Preminuo novinar Dušan Dražić, Kruševljanin, dobitnik Vidovdanske pohvale

Postavljeno: 29.06.2022

Dušan Dražić, novinar u penziji i dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije preminuo je iznanada noćas u 88. godini, saopštilo je to novinarsko udruženje.

Aktivan i posle penzionisanja, Dražić je juče, povodom Vidovdana, gradske slave dobio „Pohvalu grada Kruševca“ za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu, kao i za dugogodišnji publicistički rad i negovanje istorijskih vrednosti kruševačkog kraja.

Dušan Dražić je više od 40 godina bio novinar Borbe i Tanjuga. Rođen je u Kruševcu 1934. godine. Gimnaziju je završio u rodnom gradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Dražić je deset godina bio glavni i odgovorni urednik redakcije „Borba“ za Srbiju. Pet godina je bio dopisnik „Tanjuga“ iz Sofije.

Svojim ličnim angažmanom, Dražić je upoznao bugarske novinare sa dešavanjima u Srbiji za vreme sankcija i NATO bombardovanja srpskih sela i gradova. Tada je grupa bugarskih novinara posetila Kruševac i Vranje, o čemu su pisali u svojim medijima, nakon čega je organizovana akcija besplatnog letovanja srpske dece u Bugarskoj.

Bio je inicijator uspostavljanja saradnje Kruševca i Stare Zagore.

Dražić je objavio šest knjiga, među kojima se izdvajaju „Kosovska petstogodišnjica“ i „Barutana pod Bagdalom“.

Dušan Dražić je dobitnik dve godišnje nagrade UNS-a „Svetozar Marković“, a član Udruženja je od 1976. godine.

Dodajmo da je Dušan Dražić bio veliki prijatelj redakcije lista GRAD i portala KruševacGrad.rs,  često nas je podržavao idejama, ali i tekstovima koje nam je slao.

Biće sahranjen u Kruševcu, a vreme sahrane biće naknadno objavljeno.

 

Ostale vesti

back-to-top