+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » PSG: „Moravski koridor  – mahinacije vlasti”

PSG: „Moravski koridor  – mahinacije vlasti”

– Nismo protiv izgradnje Moravskog koridora (čija izgradnja počinje iz Kruševca) ali jesmo protiv mahinacija koje prate svaki „njihov“ projekat – poručuju iz  Pokreta slobodnih građana reagujući na izjavu naprednjaka da “postoje ‘zli jezici’, posebno među opozicijom, koji su sa kritikama Koridora krenuli i pre nego što je počeo da se gradi”

Zašto za ovaj kao i za skoro svaki projekat donosite Lex specialis koji stavlja van snage važeće propise i zašto je godinu dana pre početka rada i nekoliko meseci pre raspisivanja javnog poziva bio već potpisan memorandum za kompanijom za izgradnju „Behtel“? – pitao je predstavnike SNS-a Stefan Bojičić, član odbora PSG Kruševac, u saopštenju koje je ova stranka uputila javnosti.

Komentarišući ono što je prethodilo početku radova na Moravskom koridoru, Bojičić navodi da je, nakon šro je usvajanjem Lex specialisa ovaj projekat proglašen za javni interes, Vlada donela uredbu kojom su praktično proglašeni nevažećim propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki. 

Ovaj takozvani Lex specialis omogućio je eksproprijaciju zemljišta na trasi Moravskog koridora, a sve postupke koji su u vezi sa realizacijom projekta proglasio hitnim.

Dakle, ova vlast je pod izgovorom „nacionalnog značaja“ počela da donosi posebne zakone po hitnim postupcima, ukidaju se licitacije za prodaju zemljišta i ne primenjuje se Zakon o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije – precizira Bojičić, dodajući da na taj način projekti koje sprovode strane privatne firme u saradnji s državom Srbijom ne podležu domaćim zakonima.

Sporna činjenica je i to, stoji u saopštenju PSG-a, što su u oktobru prošle godine, godinu dana pre početka radova i nekoliko meseci pre otvorenog poziva, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije „Behtel“ Šon Keri potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice Moravskog koridora. 

Bojičić je vlastima uputio i savet da  najpre sprovedu analizu efekta poslova za projekte koje su proglasili za nacionalni interes i sklopili u okviru međudržavnih sporazuma, jer će ona pokazati da li su ti projekti štetni za budžet Republike Srbije. Konstatovao je i da u Srbiji takve procene nisu dostupner javnosti zbog, kako je naveo, skrivanja podataka.

U Pokretu slobodnih građana Kruševac pitaju i kako će izgradnja Koridora pomoći građanima, “da li će im plate biti veće, a čekanje na skener kraće”, da li će  “biti slobodniji da iznesu svoj stav i mišljenje” i “hoće li moći da se zapošljavanju a da nisu članovi SNS-a”.

- Nismo protiv izgradnje Moravskog koridora (čija izgradnja počinje iz Kruševca) ali jesmo protiv mahinacija koje prate svaki "njihov" projekat – poručuju iz  Pokreta slobodnih građana reagujući na izjavu naprednjaka da “postoje ‘zli jezici’, posebno među opozicijom, koji su sa kritikama Koridora krenuli i pre nego što je počeo da se gradi” - Zašto za ovaj kao i za skoro svaki projekat donosite Lex specialis koji stavlja van snage važeće propise i zašto je godinu dana pre početka rada i nekoliko meseci pre raspisivanja javnog poziva bio već potpisan memorandum za kompanijom za izgradnju „Behtel“? – pitao je predstavnike SNS-a…

Review Overview

Rejting korisnika 1.12 ( 32 glasova)
x

Proveri i

Među 19 preduzeća u Grupaciji odbrambene industrije – Tri fabrike iz Rasinskog okruga

Nedavno formirana Grupacija je, nakon što je Vlada donela Uredbu, saopštila da se udruživanjem stvaraju uslovi da fabrike odbrambene industrije ...

Koncert Dečijeg hora Kulturnog centra – od Mokranjca do manga

Treću godinu rada Dečiji hor Kulturnog centra pod vođstvom profesorke Violete Jovanovski, obeležio je celovečernjim koncertom pod nazivom “Tamo gde ...

SSP : “Zašto ste državi dali Rosulje i Apoteku?“

„Stranka slobode i pravde želi da zna šta su radili i za koji posao su godinama primali plate direktori i ...

Viši sud u slučaju napada na Borka Stefanovića izuzeo sudiju

Viši sud u Kruševcu doneo je odluku o izuzeću postupajućeg sudije u predmetu napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde ...

SNS: „Aerodrom Rosulje i ponude za „Apoteku“ novi uspesi vlasti“

Pohvalama na račun vlasti za više projekata koji već početkom nove godine daju rezultate i kritikom, kako je navedeno „bahate ...