+381 64 812 51 81
Naslovna » Projekti » Projekti 2019 » Čiste vode Brusa » Anketa među građanima Brusa: “Mnogo toga se promenilo na bolje, ali…”

Anketa među građanima Brusa: “Mnogo toga se promenilo na bolje, ali…”

Divlje deponije, zagađeni vodotokovi veliki ekološki problemi u Brusu.

Kao ključni ekološki problem na području  bruske opštine građani vide  divlje deponije koje niču na obalama reka i pored  lokalnih puteva. Problem prepoznaju i u  nepravilnom odlaganju smeća i neodgovornom ponašanju pojedinaca.

Selektivno odlaganje otpada iz domaćinstva je zaživelo u samo malom broju anketiranih porodica, ali je u istim tim porodicama u velikom  procentu  prisutna svest o značaju  selekcije otpada kao i  značaju reciklaže.

U seoskom području, u naseljima iz kojih JKP “Rasina“ odvozi smeće, uglavnom su zadovoljni komunalnim preduzećem i smatraju da je potreban i veći broj kontejnera u naseljima, ali je činjenica da ih njihovo prisustvo ne sprečava da svoj otpad odlože negde pored puta.

Pohvalno se o radu Rasine izjašnjavaju i Brusjani koji kažu da se mnogo toga promenilo poslednjih godina i da se na javnu higijenu polaže mnogo. Redovno pražnjenje kanti i kontejnera, pranje ulica, čišćenje trotoara i javnih površina, uređenje zelenih površina u gradu su aktivnosti komunalaca na koje građani nemaju zamerke, a veći deo anketiranih građana je posebno naglasio  i pohvalno se izrazio o radnicima RJ “čistoća“ koji su od ranih jutarnjih sati na ulicama.

Anketa je takođe pokazala da  kao izvor informacija, građani koriste lokalne medije i društvene mreže, a u poslednje vreme sve je veći značaj zvaničnog  sajta  JKP “Rasina“ gde se  direktno informišu o aktivnostima i akcijama ovog preduzeća.

Građani smatraju da su plastične kese jako prisutan i veliki problem  za koji rešenje vide u zabrani, a zagađenje vodotokova  ocenjuju  kao lice naše kulture i nemarnog odnosa prema prirodi.

Pored svih ovih problema, anketirani građani nisu propustili da kažu da su hemijska sredstva u poljoprivredi najveći zagađivač ne samo prirode već direktno i našeg zdravlja i apelovali na državu da preduzme odlučne korake kako bi ta sredstva bila stavljena van prometa.

Na pitanje – kako sačuvati prirodu- najveći broj građana je rekao  čestim kampanjama, edukacijom i boljom informisanošću odraslih i radom sa najmlađima, još u predškolskom periodu, dok su kažnjavanje opisali kao neizvodljivo.

Tekst je deo projekta “Čiste vode Brusa” koji je u okviru sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa podržan od strane Opštine Brus

Divlje deponije, zagađeni vodotokovi veliki ekološki problemi u Brusu. Kao ključni ekološki problem na području  bruske opštine građani vide  divlje deponije koje niču na obalama reka i pored  lokalnih puteva. Problem prepoznaju i u  nepravilnom odlaganju smeća i neodgovornom ponašanju pojedinaca. Selektivno odlaganje otpada iz domaćinstva je zaživelo u samo malom broju anketiranih porodica, ali je u istim tim porodicama u velikom  procentu  prisutna svest o značaju  selekcije otpada kao i  značaju reciklaže. U seoskom području, u naseljima iz kojih JKP ''Rasina'' odvozi smeće, uglavnom su zadovoljni komunalnim preduzećem i smatraju da je potreban i veći broj kontejnera u naseljima,…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Izborna statistika: u Kruševcu blizu četiri odsto izašlih glasalo van biračkog mesta

Na lokalnim izborima u Kruševcu van biračkog mesta glasao je čak 2221 birač, dok je za republičke izbore prema dostupnim ...

Skener u kvaru

U kruševačkoj Bolnici skener do daljnjeg ne radi zbog kvara. Skener se pokvario juče, a kada bi trebalo da bude ...

U Okrugu za dva dana još četiri slučaja korone

U Rasinskom okrugu u protekla dva dana potvrđena su još četiri slučaja korona virusa čime se ukupan broj pacijenata kod ...

Ovog Vidovdana: osim spomenika i crkve – i jarbol

Dan grada, Vidovdan, Kruševcu je ove godine ostavio novoizgrađeni spomenik Despotu Stefanu Lazareviću na Kosturnici, položen kamen temeljac za izgradnju ...

Nagrađene karikature pred publikom 

Na platou ispred Kulturnog centra Kruševac večeras (30. juna) od 19 do 22 sata,  biće postavljena izložba nagrađenih karikatura 28. ...