Predstavljen paket podrške malim i srednjim preduzećima u okviru Godine preduzetništva

Postavljeno: 12.04.2016

Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga u saradnji sa ovdašnjom Regionalnom privrednom komorom, organizovala je danas prvu promociju programa „Godina preduzetništva“

20160412_120530_1Više od sedamdeset preduzetnika, predstavnika udruženja i institucija Rasinskog okruga prisustvovalo je predstavljanju paketa državne podrške preduzetnicima koje, kako je rečeno, imaju za cilj da ojačaju preduzetničke snage, pomognu onima koji počinju posao, ali i onima koji bi želeli da ga dodatno razviju.

Vlada Republike Srbije donela je odluku da 2016-ta bude godina preduzetnika. To znači da smo mi na nacionalnom nivou pripremili paket programa koji su namenjeni malim i srednjim preduzećima i za finansijsku i za nefinansijsku podršku.

Na raspolaganju su 33 programa, od toga 17 je trenutno aktivnih, a ostali će poćeti uskoro. Privatnim sektoru je na raspolaganju 16 milijardi dinara, od čega je 4,4 milijarde bespovratnih sredstava – objašnjava za Kruševacgrad Marija Stošković, predstavnica Ministarstva privrede.

Stoškovićka navodi da su programi dizajnirani i kao start ap programi – za početnike koji su registrovani ali im treba dodatna pomoć da krenu, ali i kao razvojni programi – za one koji rade duže od dve godine i potrebna su im sredstva za unapređenje proizvodnje.

20160412_120123_1

Svi programi su kombinacija bespovratnih sredstava države i povoljnih dugoročnih kredita kod Fonda za razvoj sa povoljnom kamatom i grejs periodom od godinu dana. Učešće bespovratnih sredstava za početnike je 30, a za razvojne programe 20 odsto bespovratnih sredstava.

O novom paketu podrške došao je da se informiše i Berislav Mitić, vlasnik firme „Mitić tim“ iz Ribara koji je i ranije u više navrata koristio različite vidove pomoći za razvoj svog preduzetničkog biznisa.

Imam lepu dugogodišnju saradnju sa Privrednom komorom, a sada i sa Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga. Koristio sam razne vidove pomoći koji su mi bili dragoceni i pri tom ne mislim samo na materijalnu pomoć, već i na predavanja, prenošenje iskustava nekih stranih firmi koja sam ja uspešno primenio. Preko komore je prosleđen i moj mejl koji je dosta značio i imam stalne pozive i danas – rekao je Mitić našem portalu.

Preduzeće “Mitić tim“ bavi preradom drveta i proizvodnjom drvenih paleta koje imaju široku upotrebu. Postoji kao porodična firma od 1998. godine i uz članove porodice, dvojicu sinova i suprugu, ima 11 zaposlenih u proizvodnji. Proizvodne hale zauzimaju prostor od oko 800 kvadrata, a firma poseduje i solidan plac i skladišni prostor.

Teško je vreme, mada mi svake godine napredujemo korak po korak, povećavamo broj zaposlenih, povećavamo poslovni prostor, dograđujemo i modernizujemo – kaže vlasnik preduzeća.

20160412_120622_1

Za nekoliko zaposlenih Berislav Mitić je svojevremeno iskoristio i subvencije poreza i doprinosa i smatra da je to jako dobra pomoć. Firma u ovom trenutku širi svoju delatnost i na sektor trgovine i usluga, gde ima još šestoro zaposlenih, a do kraja meseca planira da zaposli još dvanaestoro radnika i, kako kaže, veoma je zainteresovan za paket podrške koji je danas predstavljen.

Sve informacije o programima, inače dostupne su na sajtu „Godina preduzetništva“, kao i na sajtu Agencije za regionalni razvoj koja, kako kaže, Marija Stošković, pomaže Ministarstvu da na lokalnom nivou sprovodi sve te programe, te da pruži sve oblike nefinansijske podrške kao što su obuke ili pomoć izradi biznis plana.

Ostale vesti

back-to-top