Novi predsednik Samostalnog sindikata u Kruševcu dosadašnji, Saša Nešić

Postavljeno: 05.02.2020

Na redovnoj Izbornoj Skupštini Samostalnog sindikata za Kruševac, Ćićevac, Brus i Varvarin, za predsednika je izabran Saša Nešić, dosadašnji predsednik. On je na to mesto prvi put došao 2018. godine, kada je sprovedena vanredna Izborna skupština jer je dotadašnji predsednik Milenko Mihajlović otišao u penziju

Nešić, koji je bio jedini kandidat, dobio je 31 glas, odnosno glasove svih prisutnih članova Izborne skupštine. Pravo da glasa imalo je njih 40, a među njima su članovi starog i novog saziva Veća. Glasanju o novom predsedniku je prethodila verifikacija mandata za novi saziv ovdašnjeg sindikalnog Veća, koje će u narednih pet godina imati 31 člana.

Podnoseći izveštaj o učinjenom u petogodišnjem, odnosno periodu izmedju dve izborne Skupštine, predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Saša Nešić podsetio je daod 2015 do 2018. godine ovdašnjim sindikatom predsedavao Milenko Mihajlović, koji je na tom mestu bio  29 godina. 

Od 2000-te  godine kada je počela privatizacija došlo do mnogih promena koje su se odrazile i na sindikat. Došli su strani investitori koju su doneli drugačiji način poslovanja i odnos prema sindikatima, mnoge firme više ne postoje, smanjen je broj zaposlenih, odnosno članova sindikata. Danas nije lako izgraditi sindikalnu svest kod novouposlenih radnika i zato podržavamo rad sekcije mladih koja je već drugi mandat aktivna na nivou našeg sindikata, kao i  rad sekcije žena – kazao je Nešić. 

Za Samostalni sindikat u Kruševcu je kazao da je najjača, reprezentativna i najmasovnija sindikalna organizacija na ovoj teritoriji, a rad na edukaciji članstva i organizovanju tematskih skupova kao i rad na potpisivanju kolektivnih ugovora kod poslodavaca biće imperativi u narednom periodu.  

Nešić je u izjavi za medije, odgovarajući na pitanje o gorućim sindikalnim problemima u Kruševcu, kazao da ih nema. 

Trenutno u Kruševcu nemamo gorućih problema. Saradnja sa lokalnom samoupravom je na visokom nivou. Privedna situacija ide na bolje, jeste to sporo, ali ide na boje. Što se tiče položaja radnika u javnom sektoru je poslednje dve, tri godine osetno povećana zarada. Privreda ne može da isprati taj tempo, ali plate rastu i u toj oblasti – rekao je Nešić. Upitan za položaj radnika u privatnom sektoru, odnosno u proizvodnim delatnostima, on je podsetio da je od ove godine minimalna cena rada 30.022 dinara.

Na potrebu rada na omasovljavanju članstva ukazao je bivši presednik ovog sindikalnog Veća, Milenko Mihajlović.

Kada sam 2018. godine otišao u penziju za nama je, kao sindikatom, ostao veoma težak i naporan period. Pred sindikatom je sada rad na omasovljavanju članstva preko novoosnovanih preduzeća, mislim da preduzeća koja već imaju po hiljadu, dve radnika. Teško je, jer sindikalizam je težak, a za pojedina rukovodstva i politiku veoma problematičan – rekao je Mihajlović.

Izbornoj Skupštini ovdašnjeg Samostalnog sindikata prisustvovao je Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je novinarima kazao da jetrenutak u kome se nalaze radnici i sindikati u Srbiji delikatan. 

Želimo da sa predstavnicima vlasti i poslodavaca napravimo ambijent u kome bi svi ravnopravno podnosili teret teškoća. Imamo utisak da u ga u poslednjim decenijama podnose samo radnici. Mislim da je došlo vreme da radnici osete boljitak ekonomskog napretka. Ako raste naš BDP, ako raste industrijska proizvodnja, smatramo da radnici to treba da osete sa mnogo boljim zaradama, sa mnogo boljim uslovima rada, sa mnogo većom pažnjom za njihovo zdravlje i bezbednost kako bi dosegli nivo da živimo dostojanstveno. To je cilj svi nas koji predstavljamo ovaj sindikat – kazao je Vuković.

On je napomenuo da vlast i poslodavi nemaju dovoljno sluha za predloge sindikata, poput predloga o poreskoj politici. 

– Velike su nejednakosti u Srbiji. Promena poreskog sistema koja bi uvodila progresivne poreske stope omogućila bi da se smanje te nejednakosti, da teret tih teškoća sada osete ta šira i jača pleća, pleća polotike i poslodavaca – zaključio je on. 

J.B.

Nadzorni odbor

Za članove Nadzornog odbora kruševačkog Veća Samostalnog sindikata izabrane su Ana Blagojević iz Istorijskog arhiva, Ana Mladenović iz „Henkela“ i Marko Marković iz JKP Kruševac.  Inače, u novom sazivu Veća, koje ima 31 člana, devet je žena. 

Ostale vesti

back-to-top