Puštena u rad trafostanica “Kruševac 3”

Postavljeno: 08.06.2020

Radovi na izgradnji 110 kV kabla koji povezuje trafostanice Kruševac 1 i 3 su završeni i danas je svečano puštena u rad trafostanica Kruševac 3. Realizacijom ovog projekta koji je vredan oko 355 miliona dinara, obezbediće se neophodna elektroenergetska infrastruktura za stabilnije snabdevanje, te priključenje novih kupaca električne enegije na širem području grada Kruševca

Novo 110-kilovoltno dalekovodno polje u rekonstruisanoj trafostanici prenosnog sistema Kruševac 1, a povodom puštanja pod napon 110-kilovoltnog podzemnog kablovskog voda dužine 5,6 kilometara, kojim se ta trafostanica povezuje sa trafostanicom distributivnog sistema Kruševac 3, danas su obišli direktorka EMS AD , Jelena Matejić, direktor JP EPS, Milorad Grčić i gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

 

Da je ovo prvi put da se visokonaponski kablovski vodovi u Srbiji koriste van Beogarada, te da je reč o sofisticiranom tehničko tehnološkom rešenju koje je najbolje za primenu u gradskim i gusto naseljenim zonama, kazala je Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije.

Bez stabilnog snabdevanja električnom energijom nema ni investicija, ni ulaganja ni novih radnih mesta. Zato smo i odlučili da u baš u Kruševcu, koji se ubrzano razvija i raste, primenimo savremeno rešenje koje donosi stabilnost snabdevanja električnom energijom, ali i predstavlja osnovu za privredni i ekonomski razvoj – kazala je Matejić, dodajući da se radovima nije stalno ni tokom vanrednog stanja, uz poštovanje svih propisanih mera prevencije, a kako  bi se bez dana kašnjenja realizovao ovaj značajan investicioni projekat.

Direktror JP EPS, Milorad Grčić, podsetio je da su Kruševljani na izgradnju ove trafo stanice čekali skoro tri decenije, a započeta je početkom 90-tih godina.

U prenosni sistem električne energije u Kruševac i region država je uložila 32 miliona evra. Ovo je važna stvar za ovaj grad, od individulanih domaćinstava do privrede, do budućnosti. Sve što smo radili, radili smo najmodernije, ova trafo stanica ima daljinsko upravljanje, imamo mogućnost za proširenje ako zatreba, mogućnost da dupliramo kapacitete – rekao Grčić.

Gradonačelnica Jasmina Palurović kazala je da je ovo velika i izuzetno važna investicija za naš grad, te da ona za nas znači razvoj, napredak, nova radna mesta, nove investicije, mogućnost da se svakoj fabrici koja ovde dođe odgovori na bilo koji zahtev kada je u pitanju električna energija.

Naši građani, privrednici, svi oni koji rade na teritoriji ovog regiona, osetiće boljitak , stabilnost u snabdevanju elekrtičnom energijom. Ne samo privreda i građanstvo, već i sve druge grane moći će nesmetano da se razvijaju, turizam i kapaciteti koje grad ima sa okolinom – rekla je gradonačelnica, te podsetila da su pre nekoliko dana završeni i radovi na kablovskom vodu između sela Buci i izletišta Jastrebac.

Inače, radovi na polaganju kabla započeti su u martu prošle godine, a prethodno je, za potrebe uvođenja ovog kabla, u trafo stanici Kruševac 1 u potpunosti opremljeno i 110 kilovoltno dalekovodno polje. Vrednost  radova i opreme za to polje je oko  35 miliona dinara.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top