Prijem za uspešne i buduće preduzetnice

Postavljeno: 28.12.2018

Uspešnim polaznicama obuke realizovane u okviru projekta  “Uključi se, iskoristi šansu- novim znanjima i veštinama do boljeg života”, u Gradskoj kući  dodeljene su sertifikati, a najuspešnije privrednice nagrađene su laptop računarima

U okviru projekta koji je Grad Kruševac  realizovao u saradnji sa Koordinacinom telom Vlade Republike Srbije i uz finansijsku podrušku organizacije UN WOMEN , osnovnu informatičku obuku prošle su 152 žene sa seoskog područja, a sprovedeno je i 50 obuka za izradu biznis plana.

Polaznice obuke i uspešne preduzetnice sa teritorije Grada Kruševca, na svečanom prijemu u Mozaik Sali pozdravila je gradonačelnica Jasmina Palurović, istakavši tom prilikom da naš grad, kao potpisinik  Evropske povelje za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou, prepoznaje značaj ravnopravnosti polova , te da se u skladu sa tim preduzimaju i konkretni koraci ka postizanju pune ravnopravnosti između žena i muškaraca, u svim aspektima života.

– Ovim projektom posebno smo želeli da promovišemo žensko preduzetništvo, da predstavimo i nagradimo uspešne preduzetnice Grada kao i kompanije koje zapošljavaju žene, ali i da motivišemo, osnažimo i ohrabrimo i one žene koje imaju poslovnu ideju, da istu realizuju i postanu nove preduzetnice– kazala je Palurovićka.

Govoreći o delu projekta  usmerenom na poboljšanje položaja seoskih žena, gradonačelnica je podsetila  da na seoskom području Grada Kruševca živi 25.000 punoletnih žena, da su one značajan potencijal  grada, te da će lokalna zajednica nastaviti saradnju koja je u okviru ove obuke započeta sa novoformiranim udruženjima žena na seoskom području.

– Ovaj projekat  je pokazao da su mlade žene sa seoskog podučja spremne da uče i da se  usavršavaju, da budu oslonac svojim porodicama i da doprinesu napretku svog domaćinstva, sela i lokalne  zajednice- ocenila je Palurovićka, te poručila da će lokalna zajednica raditi na većem uključivanju seoskih žena u proces donošenja odluka na lokalnom novou, kao i na većoj  zastupljenosti na novou mesnih zajednica i drugih organa grada.

Koordinator projketa i član Saveta za rodnu ravnopravnost, Zoran Tomić, kazao je da je ovaj projekat  veliko i pozitivno iskustvo za naš grad , te da će Savet u narednim godinama nastaviti sa sličnim aktivnostima, kako bi se pomoglo  budućim preduzetnicama da u praksi realizuju svoje poslovne ideje.

Uz zahvalnice saradnicima na ovom projektu -mesnim zajednicama Veliki Šiljegovac, Čitluk, Jasika i Modrica, Centru za stučno usavršavanje i Agenciji za regionalno razvoj Rasinskog okruga, dodeljeni su sertifikati polaznicama obuke, a nagrađenim preduzetnicama uručeni su laptop računari.

Za najuspešniju privrednicu Grada Kruševca proglašena je Lidija Matejić, direktorka trgovine “Matejić”, preduzeća koje uspešno posluje više od dve decenije i zapošljava 43 radnika, od toga  13 žena. Trgovina “Matejić” dobitnik je Povelje Kapetan Miša Anastasijević za naj-porodični biznis, zahvalnice Grada Kruševca za društveno odgovorno poslovanje, te brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim sajmovima. Lidija Matejić aktivna je članica Kluba privrednika grada, a učestvovala je i u radu Privrednog saveta.

Nagrada za kompaniju koja zapošljava žene pripala je  “Petra fešn stajl”, vlasnice Jelene Cvetković, preduzeću koje se bavi proizvodnjom odeće i zapošljava deset žena iz tekstilne struke.

Jedina obućarka u Rasinskom okrugu, Jelena Veljković, nagrađena je kao preduzetnica koja se bavi zanimanjem koje nije karakteristično za žene. Jelena se bavi popravkom obuće i predmeta od kože, a radnju “Bata sport Kruševac” nasledila je od svog dede, poznatog kruševčkog obućara Bate Šuce. Prvobitnu delatnost radnje proširila je i na proizvodnju ručno rađenih kožnih kaiševa, prišivača i ostalih predmeta od kože.

Da je svaka podrška kod pokretanja biznisa važna, poručile su polaznice obuka realizovanih  u okviru ovog projekta. Neke od njih, kako se moglo čuti, ranije nisu imale nikakva iskustva u radu na računaru, pa im je takva  obuka bila izuzetno dragocena. Obuka za izradu biznis plana će im, kako su rekle, pomoći da njihove ideje postanu realnost.

Ostale vesti

back-to-top