao  je Đorđević.

Prema njegovim rečima, problemi u Toplani su nastali mnogo davno, a prvi veći se desio se  podizanjem kredita u iznosu od 2,5 miliona evra. Kazao je da se Toplana od tada nikada nije oporavila, da su ta sredstva uložena u gasnu kotlarnicu koja je trenutno van upotrebe a radila je probno samo četiri meseca, a  da je istovremeno kredit mora da se plaća.

– Sa dolaskom sadašnjeg direktora 2012.godine pokušali smo da se konsolidujemo, stigla je naplata velikih kredita, ušli smo u neke blokade i odlučili da , u interesu preduzeća, šest meseci odemo na 65 odsto plate – rekao je Đorđević.

Istakao je i to da se cena grejanja tokom šest godina nije menjala, bez obzira na to što  su u istom periodu neki energentiku poskupeli za 100 odsto, bez obzira na otplate kredita, rekonstrukcije kotlova i svega ostalog iz sopstvenih prihoda ,  te otpisivanja velikih dugova “14.oktobra”,. konfekcije Zvezda, Savremenog doma….

On je podsetio da je velika rekonstrukcija kotla bila 1996.godine koju je  Grad tada platio 2,5 miliona maraka, te da je sledeća velika rekonstrukcija obavljena 2007 godine.

– Kotlovi bi trebalo da se rekonstruišu na svakih 10 do 12 godina. Zato smo i došli u situaciju da imamo po jedan kvar nedeljno – kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi Grad refundirao Toplani subvencije koje se za grejanje odobravaju starim i nemoćnim licima, bilo  i novca za rekonstrukciju oba kotla.

– Sa rekonstrukcijom kotlova i instaliranjem gasnih kotlova na rubnim područjima, problema ne bi bilo u narednih deset godina. Imamo tri gasna kotla koja nisu u funkciji a mogli bi da budu, ali su sporne lokacijske dozvole ali i  izmeštanje kotlova koje dosta košta – rekao je Đorđević, te istakao na kraju da će radnici Toplane kao i do sada ulagati makimaalan napor da svi eventualni kvarovi budu otkolnjeni u najkraćem mogućem roku, s tim da su to tehnički problem i da se  ne može predvideti koliko će takvih kvarova biti do kraja grejne sezone.

Da je ovo trenutak kada ne treba tražiti krivca već videti šta dalje i na koji način obaviti remonte kotlova, kazao je Uroš Lukić, tehnički direktor u tom preduzeću.

– Ova situacija nikome ne ide u prilog jer  već imamo razvijen odnose sa dobavljačima, postoje utvrđeni rokovi isplate i dogovori na koji način ćemo izmirivati obaveze. Ta neizvesnost sada stvara pritiske na dobavljače, plašim se da ne budu prinuđeni da puste sredstva obezbeđenja koja poseduju, čime bi dalje poslovanje Toplane bilo ugroženo i nemoguće i ne bi se mogle  sprovesti nabavke vezano za remont spornih kotlova– rekao  je on.

Govoreći o subvencijama koje Toplana daje socijalno ugrođenim korisnicima, rekao  je da je reč o 77 miliona dinara, te da bi taj novac itekako značio ovom preduzeću  za rekonstrukciju spornih kotlova.

Podsetio je da su spoljna  potraživanja Toplane 239 miliona dinara,  da su to dugovanja preduzeća u stečaju i onih koja su propala, te da je od toga 134 miliona dug “14.oktobra” koji je otpisan.

Prema njegovim rečima, od 2012. godine za remonte i popravke vrelovoda, kotlova i opreme izdvojeno je 150 miliona dinara , a za plaćanje obavezama po kreditima od 2012. do 2018. godine utošeno je 700 miliona. Dugovanja Toplane prema dobavljačima su 1,2 milijarde, tekuća likvidnost jeste ugrožena, ali računi nisu u blokadi.

Istakao je i to da je prošlogodišnji predlog da se usvoji novi način obračuna utrošene toplotne energije delimično primenjen, odnosno, da je do primene došlo kod poslovnog prostora, ne i kod korisnika stambenog prostora, te da zbog toga Toplana trpi gubitke od oko 100 miliona dinara.

Dragan Milošević iz sindikata Nezavisnost rekao je da priča da u Toplani vlada javašluk nije tačna, da radnici onda kada je to potrebno ostaju na poslu i po 20 sati, te da niko ne pravi pitanje što radi duplo radno  vreme iako za to nije plaćen.

– Netačna je takođe i priča da nemamo uglja. U zadnjih mesec dana istovareno je 160 vagona uglja i to po največoj zimi, jer nismo mogli da nabavimo ugalj tokom leta. Istovremeno se dakle borimo da popravljamo kotlove i da istovaramo ugalj u otežanim uslovima- rekao  je Milošević.

Komentarišući ostavku direktora Toplane, MIlošević je kazao da je u preduzeću bila teška situacija kada je Azdejković  došao na čelo te firme, te da je upravo on taj koji danas radike drži jedinstvenim u naporima da svaki kvar bude otklonjen u što kraćem roku.

Predstavnici  sindikata kazali su  na kraju da do kraja sezone mora da se obezbede finansijska  sredstva, te da smatraju da 100 miliona nije veliki novac za Grad Kruševac koji je i osnovač ovog preduzeća.

To nije velika cifra za Grad, a nama rešava probleme za grejanjem za narednih deset godina, koliko su otprilike kotlovi i bezbedni nakon remonta– poručili su predstavnici sindikata, zahtevajući ujedno i hitan sastanak sa osnivačem, u cilju iznalaženja rešenja kopje će biti povoljno i za Toplanu i za građane..

Ostale vesti

Komentari

  1. Petar kaže:

    Dobar vic! Znači dobavljači Zeki davali bez para, a drugom direktoru ne daju. Isto i radnici, za Zeku spremni da rade bez plate, ali ne i za drugog direktora. Meni ovo ne pije vodu.

  2. Pavle kaže:

    Sram Vas bilo ! A vi kao ne znate šta i kako se radi u toplani ?!?

2 thoughts on “Radnici Toplane zabrinuti zbog ostavke direktora

Comments are closed.

back-to-top