+381 64 812 51 81
Naslovna » Obrazovanje » Produžena prijava za specijalizovana odeljenja u Gimnaziji

Produžena prijava za specijalizovana odeljenja u Gimnaziji

U toku je prijava učenika zainteresovanih za pohađanje specijalizovanih odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji. Svi osmaci koji žele da upišu filološki, računarski ili smer za scensku i audio – vizuelnu umetnost mogu se prijaviti na sajtu Gimnazije. Za ove učenike biće organizovana onlajn pripremna nastava za prijemni

Po ovogodišnjem predlogu Plana upisa, koji se donosi u saradnji sa Školskom upravom i upravom Grada Kruševca za narednu školsku godinu predviđen je upis po četiri odeljenja društveno – jezičkog i prirodno – matematičkog smera i po jedno odeljenje specijalizovanih smerova. Filološki i računarski smer imaju dugu tradiciju u Gimnaziji, a od prošle godine mladi Kruševljani i Kruševljanke u ovoj školi mogu da se obrazuju i na smeru za scensku i audio – vizuelnu umetnost.

Učenici koji pohađaju specijalizovana odeljenja pored nastave imaju i vežbe, te se zbog toga dele u grupe. Minimalni broj đaka za formiranje filološkog odeljenja je 15, a maksimalno može da ih bude 24. Računarsko odeljenje može upisati najmanje 15, a najviše 20 učenika, kao i odeljenje za scensku i audio – vizuelnu umetnost.

– Specifičnost ova tri smera se ogleda u tome što učenici polažu posebne prijemne ispite i rezultati sa tih prijemnih ispita se sabiraju sa bodovima sa završnog ispita tj. male mature, što čini jedinstvenu rang listu upisanih učenika – kaže Biljana Dačić, direktorka Gimnazije za naš portal.

Prijemni za specijalizovana odeljenja organizuje se početkom juna, a da bi ga učenici uspešno položili potrebno je osvojiti polovinu ukupnog brija poena. Za filološki smer polažu se srpski jezik i književnost i engleski.

Matematika se polaže na prijemnom za računarski smer, a za smer scenske i audio – vizuelnu umetnosti test opšte kulture, koji predviđa znanja iz srpskog jezika i književnosti, istorije, likovne i muzičke kulture.

Kako bi se učenici, ali i njihovi roditelji upoznali sa planom i programom ovih odeljenja, Gimnazija je prethodnih godina organizovala roditeljske sastanke, kao i pripremnu nastavu kao vid podrške zainteresovanim učenicima.

– Zbog novonastale situacije nismo u mogućnosit da budemo u direktnom kontaktu i da pravimo okupljanja tj. roditeljske sastanke. Planiramo da putem platforme napravimo upoznavanje prijavljenih učenika sa planom i programom. Zatim, da na takav način započnemo realizaciju pripremne nastave iz predmeta koji se polažu na prijemnim ispitima. Preko mejlova i platforme učenici i roditelji će dobijati sva obaveštenja i informacije bitne za prijemni ispit. Želimo da pružimo podršku učenicima, da izbrusimo njihove talente i da im omogućimo da što bolje urade prijemni ispit – navodi ona.

Po njenim rečima do sada se prijavilo po 20 učenika za svaki smer, a veruje da će ih biti više.

– Na osnovu dugogodišnjeg iskustva mogu da kažem da se neki učenici naknadno uključe u rad, to zavisi od toga kada će doneti odluku o polaganju prijemnog ispita. Neki učenici se opredele za individualni rad i izlazak na prijemni ispit, pa se možda nekad i ne jave na časove koje organizujemo u školi – ističe Dačićka.

Termini za pripremnu nastavu zakazuju se uvek u popodnevnim časovima, kako školske obaveze učenika ne bi trpele.

– Pozivam učenike koji gaje interesovanje prema predmetima zastupljenim u specijalističkim smerovima da se prijave i krenu da obnavljaju osnovnoškolsko gradivo. Učenici koji su kreativni, inovativni, maštoviti i koji već sada smatraju da će njihov budući životni put i studiranje ići u tom pravcu pronaći će se u ovim smerovima – kaže direktorka.

Učenici koji su pohađali ova odeljenja pokazali su se kao izuzetni studenti. Filološko odeljenje usmerilo je mnoge ka studijama jezika i književnosti, računarsko ka matematici, informatici i ostalim prirodnim naukama.

Odeljenje za scensku i audio – vizualnu umetnost daće dobru podlogu svima koji žele da se bave filmom, pozorištem, novinarstvom, video-igrama i internetom.

– Ovi smerovi prate jedan savremeni tok koji omogućava mladoj osobi da se formira i izgradi u skladu sa njenim potencijalima, željama i interesovanjima. Naravno, ne treba zaboraviti ni smerove opšteg obrazovanja, jer to su smerovi koji će pružiti opšte znanje neophodno jednom budućem intelektualcu – objašnjava Dačićka.

Svi učenici koji žele da upišu filološki, računarski ili smer za scensku i audio-vizuelnu umetnost mogu se prijaviti na sajtu Gimnazije: http://gimnazija.org.rs/.

Marija Stanković

U toku je prijava učenika zainteresovanih za pohađanje specijalizovanih odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji. Svi osmaci koji žele da upišu filološki, računarski ili smer za scensku i audio - vizuelnu umetnost mogu se prijaviti na sajtu Gimnazije. Za ove učenike biće organizovana onlajn pripremna nastava za prijemni Po ovogodišnjem predlogu Plana upisa, koji se donosi u saradnji sa Školskom upravom i upravom Grada Kruševca za narednu školsku godinu predviđen je upis po četiri odeljenja društveno - jezičkog i prirodno - matematičkog smera i po jedno odeljenje specijalizovanih smerova. Filološki i računarski smer imaju dugu tradiciju u Gimnaziji, a od prošle godine…

Review Overview

Rejting korisnika 4.8 ( 5 glasova)
x

Proveri i

Istorijski uspeh košarkašica Bagdale

Osvajanjem četvrtog mesta u Prvoj regionalnoj ligi košarkašice kruševačke Bagdale postigle su istorijski uspeh. Ovako govori trener Aleksandar Memet, posle ...

Kruševački kraj pogodan za proizvodnju voćnih vina

Kvalitetno voće kojim obiluje naše podneblje daje vrhunsko vino, upotrebne mogućnosti su velike, a kruševački kraj ima iskustvo, tradiciju i ...

Milan Marković na odgovornom zadatku – delegat u vaterpolu

Kruševljanin Milan Marković je delegat u Prvoj ,,B,, vaterpolo ligi u sezoni 2020/21. godine. Ceo život je posvetio ovoj igri– ...

Svetosavski đaci: Pavle Ivanović, OŠ “Dositej Obradović”

Ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade u OŠ “Dositej Obradović” je učenik osmog razreda Pavle Ivanović koji je nastavio koracima starije sestre ...

Košarkašima Napredak Juniora derbi protiv KK Star iz Novog Sada

Košarkaši kruševačkog Napredak Juniora pobedili su u derbi meču plej auta trećeg kola Druge lige Zapad, drugoplasirani KK Star iz ...