Skupština Grada o poslovanju preduzeća i ustanova, kreditu Vodovoda, partnerstvu sa “Tehnogradnjom”

Postavljeno: 19.03.2021

Izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova u prethodnoj godini, imenovanje nekoliko direktora, kreditno zaduženje Vodovoda, desetak planova detaljne regulacije i izmena i dopuna Gerelanog urbanističkog plana grada Kruševca, kako bi se stvorili uslovi za izgradnju hipodroma, javno privatno partnerstvo bez elemenata koncesije sa “Tehnogradnjom”, deo je odluka koje su se našle pred odbornicima Skupštine Grada

Odbornici Skupštine Grada su danas, za nešto manje od dva sata, usvojili šezdesetak tačaka dnevnog reda. O radu javnih preduzeća i ustanova, kojih je ukupno dvadesetak, se “diskutovalo” petnaestak minuta, a tačka o odluci o javno privatnom partnerstvu, kao većina ostalih, prošle su bez ikakvih komentara. Zanimljivo je da se, ovoga puta, odbornici jedine opozicione stranke u kruševačkom parlamentu, Demokratske stranke Srbije, ni jednom nisu javili za reč.

Opšta ocena govornika, odbornika vladajuće Srpske napredne stranke, bila je da su javna preduzeća i ustanove stabilno poslovala pod otežanim okolnostima. Šefica odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu” Ivana Lazić ocenila je rad javnih preduzeća kao uspešan, imajući u vidu uslove epidemije, navodeći da je jedino Toplana zabeležila negativan poslovni rezultat:

– Možemo zaključiti da nije došlo do značajnijih promena, da je ostvaren zavidan nivo pružanja komunalnih usluga, realizovane su potrebne investicije, nije bilo otpuštanja, a neka preduzeća su imala dodatno upošljavanje zbog povećanog obima posla.

Navela je da je Poslovni centar, pored toga što je rad pijaca bio obustavljen, a zakup lokala nije nalaćivan u jedom periodu, parking kod Bolnice besplatno ustupljen zdravstvenim radnicima, uspeo da pozitivno završi godinu te da postavi još jednu garažu. Posebno je pohvalila rad Javnog komunalnog preduzeća i Vodovoda, koja su imala dodatna zaduženja zbog epidemije.

U Izveštaju o radu i finansijskom poslovanju ustanova, dostavljenom odbornicima, navedeno je da od pet javnih preduzeća, finansijski gubitak u 2020. godini iskazala jedino Gradska toplana, u iznosu od oko 134 miliona dinara. Kruševačka javna preduzeća, prema podacima iz tog Izveštaja, zapošljavaju 993 radnika, 37 manje od planiranog broja, a njihova ukupna kreditna zaduženost iznosi 337 miliona dinara, od čega Toplani pripada 215,5 miliona.

Odbornik koalicije Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Siniša Maksimović, koji je i zamenik predsednika Skuštine, posebno je pohvalio rad zdravstvenih ustanova te pozvao odborike da aplauzom iskažu poštovanje kruševačkim medicinarima, što je i učinjeno.

Kruševačkom Vodovodu odbornici su odobrili kreditno zaduženje od oko 320 hiljada evra.

– Vodovod je doneo Odluku o kreditnom zaduženju od 48 meseci za kupovinu opreme i mašina za različite službe, reč je o ulaganju u osnovna sredstva, poput opreme za Fabriku vode u Majdevu, dodatnih aparata za Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda te kiperkamion i još propratnih uređaja – kazao je direktor Vodovoda Vladimir Milosavljević.
To je, inače, bila jedna od nekoliko tačaka dnevnog reda koje su na zasednje uvrštena po hitnom postupku. Za razliku od te tačke o javnom privatnom partnerstvu Grada sa “Tehnogradnjom”, koje treba da bude uspostavljeno bez elemenata koncesije, a radi rehablitacije i urgentnog održavanja opštinskih puteva i ulica i nekategorisanih puteva, nije rečena ni reč.

Odbornici su danas za direktorku Centra za socijalni rad izabrali Jovanu Dunjić, koja je do sada bila vd direktorke te ustanove, za vd glavnog gradskog urbaniste izabrali su dosadašnjeg Aleksandra Cvetkovića, dok je za v.d. direktorku Apoteke Kruševac ponovo izabrana Ana Čolić.

Na mesto odbornika Dušana Šokorca, sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, koji je ostavku podneo iz ličnih razloga, imenovan je Dejan Petrović, mašinbravar iz Vučaka.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Veljko Damnjanović kaže:

    Moj grad Kruševac je Najlepši grad i Rasina i Morava

1 thought on “Skupština Grada o poslovanju preduzeća i ustanova, kreditu Vodovoda, partnerstvu sa “Tehnogradnjom”

Comments are closed.

back-to-top