+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » PSG: „Moravski koridor  – mahinacije vlasti”

PSG: „Moravski koridor  – mahinacije vlasti”

– Nismo protiv izgradnje Moravskog koridora (čija izgradnja počinje iz Kruševca) ali jesmo protiv mahinacija koje prate svaki „njihov“ projekat – poručuju iz  Pokreta slobodnih građana reagujući na izjavu naprednjaka da “postoje ‘zli jezici’, posebno među opozicijom, koji su sa kritikama Koridora krenuli i pre nego što je počeo da se gradi”

Zašto za ovaj kao i za skoro svaki projekat donosite Lex specialis koji stavlja van snage važeće propise i zašto je godinu dana pre početka rada i nekoliko meseci pre raspisivanja javnog poziva bio već potpisan memorandum za kompanijom za izgradnju „Behtel“? – pitao je predstavnike SNS-a Stefan Bojičić, član odbora PSG Kruševac, u saopštenju koje je ova stranka uputila javnosti.

Komentarišući ono što je prethodilo početku radova na Moravskom koridoru, Bojičić navodi da je, nakon šro je usvajanjem Lex specialisa ovaj projekat proglašen za javni interes, Vlada donela uredbu kojom su praktično proglašeni nevažećim propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki. 

Ovaj takozvani Lex specialis omogućio je eksproprijaciju zemljišta na trasi Moravskog koridora, a sve postupke koji su u vezi sa realizacijom projekta proglasio hitnim.

Dakle, ova vlast je pod izgovorom „nacionalnog značaja“ počela da donosi posebne zakone po hitnim postupcima, ukidaju se licitacije za prodaju zemljišta i ne primenjuje se Zakon o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije – precizira Bojičić, dodajući da na taj način projekti koje sprovode strane privatne firme u saradnji s državom Srbijom ne podležu domaćim zakonima.

Sporna činjenica je i to, stoji u saopštenju PSG-a, što su u oktobru prošle godine, godinu dana pre početka radova i nekoliko meseci pre otvorenog poziva, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije „Behtel“ Šon Keri potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice Moravskog koridora. 

Bojičić je vlastima uputio i savet da  najpre sprovedu analizu efekta poslova za projekte koje su proglasili za nacionalni interes i sklopili u okviru međudržavnih sporazuma, jer će ona pokazati da li su ti projekti štetni za budžet Republike Srbije. Konstatovao je i da u Srbiji takve procene nisu dostupner javnosti zbog, kako je naveo, skrivanja podataka.

U Pokretu slobodnih građana Kruševac pitaju i kako će izgradnja Koridora pomoći građanima, “da li će im plate biti veće, a čekanje na skener kraće”, da li će  “biti slobodniji da iznesu svoj stav i mišljenje” i “hoće li moći da se zapošljavanju a da nisu članovi SNS-a”.

- Nismo protiv izgradnje Moravskog koridora (čija izgradnja počinje iz Kruševca) ali jesmo protiv mahinacija koje prate svaki "njihov" projekat – poručuju iz  Pokreta slobodnih građana reagujući na izjavu naprednjaka da “postoje ‘zli jezici’, posebno među opozicijom, koji su sa kritikama Koridora krenuli i pre nego što je počeo da se gradi” - Zašto za ovaj kao i za skoro svaki projekat donosite Lex specialis koji stavlja van snage važeće propise i zašto je godinu dana pre početka rada i nekoliko meseci pre raspisivanja javnog poziva bio već potpisan memorandum za kompanijom za izgradnju „Behtel“? – pitao je predstavnike SNS-a…

Review Overview

Rejting korisnika 1.12 ( 32 glasova)
x

Proveri i

Dobrota u ljudima:“Diplomirani” humanisti

U vreme Korona virusa mnogo je lepih primera solidranosti komšija. Da je čovek čoveku u zlu koje ga je snašlo ...

U Kruševcu 20 potvrđenih pacijenata sa koronom

U Kruševcu je korona virus do sada potvrđen kod 20 pacijenata. To su podaci objavljeni na sajtu https://covid19.data.gov.rs/. Reč je ...

Stariji sugrađani u nabavci

Brojni stariji sugrađani izašli su rano jutos kako bi nabavili osnovne životne namirnice. Reč je, pre svega, o ljudima starijiom ...

Nove mere Vlade u borbi protiv korona virusa

Zabrana kretanja vikendom od 15 časova, produžena samoizolacija sa 14 na 28 dana , ukinuta šetnja ljubimaca od 20 do ...

Nakon oboljevanja troje radnika od korone “Henkel” uverava: “Sproveli smo sve mere prevencije”

U Kruševcu je do sada za 17 ljudi potvđeno da su oboleli od korona virusa, a medju njima je troje ...