Prva sednica povodom obeležavanja 650 godina Kruševca

Postavljeno: 22.02.2021

Održana je prva sednica Odbora za obeležavanje 650 godina od osnivanja Kruševca na kojoj su predstavljeni planovi za obeležavanje ovog značajnog jubileja. Kako je najavljeno, cela godina biće u znaku jubileja, a najznačajnije manifestacije biće održane na Vidovdan

– Retko koji grad ne samo u Srbiji, već i šire, može da se pohvali postojanjem dugim 650 godina, kroz koje su se smenjivali mnogi značajni događaji od uticaja na nacionalnu istoriju. Te činjenice obavezuju sve Kruševljane da na način primeren takvom značaju obeleže ovaj jubilej, kako uoči, tako i na sam dan grada – Vidovdan da okupe značajne ličnosti Republike Srbije, pri čemu će povod biti ne samo istorijski datum, već i realizacija svih dostignuća koja od Kruševca čine moderan, evropski grad. – kaže predsednik Odbora, Bratislav Gašić.

Po njegovim rečima, osim državnog vrha, biće pozvan i 46. patrijarh srpski, Mitropolit Porfirije. Takođe, planira se i održavanje sednice Vlade Republike Srbije, koja bi se tako po drugi put sastala u Kruševcu.

Gradonačelnica Jasmina Palurović je rekla da će cela godina proteći u duhu jubileja, ne samo u istorijskom, kulturnom i umetničkom smislu, već i završetkom mnogih infrastrukturnih radova.

– Mozaik obeležavanja biće sazdan od raznorodnih „kockica„ čija će kruna biti otvaranje Trga kosovskih junaka, svečani čin osvećenja crkve Svetog kneza Lazara u kasarni „Car Lazar“ i svečano otkrivanje spomenika Knezu Lazaru, osnivaču Grada – navodi ona.

Sve ustanove koje su nosioci programa, dostavile su svoje predloge. Kulturni sadržaji biće obogaćeni izvođačima i autorima od nacionalnog značaja, ali sam entitet programskog dela obeležavanja činiće umetnici lokalnog, kruševačkog miljea. Kao i poslednjih godina, Klub privrednika aktivno će učestvovati sa donacijama, čime će lokalni budžet biti oslobođen značajnih finansijskih izdvajanja.

Planirane aktivnosti biće sprovođene u koordinaciji sa Vladom, Ministarstvima i Eparhijom, a takođe i u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Odborom za obeležavanje 650 godina presedava Bratislav Gašić, direktor BIA, zamenik predsednika je gradonačelnica Jasmina Palurović, a počasni članovi su Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.
Sednici su prisustvovali i NjegovoPreosveštenstvo Vladika kruševački gospodin David, predsednik Skupštine Predrag Vukićević i sekretarka Maja Cuckić, zamenik i pomoćnik gradonačelnice Aleksandar Jovanović i Jelena Todorović, načelnica Gradske uprave, Ivan Anđelić, načelnik RUO, Branislav Vesić, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova, privrednici, predstavnici Vojske, policije i drugih službi.

Izvor (tekst i fotografije): https://krusevac.ls.gov.rs/

Ostale vesti

Komentari

  1. Zvezdan kaže:

    Nadam se da će i Slobodište biti uključeno u proslavu. Ipak je to veličanstven spomenik i jedinstven u Srbiji, autora daleko poznatog i profesor Beogradsko univerziteta. Slobodište je u zlatno doba bilo poznato u celoj Jugoslavija. I nadam se da će dinosaurus biti sapeti.

1 thought on “Prva sednica povodom obeležavanja 650 godina Kruševca

Comments are closed.

back-to-top