Proglašena epidemija gripa u Rasinskom okrugu

Postavljeno: 06.02.2020

Kako saznajemo u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, danas je u Rasinskom okrugu proglašena epidemija gripa. Od 30. januara na snazi je i zabrana poseta pacijentima na stacionarnom lečenju

Nakon što su 22. januara u Kruševcu i Trsteniku potvrđeni prvi slučajevi infekcije virusom gripa na području Rasinskog okruga, danas je i zvanično proglašena epidemija.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je kod obolelih potvrđeno prisustvo virusa tipa A-H3N2, A-H1N1  i tipa B, a svi se nalaze u sastavu ovogodišnje, četvorovalentne vakcine.

Odlukom Komisije za bolničke infekcije Opšte bolnice Kruševac, od 30. januara na snazi je i zabrana poseta pacijentima koji se nalaze na stacionarnom lečenju u u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako navode u Zavodu, među obolelima od gripa je najviše dece predškolskog i školskog uzrasta, a ono što karakteriše grip je nagli početak, visoka telesna temperatura i opšta malaksalost.

Savet građanima je da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama i veće skupove, da često provetravaju prostorije u kojima borave, te da redovno peru ruke toplom vodom i  sapunom.

Obolelima od gripa sa blažom kliničkom slikom savetuje se mirovanje, vitaminska ishrana, nadoknada tečnosti, te upotreba antipiretika u slučaju povišene telesne temperature. Ne savetuje se upotreba antibiotika na svoju ruku, a u slučaju pogoršanja stanja, obavezno se traba javiti svom izabranom lekaru.

D.P.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top