Promocija knjiga izdavačke kuće Evoluta

Postavljeno: 23.06.2022

Predstavljanje Istorijske biblioteke izdavačke kuće Evoluta, u okviru VII Vidovdanskog festivala knjige, održano je u E-čitaonici kruševačke Narodne biblioteke. Kruševačkoj publici predstavljena su dva naslova: „Vlastelinstva i ekonomija manastira srednjovekovne Srbije“, autorke Marije Koprivice i „Vinogradarstvo u srednjovekovnoj Srbiji“, autorke Marine Štetić. U programu je, osim autorki, govorila urednica u pomenutoj izdavačkoj kući, Bojana Ćebić

-Manastiri su veoma popularni, oni predstavljaju nešto najreprezentativnije što je očuvano iz srednjeg veka. U nauci su proučavani na različite načine, uglavnom iz onog umetničkog aspekta, sagledavanja njih kao kulturne baštine. Moj pogled na njih je bio takav da ih sagledam u sklopu srednjovekovnog feudalnog društva, jer su oni delovali i politički, privredno i ekonomski. Ekonomski aspekt manastira je malo istraživan, posebno je bilo važno da se sagleda odnos između potrošnje i proizvodnje proizvodnih resursa i plasiranja viškova tržišta – rekla je Marija Koprivica, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu, o svojoj knjizi „Vlastelinstva i ekonomija manastira srednjovekovne Srbije“.

Njena koleginica, Marina Štetić, bavila se vinogradarstvom u srednjovekovnoj Srbiji, a njena knjiga predstavlja priređenu doktorsku disertaciju.

-Ovu temu mi je predložio moj mentor, radi se o izuzetno važnoj zemljoradničkoj delatnosti koja se razvijala nejednakim, ali velikim intenzitetom na teritoriji Srbije, koja je tada podrazumevala mnogo širu teritoriju nego danas. Vinogradarstvo je u jednom trenutnku postalo toliko značajno da je po važnosti dolazilo odmah nakon uzgoja žitarica, dok je u primorskim krajevima predstavljalo apsolutno najznačajniju privrednu delatnost. Kulturološki aspekt je takođe važan, u srednjem veku ono se smatralo hranom i konzumiralo se mnogo više nego danas, a ne treba ni zaboravi simboliku vina već i vinove loze kao svete loze sa kojom je izjednačavana svetorodna dinastija Nemanjića-kaže ona.

Izdavačka kuća Evoluta bavi se izdavanjem dela humanistike i po tome je prepoznatljiva u Srbiji. Od osnivanja ideja kuće je da je nauka zanimljiva, da nije stereotipna, a da ne sme da bude zatvorena u kabinetima.

-Ove dve knjige uklapaju se u tendenciju naše kuće i osvetljavaju dve veoma važne teme. Publika voli da čita srednjovekovne teme i zato je naša Istorijska biblioteka veoma popularna. U okviru nje izašle su i značajne knjige o Vuku Brankoviću i knjeginji Milici-istakla je urednica izdavačke kuće Evoluta, Bojana Ćebić.

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top