Povećana koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Postavljeno: 22.08.2018

U Kruševcu je tokom prošle nedelje zabeležena do pet puta veća koncentracija  polena ambrozije u vazduhu , u odnosu na granične vrednosti. Očekivanja su da će količina polena u vazduhu u narednom periodu biti sve veća, te da će najveće vrednosti dostići do polovine septembra

Rezultati merenja obavljenih tokom prošle nedelje na području grada Kruševca pokazali su da je u kubnom metru vazduha bilo između 68 i 78 zrna polena korovske biljke ambrozije, što je znatno više od graničnih vrednosti.

Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac grupe za praćenje alergenog polena pri Agenciji za zaštitu životne sredine.

– Svetska zdravstvena organizacija je graničnu vrednost za ambroziju spustila na 15 zrna po metru kubnom vazduha, dok su za ostale 23 korovske biljake te vrednosti  duplo veće. To je zato što polen ambrozije ima izuzetno veliki alergijski potencijal – kaže Mirjana Mitrović  Josipović, rukovodilac grupe za praćenje alergenog polena pri  Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ambrozija je u fazu  cvetanja ušla pre dve, tri nedelje , sve intenzivnije cveta  i ukoliko ne bude većih padavina, najveće vrednosti polena ove korovske biljke u vazduhu očekuju se početkom septembra.

– U tom periodu cvetaju bočne grane korova ambrozije i ukoliko ne bude većih pljuskova koji inače spiraju sve nečistoče iz vazduha (pa i polen), može se tada očekivati i znatno veća produkcija polena u vazduhu – kaže Mitrović Josipović.

Prema njenim rečima, pored polena ambrozije u vazduhu su prisutni i poleni trave, korpive, bokvice, pelina i štira, što kod osoba koje su sklone alergijama stvara dodatne probleme.

– Trenutno je povećana i kocentracija polena koprive u vazduhu koji , iako nema veliki alergijski potencijal, u unakrsnim reakcijama sa drugim polenima pogoršava kliničku sliku kod osoba koje su inače sklone alergijama  na polen – objašnjava ona.

Preporuka osobama koje su sklone alergijama na polen je da ne izlaze napolje u prepodnevnim časovima, kada je i koncentracija polena u vazduhu najveća, ne preporučuje se provetravanje prostorija, a savetuje boravak u klimatizovanim prostorijama.

– Nakon boravka u prirodi, osoba koja je sklona alergijama na polen, obavezno bi trebalo da se okupa, opere kosu i promeni odeću, jer se polen zadržava na odeći i u kosi. Takođe, ne bi trebalo suštiti  veš na otvorenom jer on sakuplja polenova zrna. Ukoliko je u mogućnosti, osoba sklona alergiji trebalo bi privremeno da promeni mesto boravka. Preporuka je boravak na planini, na visini preko 1.000 metara ili na primorju, gde inače ima znatno manje ovog  alergena u vazduhu – savetuje Mitrovićka.

Osobe kod koji se javi kijavica, peckanje očiju, suv kašalj i otežano disanje, najverovatnije su alergične na polen korovske biljke  i trebalo bi obavezno da se jave svom lekaru. Alergije ponekad mogu da dovedu i do teže kliničke slike i lekove nikako ne treba kupovati na svoju ruku.

Imajući u vidu da visoke koncetracije alergenih polena mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod osoba sklonih alergijama, jedna od preporuka Agencije za zaštitu životne sredine je da se u narednom periodu na vreme krene sa agrotehničkim merama za suzbijanje korovskih vrsta pre nego što uđu u intenzivnu fazu cvetanja.

Ostale vesti

back-to-top