+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Ekonomija » Privreda posle korone – Odoleli izazovima, računi će se tek svoditi

Privreda posle korone – Odoleli izazovima, računi će se tek svoditi

Iako je, prema oceni nadležnih iz kruševačke Regionalne privredne komore, ovdašnja privreda odolela izazovima pred kojima se našla usled pandemije korona virusa, kažu i daće se gubici tek videti, odnosno da će privredi biti potrebno godinu dana za oporavak

U kruševačkoj Regionalnoj privednoj komori, koja je tokom vanrednog stanja privrednicima davala uputstva, pomagala pri sprovođenju mera zaštite za radnike te pri podnošenju prijava za dobijanje pomoći od države, ocenjuju da se ovdašnja privreda pokazala spremnom da odgovori i odoli pandemiji.

Podsećaju da su od početka uvođenja vanrednog stanja  sve veće kompanije u Rasinskom okrugu radile neprekidno, te da su nakon prekida proizvodnju obnovile i kompanije “Kroberg i Šubert” i “Kuper tajer”, a pre toga i “Henkel”. Slično je u sektoru malih i srednjih preduzeća, a Rasinski okrug je jedan od retkih  u Srbiji gde celokupna privreda radi.

– Ono što je takođe veoma bitno je da su naše firme zadržale svoja tržišta u inostranstvu. Domaća privreda pokazala se fleksibilnom da organizuje svoj rad u novim uslovima. Privreda je poštovala mere tako da radnici pogonima rade na odgovarajućim rastojanjima, uz zaštitnu opremumeri se temperature  pre dolaska u pogone  u većim kompanijama i drugo. Tamo gde nije bilo mogućnosti za veću fizičku distancu postavljenje su zaštitne barijere od pleksiglasa – kazao je za novine GRAD nakon ukidanja vanrednog stanja Predrag Vukićević, direktor kruševačke Regionalne privredne komore. 

Podseća da je deo kompanija pomogao tako što je počeo proizvodnju zaštitnih maski, skafandera, dezinfekcionih sredstva, konstatujući da je solidarnost bila na viskom nivou.

– Jaka privreda, odlična podrška i komunikacija vlasti i privrednika i solidarnost  bili su recept da firme zadrže vitalnost i da se odoli pandemiji – napominje on. 

Odgovarajući na pitanje o gubicima koje je ovdašnja privreda pretrpela Vukićević kaže da je, u komunikaciji sa partnerima iz Kine, koji su par meseci ispred Evrope u borbi sa ovim virusom, saznao je da su u toj zemlji dva meseca nakon završteka krize krenuli finansijski problemi.

– Procenjuje se da će našoj privredi biti potrebno godinu dana da bi se oporavila od krize izazvane kovidom 19 – kaže Vukićević. 

Podseća da su najveći udar imale firme iz blasti turizama, ugostiteljstva, putničkog saobraćaj te mali uslužni biznisi. 

– Najveći izazov je da se obezbedi likvidnost za sve kompanije, da se zadrže tržišta, da se očuva što više radnih mesta. Paket mera Vlade kreiran je da podrži velike kompanije, ali je posebna pažnja posvećena malim, srednjim i mikro preduzećima – napominje on.

Sumirajući protekla skoro dva meseca i ono što je Regionalna privredna komora u tom periodu radila Vukićević kaže da se, prvi put od njenog osnovanja, desilo da radi u tri smene. 

– Sve vreme smo aktivno učestvovali  u pomaganju privredi i kao deo kriznog štaba radili na sporvođenju mera. Postojala je stalna komunikacija sa privrednicima, pružana je pomoć prilikom dobijanja dozvola za radnike za vreme policijskog časa. Komora je pomogla se  izda više od 500 odobrenja za rad privrednicima, preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima. Takođe, bili smo podrška kompanijama u sprovođenju mera zaštite za radnike u skladu sa preporukama “Batuta”.  Pomagali smo privednicima u apliciranju za dobijanje pomoći od državne u okviru paketa. Takođe,  bili smo angažovani u informisanju privrednika i građana Rasinskog orkuga  o radu kompanija, poput apoteka, trgovinskih lanaca – zaključuje Vukićević. 

J.B.

Privrednici zatražili pomoć države

Prema podacima Poreske uprave za paket državne pomoći sa područja Rasinskog okruga prijavilo se oko 14 i po hiljada privednih subjekata.  Podaci pokazuju da je za direktna davanja apliciralo 7.104 korisnika, dok se za finansijske pogodnosti prijavilo 7.439 privredna subjekta.

Iako je, prema oceni nadležnih iz kruševačke Regionalne privredne komore, ovdašnja privreda odolela izazovima pred kojima se našla usled pandemije korona virusa, kažu i daće se gubici tek videti, odnosno da će privredi biti potrebno godinu dana za oporavak U kruševačkoj Regionalnoj privednoj komori, koja je tokom vanrednog stanja privrednicima davala uputstva, pomagala pri sprovođenju mera zaštite za radnike te pri podnošenju prijava za dobijanje pomoći od države, ocenjuju da se ovdašnja privreda pokazala spremnom da odgovori i odoli pandemiji. Podsećaju da su od početka uvođenja vanrednog stanja  sve veće kompanije u Rasinskom okrugu radile neprekidno, te da su nakon…

Review Overview

Rejting korisnika 2.6 ( 2 glasova)

Komentari

Vaš email neće biti vidljiv javno.

x

Proveri i

Produženo radno vreme pijaca

Radno vreme obe zelene pijace u Kruševcu produženo je za dva sata. Od juče (1.jun),  pijace se otvaraju sat vremena ...

U Okrugu oko 2.160 đaka na probnom završnom

U osnovnim školama u Rasinskom okrugu danas je održan probni završni ispit iz matematike. Đaci su test radili uz potrebne ...

Otkazan “Viteški megdan”

Festival “Viteški megdan u Lazarevom gradu” koji  Turistička organizacija grada Kruševca već tradicionalno organuzuje u susret Vidovdanu, zbog aktuelne epidemiloške ...

Savet poljoprivrednicima – zaštitite krompir

Vizuelnim pregledom useva krompira na području Rasinskog okruga  uočeno je prisustvo imaga i larvi krompirove zlatice, a proizvođačima se preporučuje ...

Eko patrola: Loše navike stvaraju ružnu sliku grada

Iako ulične đubrijere služe sa odlaganje sitnog otpada, građani u njih ubacuju i kućni , a  odlaže se i otpad ...