+381 64 812 51 81
Naslovna » Projekti » Projekti 2019 » Čiste vode Brusa » Anketa među građanima Brusa: “Mnogo toga se promenilo na bolje, ali…”

Anketa među građanima Brusa: “Mnogo toga se promenilo na bolje, ali…”

Divlje deponije, zagađeni vodotokovi veliki ekološki problemi u Brusu.

Kao ključni ekološki problem na području  bruske opštine građani vide  divlje deponije koje niču na obalama reka i pored  lokalnih puteva. Problem prepoznaju i u  nepravilnom odlaganju smeća i neodgovornom ponašanju pojedinaca.

Selektivno odlaganje otpada iz domaćinstva je zaživelo u samo malom broju anketiranih porodica, ali je u istim tim porodicama u velikom  procentu  prisutna svest o značaju  selekcije otpada kao i  značaju reciklaže.

U seoskom području, u naseljima iz kojih JKP “Rasina“ odvozi smeće, uglavnom su zadovoljni komunalnim preduzećem i smatraju da je potreban i veći broj kontejnera u naseljima, ali je činjenica da ih njihovo prisustvo ne sprečava da svoj otpad odlože negde pored puta.

Pohvalno se o radu Rasine izjašnjavaju i Brusjani koji kažu da se mnogo toga promenilo poslednjih godina i da se na javnu higijenu polaže mnogo. Redovno pražnjenje kanti i kontejnera, pranje ulica, čišćenje trotoara i javnih površina, uređenje zelenih površina u gradu su aktivnosti komunalaca na koje građani nemaju zamerke, a veći deo anketiranih građana je posebno naglasio  i pohvalno se izrazio o radnicima RJ “čistoća“ koji su od ranih jutarnjih sati na ulicama.

Anketa je takođe pokazala da  kao izvor informacija, građani koriste lokalne medije i društvene mreže, a u poslednje vreme sve je veći značaj zvaničnog  sajta  JKP “Rasina“ gde se  direktno informišu o aktivnostima i akcijama ovog preduzeća.

Građani smatraju da su plastične kese jako prisutan i veliki problem  za koji rešenje vide u zabrani, a zagađenje vodotokova  ocenjuju  kao lice naše kulture i nemarnog odnosa prema prirodi.

Pored svih ovih problema, anketirani građani nisu propustili da kažu da su hemijska sredstva u poljoprivredi najveći zagađivač ne samo prirode već direktno i našeg zdravlja i apelovali na državu da preduzme odlučne korake kako bi ta sredstva bila stavljena van prometa.

Na pitanje – kako sačuvati prirodu- najveći broj građana je rekao  čestim kampanjama, edukacijom i boljom informisanošću odraslih i radom sa najmlađima, još u predškolskom periodu, dok su kažnjavanje opisali kao neizvodljivo.

Tekst je deo projekta “Čiste vode Brusa” koji je u okviru sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa podržan od strane Opštine Brus

Divlje deponije, zagađeni vodotokovi veliki ekološki problemi u Brusu. Kao ključni ekološki problem na području  bruske opštine građani vide  divlje deponije koje niču na obalama reka i pored  lokalnih puteva. Problem prepoznaju i u  nepravilnom odlaganju smeća i neodgovornom ponašanju pojedinaca. Selektivno odlaganje otpada iz domaćinstva je zaživelo u samo malom broju anketiranih porodica, ali je u istim tim porodicama u velikom  procentu  prisutna svest o značaju  selekcije otpada kao i  značaju reciklaže. U seoskom području, u naseljima iz kojih JKP ''Rasina'' odvozi smeće, uglavnom su zadovoljni komunalnim preduzećem i smatraju da je potreban i veći broj kontejnera u naseljima,…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Hapšenje u Kruševcu: Izboden muškarac

Muškarac M.J.(41) iz Kruševca, uhapšen je zbog sumnje da je noćas oko jedan sat u ulici Ratka Šakotića, nožem izboo ...

Otvorena izložba slika “Kiša” Miroslava Živkovića

U Legatu Milića od Mačve otvorena je samostalna izložba “Kiša” akademskog slikara Miroslava Živkovića. Ljubitelji likovne umetnosti moći će da ...

U kovid ambulanti 70 – tak pregleda dnevno

U kruševačkoj kovid ambulanti poslednjih dana se pregleda sedamdesetak pacijenata dnevno, od kojih se, otpilike četvrtina šalje na testiranje zbog ...

Raste broj obolelih- nova 32 slučaja korone u Okrugu

U Rasinskom okrugu su u poslednja 24 sata potvrđena 32 nova slučaja korona virusa, najviše u Kruševcu i Trsteniku. Na ...

Izložba Milana Bate Petrovića u Beogradu: U duhu prirode

Galerija Pedagoškog muzeja u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, ugostila je u oktobru ove godine Milana Batu Petrovića koji se ...