Produžena prijava za specijalizovana odeljenja u Gimnaziji

Postavljeno: 04.02.2021

U toku je prijava učenika zainteresovanih za pohađanje specijalizovanih odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji. Svi osmaci koji žele da upišu filološki, računarski ili smer za scensku i audio – vizuelnu umetnost mogu se prijaviti na sajtu Gimnazije. Za ove učenike biće organizovana onlajn pripremna nastava za prijemni

Po ovogodišnjem predlogu Plana upisa, koji se donosi u saradnji sa Školskom upravom i upravom Grada Kruševca za narednu školsku godinu predviđen je upis po četiri odeljenja društveno – jezičkog i prirodno – matematičkog smera i po jedno odeljenje specijalizovanih smerova. Filološki i računarski smer imaju dugu tradiciju u Gimnaziji, a od prošle godine mladi Kruševljani i Kruševljanke u ovoj školi mogu da se obrazuju i na smeru za scensku i audio – vizuelnu umetnost.

Učenici koji pohađaju specijalizovana odeljenja pored nastave imaju i vežbe, te se zbog toga dele u grupe. Minimalni broj đaka za formiranje filološkog odeljenja je 15, a maksimalno može da ih bude 24. Računarsko odeljenje može upisati najmanje 15, a najviše 20 učenika, kao i odeljenje za scensku i audio – vizuelnu umetnost.

– Specifičnost ova tri smera se ogleda u tome što učenici polažu posebne prijemne ispite i rezultati sa tih prijemnih ispita se sabiraju sa bodovima sa završnog ispita tj. male mature, što čini jedinstvenu rang listu upisanih učenika – kaže Biljana Dačić, direktorka Gimnazije za naš portal.

Prijemni za specijalizovana odeljenja organizuje se početkom juna, a da bi ga učenici uspešno položili potrebno je osvojiti polovinu ukupnog brija poena. Za filološki smer polažu se srpski jezik i književnost i engleski.

Matematika se polaže na prijemnom za računarski smer, a za smer scenske i audio – vizuelnu umetnosti test opšte kulture, koji predviđa znanja iz srpskog jezika i književnosti, istorije, likovne i muzičke kulture.

Kako bi se učenici, ali i njihovi roditelji upoznali sa planom i programom ovih odeljenja, Gimnazija je prethodnih godina organizovala roditeljske sastanke, kao i pripremnu nastavu kao vid podrške zainteresovanim učenicima.

– Zbog novonastale situacije nismo u mogućnosit da budemo u direktnom kontaktu i da pravimo okupljanja tj. roditeljske sastanke. Planiramo da putem platforme napravimo upoznavanje prijavljenih učenika sa planom i programom. Zatim, da na takav način započnemo realizaciju pripremne nastave iz predmeta koji se polažu na prijemnim ispitima. Preko mejlova i platforme učenici i roditelji će dobijati sva obaveštenja i informacije bitne za prijemni ispit. Želimo da pružimo podršku učenicima, da izbrusimo njihove talente i da im omogućimo da što bolje urade prijemni ispit – navodi ona.

Po njenim rečima do sada se prijavilo po 20 učenika za svaki smer, a veruje da će ih biti više.

– Na osnovu dugogodišnjeg iskustva mogu da kažem da se neki učenici naknadno uključe u rad, to zavisi od toga kada će doneti odluku o polaganju prijemnog ispita. Neki učenici se opredele za individualni rad i izlazak na prijemni ispit, pa se možda nekad i ne jave na časove koje organizujemo u školi – ističe Dačićka.

Termini za pripremnu nastavu zakazuju se uvek u popodnevnim časovima, kako školske obaveze učenika ne bi trpele.

– Pozivam učenike koji gaje interesovanje prema predmetima zastupljenim u specijalističkim smerovima da se prijave i krenu da obnavljaju osnovnoškolsko gradivo. Učenici koji su kreativni, inovativni, maštoviti i koji već sada smatraju da će njihov budući životni put i studiranje ići u tom pravcu pronaći će se u ovim smerovima – kaže direktorka.

Učenici koji su pohađali ova odeljenja pokazali su se kao izuzetni studenti. Filološko odeljenje usmerilo je mnoge ka studijama jezika i književnosti, računarsko ka matematici, informatici i ostalim prirodnim naukama.

Odeljenje za scensku i audio – vizualnu umetnost daće dobru podlogu svima koji žele da se bave filmom, pozorištem, novinarstvom, video-igrama i internetom.

– Ovi smerovi prate jedan savremeni tok koji omogućava mladoj osobi da se formira i izgradi u skladu sa njenim potencijalima, željama i interesovanjima. Naravno, ne treba zaboraviti ni smerove opšteg obrazovanja, jer to su smerovi koji će pružiti opšte znanje neophodno jednom budućem intelektualcu – objašnjava Dačićka.

Svi učenici koji žele da upišu filološki, računarski ili smer za scensku i audio-vizuelnu umetnost mogu se prijaviti na sajtu Gimnazije: http://gimnazija.org.rs/.

Marija Stanković

Ostale vesti

back-to-top