Predstavljeni rezultati istraživanja o ličnoj bezbednosti žena u Rasinskom okrugu

Postavljeno: 29.12.2022

Rezultate projekta „Bezbedna žena – slobodna žena“, sa posebnim akcentom na izveštaju o osećaju lične bezbednosti žena u Rasinskom predstavile su danas u Edukativnom centru žene iz Udruženja žena Peščanik. Istraživanje je sprovedeno tokom druge polovine ove godine, a u njemu je anketirano 150 žena iz okruga

Projekat se sastojao iz tri dela, tokom prvog su aktivistkinje iz Peščanika analizirale različtia dokumenta u lokalnoj zajednici, kako bi proučile humanu bezbednost.

-Uglavnom je odgovor koji smo tada dobijale bio da se ta vrsta bezbednosti ne prepoznaje, bezobzira što je bilo promocija tog akcionog plana rezolocucije. Vrlo mali broj zvaničnika je upućen u tu rezoluciju, a akcionih planova nema, tako da je ta tema veoma udaljena od građana i građanki. Jedino, što kada se pitanje bezbednosti, dobija se asocijacija na bezbednost u saobraćaju, što je naravno, jako bitno, ali nema toliko veze sa ovom vrstom humane bezbednosti-kaže Slavica Stanojlović Urošević, aktivistkinja udruženja žena „Peščanik“

Drugi deo segmenta obuhvatio je razgovor sa zvaničnicama i mogućnost saradnje i njenog unapređenja, a treći segmenat bila je analiza odnosno razgovor sa građankama u Rasinskom okrugu. U anketi je učestvovalo 150 žena, a napravljeno je i 18 dubinskih intervjua sa ispitanicama, a organizovane su i tri fokus grupe gde su žene odgovarale na određeni set pitanja. Takođe, održan je i niz edukativnih seminara na temu „Bezbedna sam kada sam“.

Autorke istraživanja bile su sociološkinje Snežana Obrenović, profesorka sociologije i aktivistkinja organizacije Fenomena iz Kraljeva i Marijana Stojičić, takođe sociološkinja i aktivistkinja Centra za primenjenu istoriju u Beogradu, a rezultati istraživanja pokazali su da su najveći bezbednosni rizici za žene nedostatak posla, teški uslovi rada, nizak standard i ekonomska nejednakost, kao i nemogućnost da slobodno i bez posledica izraze mišljenje.

Ovaj projekat je nastavak prošlogodišnjeg, a biće nastavljen i iduće godine. Vrlo je važno da istaknem da su u Srbiji urađena dva akciona plana za primenu Rezolucija Saveta bezbednosti OUN 1325. Ova rezolucija je veoma važna, nju su izdejstvovale u Ujedinjenim nacijama feministkinje iz čitavog sveta, a posebno iz našeg regiona, koji je postratno područje. To nije bezbednost u smislu državne bezbednosti, već jedna vrsta lične bezbednosti koja podrazumeva ekonomsku, zdravstvenu i ekološku bezbednost. Mislimo da je tema bezbednosti veoma bitna jer trenutno živimo u jednom nebezbednom okruženju, a naš cilj je da to promenimo i poboljšamo bezbednost lokalnih zajednica i da doprinesemo održanju mira u regionu-ističe ova aktivnistkinja.

Inače, ovaj projekat podržala je švedska fondacija za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till Kvinna.

  1. J.

Ostale vesti

back-to-top