PSG: „Moravski koridor  – mahinacije vlasti”

Postavljeno: 19.12.2019

– Nismo protiv izgradnje Moravskog koridora (čija izgradnja počinje iz Kruševca) ali jesmo protiv mahinacija koje prate svaki „njihov“ projekat – poručuju iz  Pokreta slobodnih građana reagujući na izjavu naprednjaka da “postoje ‘zli jezici’, posebno među opozicijom, koji su sa kritikama Koridora krenuli i pre nego što je počeo da se gradi”

Zašto za ovaj kao i za skoro svaki projekat donosite Lex specialis koji stavlja van snage važeće propise i zašto je godinu dana pre početka rada i nekoliko meseci pre raspisivanja javnog poziva bio već potpisan memorandum za kompanijom za izgradnju „Behtel“? – pitao je predstavnike SNS-a Stefan Bojičić, član odbora PSG Kruševac, u saopštenju koje je ova stranka uputila javnosti.

Komentarišući ono što je prethodilo početku radova na Moravskom koridoru, Bojičić navodi da je, nakon šro je usvajanjem Lex specialisa ovaj projekat proglašen za javni interes, Vlada donela uredbu kojom su praktično proglašeni nevažećim propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki. 

Ovaj takozvani Lex specialis omogućio je eksproprijaciju zemljišta na trasi Moravskog koridora, a sve postupke koji su u vezi sa realizacijom projekta proglasio hitnim.

Dakle, ova vlast je pod izgovorom „nacionalnog značaja“ počela da donosi posebne zakone po hitnim postupcima, ukidaju se licitacije za prodaju zemljišta i ne primenjuje se Zakon o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije – precizira Bojičić, dodajući da na taj način projekti koje sprovode strane privatne firme u saradnji s državom Srbijom ne podležu domaćim zakonima.

Sporna činjenica je i to, stoji u saopštenju PSG-a, što su u oktobru prošle godine, godinu dana pre početka radova i nekoliko meseci pre otvorenog poziva, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije „Behtel“ Šon Keri potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice Moravskog koridora. 

Bojičić je vlastima uputio i savet da  najpre sprovedu analizu efekta poslova za projekte koje su proglasili za nacionalni interes i sklopili u okviru međudržavnih sporazuma, jer će ona pokazati da li su ti projekti štetni za budžet Republike Srbije. Konstatovao je i da u Srbiji takve procene nisu dostupner javnosti zbog, kako je naveo, skrivanja podataka.

U Pokretu slobodnih građana Kruševac pitaju i kako će izgradnja Koridora pomoći građanima, “da li će im plate biti veće, a čekanje na skener kraće”, da li će  “biti slobodniji da iznesu svoj stav i mišljenje” i “hoće li moći da se zapošljavanju a da nisu članovi SNS-a”.

Ostale vesti

back-to-top